Η δουλειά έγινε χωρίς ευχολόγια

Η δουλειά έγινε χωρίς ευχολόγια

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκθεση της Task Force για την Ελλάδα που ανακοινώθηκε χθες διαπιστώνει την πρόοδο σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς, όπως η αλματώδης αύξηση στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η ίδρυση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου για ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η επανεκκίνηση των οδικών αξόνων, η διευκόλυνση των εξαγωγών, ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις, η υιοθέτηση του νόμου για την απλούστευση στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, οι μεταρρυθμίσεις για την άρση στρεβλώσεων στη λειτουργία της αγοράς. Αφού επισημαίνει αυτά, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει ότι «όλα αυτά είναι δουλειά υποδομής. Η Ελλάδα βάζει τα θεμέλια για να γίνει πιο ανταγωνιστική και σύγχρονη». Θα μπορούσε να συμπληρώσει κάποιος ότι όλα αυτά δεν ακούγονται κατ’ ανάγκην ευχάριστα στ’ αυτιά, όπως, π.χ., οι προτάσεις να ανασταλεί η αξιολόγηση στο Δημόσιο. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα περάσει τον κάβο, δεν θα το κάνει με εύκολα κι ευχάριστα λόγια.

Πλησιάζουμε προς τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου 2014 των εισηγμένων. Την ερχόμενη Δευτέρα, η μητρική εταιρεία του Χρηματιστηρίου ανακοινώνει τα αποτελέσματά της, για να ακολουθήσουν δύο μέρες αργότερα τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Σαράντης. Στις 28 Αυγούστου ανακοινώνει αποτελέσματα η Alpha Bank και μία μέρα αργότερα η Τράπεζα Πειραιώς και η Aegean Airlines. To ενδιαφέρον εστιάζεται, αφενός, στην επίδραση των πωλήσεων για τις εμποροβιομηχανικές και το λιανεμπόριο από το Πάσχα που φέτος έπεσε μέσα στο β΄ εξάμηνο (20 Απριλίου) και, αφετέρου, στο εάν τα πρώτα δείγματα των αφίξεων των τουριστών τον Μάιο και Ιούνιο ενίσχυσαν τις εταιρείες που έχουν σχέση με τον τουριστικό κλάδο.

Κορώνες… λαϊκισμού

«Να κόψουν τον λαιμό τους και να βρουν τρόπο και επιχειρήματα για να πείσουν την τρόικα προκειμένου να μειωθεί η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης» έλεγαν χθες στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πάντως από ανθρώπους που τα προηγούμενα χρόνια είχαν «καεί» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, θα περίμενε κανείς μια πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση των πραγμάτων. Γνωρίζουν από πρώτο χέρι πώς είναι να διαπραγματεύεσαι με την τρόικα, κι από το εσωτερικό να υψώνονται φωνές λαϊκισμού και να προβάλλουν αιτήματα χωρίς τεκμηρίωση. Θα ήταν πιο εποικοδομητικό και θα το πιστώνονταν κιόλας, εάν αντί του «να κόψουν» τον λαιμό τους, πρότειναν τα ισοδύναμα που θα επέτρεπαν τη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης ή όπου αλλού.

Από την ΤτΕ  στο LSΕ

Με μια λιτή επιστολή που απέστειλε στο προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδος, η κ. Ελένη Λουρή αποχαιρέτησε τους συνεργάτες της και ευχαρίστησε όλους τους εργαζομένους στην τράπεζα για τη συνεργασία. Η αποχώρησή της, λόγω της ολοκλήρωσης της θητείας της ως υποδιοικητού, πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, κάτι μάλλον αναμενόμενο δεδομένων των πολύ καλών σχέσεών της με τον νέο διοικητή Γιάννη Στουρνάρα. Μάλιστα, οι δυο τους ήταν συμφοιτητές στην Οξφόρδη, ενώ στην πορεία οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν πολλές φορές. Οπως μαθαίνουμε, η κ. Λουρή το επόμενο διάστημα θα διδάσκει στο LSE στο Λονδίνο.

Παραγωγή προϊόντων από τουριστικές επιχειρήσεις

Οργανωμένο σχέδιο σκοπεύει να υλοποιήσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με τη συμβολή και των τραπεζών, προκειμένου να ωφεληθούν περαιτέρω οι επιχειρήσεις που παράγουν ελληνικά προϊόντα από την τουριστική δραστηριότητα. Χθες ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Αν. Ανδρεάδης και ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ Νικ. Φίλιππας υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας με σκοπό την υλοποίηση ερευνών σχετικά με τη συμβολή του τουρισμού στην οικονομία μας. Μία από τις πρώτες έρευνες του ΚΕΠΕ που θα πραγματοποιήσει για τον ΣΕΤΕ είναι η καταγραφή κλάδων και επιχειρήσεων που επωφελούνται από τα ετήσια τουριστικά έσοδα, που φθάνουν τα 13 δισ. ευρώ. Από την έρευνα θα καταγραφούν και τα ποσά που επανεξάγονται με τη μορφή αγοράς ξένων προϊόντων κ.ά. Στόχος είναι, αφού καταγραφούν οι ανάγκες, να δοθούν κατευθύνσεις για την παραγωγή ελληνικών προϊόντων που ζητούν οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT