Δεν χρειάζεται νηστεία πριν από την αιματολογική εξέταση

Δεν χρειάζεται νηστεία πριν από την αιματολογική εξέταση

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εθνικά ινστιτούτα υγείας των ΗΠΑ και άλλες επιστημονικές ομάδες συνιστούν τη νηστεία επί δώδεκα ώρες πριν από τη λήψη αίματος για την ανίχνευση λιπιδίων. Ωστόσο, μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα υποδεικνύει ότι η αποχή από την κατανάλωση τροφίμων πριν από την αιματολογική ανάλυση είναι περιττή. Οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν την εθνική βάση δεδομένων των ΗΠΑ για να υπολογίσουν το επίπεδο των λιπιδίων σε 16 χιλιάδες άνδρες και γυναίκες. Σε δέκα χιλιάδες περιπτώσεις τα δείγματα αίματος είχαν ληφθεί ύστερα από νηστεία τουλάχιστον οκτώ ωρών, ενώ τα υπόλοιπα με νηστεία λιγότερων ωρών. Στη συνέχεια οι επιστήμονες παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας των μελών των δύο ομάδων επί περίπου 14 χρόνια, προκειμένου να διαπιστώσουν σε ποια περίπτωση οι μετρήσεις ήταν ο καλύτερος δείκτης του κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακού νοσήματος ή ακόμα και της πιθανότητας θανάτου.

Οι υψηλότερες μετρήσεις για LDL (τη λεγόμενη κακή χοληστερίνη), ολική χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, πραγματικά, όπως αποδείχθηκε, είχαν άρρηκτη σχέση με τις περισσότερες πιθανότητες καρδιαγγειακού νοσήματος και θανάτου. Ομως όταν συνυπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες όπως το φύλο, η φυλή, το αν κάποιος ήταν ή όχι καπνιστής, αν είχε υπέρταση και άλλα χαρακτηριστικά αυτών που νήστευαν πριν από την ανάλυση αίματος και αυτών που δεν νήστευαν, η αξία που είχε η μέτρηση για την πρόβλεψη καρδιαγγειακού νοσήματος παρέμεινε αναλλοίωτη. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης Circulation. «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ανάγκη νηστείας πριν από την εξέταση και θα πρέπει να σταματήσουμε να την επιβάλλουμε υποχρεωτικά», επισημαίνει ο ερευνητής που συντόνισε τη μελέτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT