Αλλαξε η εικόνα στο μέτωπο του Ιράκ

Αλλαξε η εικόνα στο μέτωπο του Ιράκ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Οι μάχες στο Ιράκ συνεχίστηκαν χθες, με επίκεντρο τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν Τικρίτ, ενώ οι αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις βοήθησε τους Κούρδους και τις κυβερνητικές δυνάμεις να ανακαταλάβουν το καίριας σημασίας φράγμα της Μοσούλης.

Η ανακατάληψη του φράγματος της Μοσούλης είναι η σημαντικότερη μέχρι στιγμής νίκη σε βάρος των τζιχαντιστών, αν και οι Κούρδοι και οι κυβερνητικές δυνάμεις διεκδικούσαν καθείς για λογαριασμό του τις δάφνες της επιχείρησης.

Το Πεντάγωνο χθες ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 35 βομβαρδισμούς τις τελευταίες τρεις ημέρες, καταστρέφοντας πάνω από 90 στόχους.

«Στο Ιράκ οι ΗΠΑ ξοδεύουν εκατομμύρια προκειμένου να βομβαρδίσουν αμερικανικά οπλικά συστήματα που έχουν περάσει στον έλεγχο του “Ισλαμικού Κράτους”. Ο ιρακινός στρατός, που αποσυντέθηκε κατά την προέλαση των τζιχαντιστών, εγκατέλειψε όχι μόνο ελαφρύ αλλά και βαρύ οπλισμό, μεταξύ αυτών τεθωρακισμένα Abrams M1 (κόστος 6 εκατ. δολάρια έκαστο), πολυβόλα Howitzer M198 (κόστος 527.000 δολάρια) και θωρακισμένα οχήματα MRAPs (1 εκατ. δολάρια). Τώρα αμερικανικά αεροσκάφη πετούν σε αποστολές που κοστίζουν 22.000 ώς 30.000 δολάρια την ώρα και ρίχνουν βόμβες που κοστίζουν τουλάχιστον 20.000 δολάρια η κάθε μία, προκειμένου να καταστρέψουν αυτό το υλικό», σημείωσε ο αναλυτής Τζέισον Φιλντς.

Τρίτη προσπάθεια

Από χθες το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίτη προσπάθεια των κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμαχικών σιιτικών πολιτοφυλακών προκειμένου να ανακαταλάβουν το Τικρίτ, πόλη που βρίσκεται βορείως της Βαγδάτης.

Παράλληλα, σχεδόν καθημερινές μάχες γίνονται στη γεωργική περιοχή γύρω από το Τζουρφ αλ Σακρ, νότια της Βαγδάτης, καθώς ο κυβερνητικός στρατός και οι εθελοντές πολεμούν για να αποτρέψουν την προώθηση των τζιχαντιστών στις ιερές πόλεις του σιιτικού Ισλάμ, Καρμπάλα και Νατζάφ.

Σε συνέντευξή του από την Κωνσταντινούπολη, ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ Ταρέκ αλ Χασεμί εκτίμησε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσει ευρύτερα το ζήτημα της σταθερότητας στο Ιράκ, χωρίς να επικεντρωθεί μόνο στους τζιχαντιστές. «Αν ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Αμπάντι θέλει να στείλει θετικά μηνύματα στις σουνιτικές κοινότητες, τότε γιατί συνεχίζει τους βομβαρδισμούς;», διερωτήθηκε ο Χασεμί, υποστηρίζοντας ότι η ιρακινή κυβέρνηση βομβαρδίζει σουνιτικές πόλεις που έχουν ξεφύγει από τον έλεγχό της, όπως η Φαλούτζα, ακόμη και αν αυτές δεν έχουν περάσει στον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Μήνυμα των Γιαζίντι

Αντίθετο ήταν το μήνυμα των επικεφαλής της κοινότητας των Γιαζίντι, οι οποίοι προέτρεψαν τη διεθνή κοινότητα να εμπλακεί πιο ενεργά στο Ιράκ προκειμένου να αποτραπεί η συνέχιση της γενοκτονίας, την οποία έχει ήδη ξεκινήσει να διαπράττει το «Ισλαμικό Κράτος» σε βάρος των Γιαζίντι και άλλων μειονοτήτων.

Στο Ιράκ επρόκειτο να βρεθεί σήμερα και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, καθώς η ιταλική Βουλή συζητεί το ενδεχόμενο παροχής οπλισμού στις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Ανάλογες αποφάσεις σχετικά με το αν θα εξοπλίσει τους Κούρδους του Ιράκ επρόκειτο να λάβει αυτή την εβδομάδα και η Γερμανία.

«Δεν μπορούμε από τη μια πλευρά να επαινούμε τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας, να τις χτυπούμε φιλικά στον ώμο επειδή πολεμούν το “Ισλαμικό Κράτος” για λογαριασμό όλων μας και μετά, όταν μας ζητούν βοήθεια, να τις αφήνουμε να τα βγάλουν πέρα μόνες τους», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ ύστερα από την επίσκεψή του στη Βαγδάτη και το Αρμπίλ το περασμένο Σάββατο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή