Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έπιασε το μπαστούνι του γκολφ κι έπαιξε ένα ακόμη παιχνίδι στο Μάρθας Βίνγιαρντ, το κοσμοπολίτικο θέρετρο της Μασαχουσέτης, στο οποίο περνάει τις διακοπές του. Αυτή ήταν η αντίδρασή του στις επικρίσεις που δέχεται εσχάτως από ιδεολογικούς αντιπάλους αλλά και πρώην ομοϊδεάτες για τους χειρισμούς του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Συνολικά το 60% της αμερικανικής κοινής γνώμης αποδοκιμάζει τις επιδόσεις του στη διπλωματία.
Στο Ιράκ οι εξτρεμιστές καταδιώκουν χριστιανούς και γιεζίντι. Στη Συρία το Ισλαμικό Κράτος προελαύνει στην επαρχία του Αλέπο. Στη Γάζα οι διπλωματικές προσπάθειες του Τζον Κέρι δεν έχουν αποφέρει καρπούς, ενώ οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Τελ Αβίβ έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Στο Αφγανιστάν o αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκε φέτος αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι, τη στιγμή που η αμερικανική επιχείρηση, που εγκαινιάστηκε το 2001, πλησιάζει προς το τέλος της. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ προέβλεψε αυτήν την εβδομάδα ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Σε διακοπές
Τα γεράκια της Ουάσιγκτον κατηγορούν τον Ομπάμα ότι το σημερινό χάος στο Ιράκ δεν θα είχε επικρατήσει, αν είχε διατηρήσει αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα. Η απόφασή του να εγκαινιάσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των σουνιτών στο βόρειο Ιράκ, με στόχο την προάσπιση των μειονοτήτων, δεν έκαμψε τις αντιδράσεις εκείνων που θεώρησαν ανάρμοστη τη συνέχιση των διακοπών του τη στιγμή που πληθαίνουν οι εστίες έντασης σε όλο τον κόσμο.
Τα βέλη εναντίον του Αμερικανού προέδρου, όμως, αυτήν την εβδομάδα προήλθαν και από μία απρόβλεπτη κατεύθυνση. Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Atlantic, η Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη του κυβέρνηση και δυνάμει διάδοχός του, τον κατηγόρησε για υπερβολική ηπιότητα στο ζήτημα του Ιράν και θύμισε ότι η ίδια είχε ταχθεί υπέρ του εξοπλισμού και της εκπαίδευσης των μετριοπαθών στοιχείων στους κόλπους της συριακής αντιπολίτευσης. «Δεν είναι δυνατόν το οργανωτικό δόγμα μιας μεγάλης χώρας να είναι “μην κάνεις βλακείες”», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κλίντον. Ο πρώην στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Ομπάμα, Ντέιβιντ Αξελροντ, έσπευσε να της απαντήσει στο Twitter: «Για να το αποσαφηνίσουμε: Η στρατηγική “Μην κάνεις βλακείες” αφορά επιλογές όπως η εισβολή στο Ιράκ, που ήταν μία τραγικά κακή απόφαση». Επρόκειτο για μία έμμεση αιχμή κατά της Χίλαρι, η οποία ως γερουσιαστής είχε ψηφίσει υπέρ της εισβολής στο Ιράκ. Οπως είναι άλλωστε γνωστό, η στάση της αυτή στη διάρκεια της προεδρίας Μπους της στοίχισε το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2008 και ενίσχυσε την εκστρατεία του Ομπάμα.
Την Τετάρτη η Χ. Κλίντον τηλεφώνησε στον Αμερικανό πρόεδρο σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεών τους, ενώ το ίδιο βράδυ οι δυο τους επρόκειτο να δειπνήσουν μαζί στο Μάρθας Βίνγιαρντ.
Αν και ο Ομπάμα προσπάθησε να διατρανώσει την αδιαφορία του για τις διακομματικές επιθέσεις που δέχεται, σε συνέντευξη Τύπου, όταν κλήθηκε να δώσει απαντήσεις στους επικριτές του, φάνηκε να χάνει την ψυχραιμία του και αποκήρυξε μετά βδελυγμίας τις αιτιάσεις. Σύμφωνα, μάλιστα, με αυτόπτες μάρτυρες χαρακτήρισε «περιττώματα αλόγου» (horseshit) τους ισχυρισμούς ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να εξοπλίσει εγκαίρως τους αντάρτες στη Συρία για να αποτρέψει την ενίσχυση των ακραίων στοιχείων στη χώρα. Ο Λευκός Οίκος πάντως δεν επιβεβαίωσε τη χρήση ανάρμοστης γλώσσας στις σχετικές ερωτήσεις.
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στον Τόμας Φρίντμαν των Τάιμς της Νέας Υόρκης ο Ομπάμα περιέγραψε το όραμά του για έναν «μετα-αυτοκρατορικό», όσο το δυνατόν λιγότερο παρεμβατικό, ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο. «Δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς πράγματα για άλλες χώρες που είναι απρόθυμες να κάνουν οι ίδιες», εξήγησε.