Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΠΕΡΑ

Υπερπαραγωγή «Οθέλλου» από τη Λυρική

Πρεμιέρα έχει αύριο στο Ηρώδειο η Εθνική Λυρική Σκηνή, που παρουσιάζει τη δεύτερη, μεγάλη θερινή παραγωγή της στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Ο «Οθέλλος» του Βέρντι, από τα ύστερα έργα του μεγάλου συνθέτη, παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια Γιάννη Κόκκου. Οι παραστάσεις θα είναι σε διπλή διανομή από αύριο 27 Ιουλίου έως και τις 31 Ιουλίου (δεν θα δοθεί παράσταση στις 28/7).

Στον ρόλο του Οθέλλου θα δούμε δύο χαρισματικούς ξένους τενόρους. Τον Ιταλό Αντονέλο Παλόμπι (27, 29, 31/7) με αξιοσημείωτη διεθνή καριέρα και τον Ρέιμοντ Βέρι, που έκανε θριαμβευτική εμφάνιση ως «Οθέλλος» στη Βασιλική Οπερα της Κοπεγχάγης το 2013 (30/7). Στον ρόλο του Ιάγου, έχουμε τον εξαίρετο Γεωργιανό βαρύτονο Γκεόργκε Γκαγκνίτζε (27, 30/7) και τον δημοφιλή Δημήτρη Πλατανιά (29, 31/7). Τον ρόλο της Δυσδαιμόνας ερμηνεύουν η σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου (27, 30/7) και η σοπράνο Τσέλια Κοστέα (29, 31/7). Στον ρόλο του Κάσσιου, δύο εξαίρετοι τενόροι: ο Δημήτρης Φλεμοτόμος (27, 30/7) και ο Γιάννης Χριστόπουλος (29, 31/7).

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260

Ο Ροΐδης, η Πάπισσα και η Κορνηλία

Μια παράσταση σε εξέλιξη μας καλεί να δούμε τις δύο τελευταίες μέρες του Φεστιβάλ Αθηνών, 30 και 31 Ιουλίου, στην Πειραιώς 260, ο Δημήτρης Μαυρίκιος. Μια παράσταση βασισμένη στην «Πάπισσα Ιωάννα» του Εμμανουήλ Ροΐδη, αλλά και στην ιστορία και την προσωπικότητα της μητέρας του, Κορνηλίας Ροΐδη. Μια παράσταση που αφιερώνεται στη μνήμη της Αλέκας Παΐζη και αναζητεί τους κοινούς δρόμους αυτών των δύο γυναικείων προσωπικοτήτων, μιας φανταστικής και μιας πραγματικής, και το πώς επηρέασαν την προσωπικότητα αλλά και το έργο του Εμμανουήλ Ροΐδη. Γιατί ο δημιουργός της «Πάπισσας Ιωάννας» μοιάζει να έχει αντλήσει υλικό για τις περιπέτειες αυτής της ηρωίδας του από τη βιογραφία της μητέρας του. Παίζουν: Σπύρος Ανδρεόπουλος, Αλέξανδρος Βάρθης, Μανώλης Δούνιας, Δημήτρης Ντάσκας, Ράνια Οικονομίδου, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Αποστολία Παπαδαμάκη, Στέφανος Παπατρέχας, Γιούλικα Σκαφιδά, Γιάννης Φλουράκης. Τα σκηνικά υπογράφει ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης.

ΘΕΑΤΡΟ

Ο «Ιππόλυτος» στην Επίδαυρο

Δεύτερη παράσταση απόψε στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου με τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη, την πρώτη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου. Ο πιστός οπαδός της Αρτεμης, ο Ιππόλυτος, απαξιώνει τις χαρές του έρωτα και αρνείται να αποδώσει τιμές στην Αφροδίτη. Η Αφροδίτη τον τιμωρεί, εμπνέοντας στη μητριά του, τη Φαίδρα, σφοδρό έρωτα για τον προγονό της. Η Φαίδρα εξομολογείται το πάθος της στον Ιππόλυτο, αλλά εκείνος την αποκρούει με αγανάκτηση. Και η Φαίδρα αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή της…

Τη Φαίδρα υποδύεται η Λυδία Κονιόρδου, τον Ιππόλυτο ο Νίκος Κουρής, τον Θησέα ο Θέμης Πάνου, την τροφό η Λήδα Πρωτοψάλτη, τον Αγγελο ο Μιχάλης Σαράντης και την Αφροδίτη η Μάρθα Φριτζήλα. Τη μετάφραση υπογράφει η Νικολέττα Φριτζήλα, τα σκηνικά ο Βασίλης Ματζούκης και τα κοστούμια η Ελλη Παπαγεωργακοπούλου. Μουσική ο Τάκης Φαραζής.

ΕΚΘΕΣΗ

Φιγούρες της ψυχής

Γεννημένη στο Μεξικό, αλλά κάτοικος Αθηνών πλέον, η Blanka Amezkua συνδυάζει τη σύγχρονη τέχνη με την παράδοση. Στα έργα που παρουσιάζει στην Art Zone 42 έχει συνεργαστεί με παραδοσιακούς καλλιτέχνες και τεχνίτες από τρεις διαφορετικές πολιτείες του Μεξικού. Σε όλα τα έργα πρότυπο είναι η φόρμα-φιγούρα του σώματός της.

​​Art Zone 42, Βασ. Κωνσταντίνου 42. Εως 1/8 και 4-13/9.

ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΡΟΥΦ

Στην «Αποβάθρα»

Συνεχίζονται τα καλοκαιρινά events στο μπαρ «Αποβάθρα» στο «Τρένο στο Ρουφ», ιδανικό μέρος για ποτό σε συνδυασμό με την ευκαιρία να δει κανείς το αρχιτεκτονικό πρότζεκτ «Trenocase» και την έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον χορό, του Γιάννη Σκουλά.

​​Αμαξοστοιχία-Θέατρο «Το Τρένο στο Ρουφ». Κωνσταντινουπόλεως, τηλ. 210 5298922.

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Γιώργης Χριστοδούλου

Στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου επιστρέφει ο Γιώργης Χριστοδούλου, με μια παράσταση αφιερωμένη στα τραγούδια της δισκογραφίας του. Μαζί με τους τρεις μουσικούς του, θα διανύσουν μέσα σε μιάμιση ώρα τη διαδρομή των 15 χρόνων της δισκογραφίας του τραγουδοποιού.

​​Πέμπτη 31 Ιουλίου (9 μ.μ.). Κήπος Νομισματικού Μουσείου, Πανεπιστημίου 12. Τηλ. κρατήσεων 210 3610067. Είσοδος ελεύθερη (ελάχιστη κατανάλωση 8 ευρώ).

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Καράβια

Η Titanium Yiayiannos Gallery παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με θέμα «Καράβια». Πολλοί καλλιτέχνες εκθέτουν διαφορετικά μεταξύ τους έργα, σε μια έκθεση η οποία θα ανανεώνεται καθ’ όλη τη διάρκειά της.

​​Titanium, Βασιλέως Κωνσταντίνου 44, τηλ.210 72 97644. Εως 20/9.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Αισθηματική ηλικία

Δύο συναυλίες έχει προγραμματισμένες ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής για να παρουσιάσει το άλμπουμ «Αισθηματική ηλικία», στο οποίο όλα τα τραγούδια ερμηνεύει ο Θοδωρής Βουτσικάκης. Η πρώτη συναυλία θα δοθεί την Τετάρτη 30 Ιουλίου στις Σπέτσες, στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Μπουμπουλίνας, και η δεύτερη στην Κυπαρισσία την Κυριακή 3 Αυγούστου (Apollo Resort Art). Ελεύθερη είσοδος.

ΑΙΓΙΝΑ

«Παυσανία Ελλάδος Περιήγησις»

Στην Αίγινα, στον ατμοσφαιρικό χώρο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, παρουσιάζεται από τη «Μικρή Αρκτο» η ομαδική έκθεση «Παυσανία Ελλάδος Περιήγησις», σε επιμέλεια Ιριδος Κρητικού. Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Δάφνη Αγγελίδου, Ελένη Αγγέλου, Χριστίνα Ακτίδη, Στέλιος Αλεξάκης, Κατερίνα Ανταχοπούλου, Αντώνης Αντζουλίδης, Μάριος Βουτσινάς, Joshua Garrick, Ανδρέας Γεωργιάδης, Δικαία Δεσποτάκη, Κωνσταντίνος Εσσλιν, Μάρκος Καμπάνης, Μηνάς Καμπιτάκης, Παναγιώτης Κεφαλάς, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Ενη Κούκουλα, Βασίλης Λιαούρης, Μιχάλης Μαδένης, Θανάσης Μακρής, Τίμος Μπατινάκης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Αννα Μπίλη, Γεωργία Μπλιάτσου, Ματίλντα Ναχμία, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Γεύσω Παπαδάκη, Κώστας Παππάς, Αντώνης Πατεράκης, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιώργος Σαμψωνίδης, Δημήτρης Σαρασίτης, Βασίλης Σελιμάς, Μαρίνα Στελλάτου, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Πάβλος Χαμπίδης, Στεφανία Χαρσούλα, Αθηνά Χατζή.

​​Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας (Σπύρου Ρόδη 16). Εως 30 Ιουλίου.

ΜΟΔΑ

Deste Fashion

Στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, παρουσιάζεται η έκθεση «DESTEFASHIONCOLLECTION: 1 έως 8», η οποία θα διαρκέσει έως τις 12 Οκτωβρίου. Σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του Μουσείου Μπενάκη και αποσκοπεί στην ανάδειξη νέων, ρηξικέλευθων και πρωτότυπων κατευθύνσεων. Το destefashioncollection είναι ένα εν εξελίξει πρότζεκτ του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ το οποίο διερευνά τα όρια ανάμεσα στην τέχνη και τον κόσμο της μόδας.

​​Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138. Εως 12/10.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή