Δεύτερος νεκρός στο Μιζούρι

Δεύτερος νεκρός στο Μιζούρι

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας ακόμη Αφροαμερικανός, 23 ετών, έπεσε νεκρός χθες από πυρά αστυνομικών στο Σεν Λούις των ΗΠΑ, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την εστία καθημερινών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 18χρονου Μάικλ Μπράουν. Σε αντίθεση με τον άοπλο Μπράουν, ο 23χρονος, σύμφωνα με τις αρχές κρατούσε μαχαίρι. Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των εντάσεων, σήμερα αναμενόταν στην περιοχή ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ.

Ομπάμα: Χάσμα ανάμεσα σε πολίτες και αστυνομία

Ως ευκαιρία να επανεξετάσουν οι ΗΠΑ τη στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα τα συμβάντα στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, στη διάρκεια των οποίων διαδηλωτές βρίσκονται συστηματικά αντιμέτωποι με κάννες πολυβόλων και τεθωρακισμένα οχήματα. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων της Δευτέρας, δύο άτομα τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς που σύμφωνα με τις Αρχές δεν προέρχονταν από αστυνομικά όπλα.

Τα πνεύματα στο προάστιο του Σεν Λούις, που έχει πάρει φωτιά μετά τη δολοφονία του 18χρονου Μάικλ Μπράουν από αστυνομικό, θα επιχειρήσει να κατευνάσει ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα το Φέργκιουσον. Ο Χόλντερ, ο πρώτος μαύρος υπουργός Δικαιοσύνης στην ιστορία των ΗΠΑ, αναμένεται να συνομιλήσει με το 40μελές κλιμάκιο του FBI που ερευνά εκ παραλλήλου με τις τοπικές αρχές την υπόθεση.

Με τη δολοφονία του Μπράουν, ο οποίος δεν είχε διαπράξει κάποιο αδίκημα, πέραν της άρνησής του να περπατήσει στο πεζοδρόμιο, όπως του ζήτησε ο αστυνομικός, ασχολείται και το τμήμα πολιτικών δικαιωμάτων του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να προσδιοριστεί αν επρόκειτο για ρατσιστικό έγκλημα. Ο άοπλος 18χρονος δέχθηκε έξι σφαίρες, ενώ είχε σηκώσει ψηλά τα χέρια και αφέθηκε νεκρός στο οδόστρωμα επί τέσσερις ώρες.

«Σε πάρα πολλές κοινότητες υπάρχει χάσμα ανάμεσα στους κατοίκους και στις δυνάμεις της τάξης», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα. «Νέοι άνδρες με σκούρο δέρμα αφήνονται στη μοίρα τους και αντιμετωπίζονται απλά ως αντικείμενα φόβου». Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι η μάχη κατά των φυλετικών διακρίσεων είναι υπόθεση πολλών χρόνων, υπογραμμίζοντας ότι η Αμερική προσπαθεί να διευθετήσει τα ζητήματα αυτά τα τελευταία 200 χρόνια. Η αναφορά στον μακροχρόνιο ορίζοντα προσγείωσε τις ελπίδες ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ μπορεί να δράσει ως σωτήρας. («Ελα τώρα» έγραφαν κάποια πλακάτ με τη φωτογραφία του Ομπάμα που κρατούσαν τις προηγούμενες ημέρες διαδηλωτές στο Φέργκιουσον) . «Ποτέ δεν πίστεψα ότι η εκλογή μου σήμανε κατά κάποιο τρόπο ότι η Αμερική έχει υπερβεί την περίοδο των φυλετικών διακρίσεων» είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος στο περιοδικό Rolling Stone το 2012.

Ενώπιον των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων, ο κυβερνήτης του Μιζούρι κάλεσε τη Δευτέρα την Εθνοφρουρά στο Φέργκιουσον. Ως χθες, οι στρατιώτες της Εθνοφρουράς δεν είχαν λάβει μέρος στην καταστολή διαδηλώσεων, αρκούμενοι στη φύλαξη του κτιρίου της τοπικής αστυνομίας.

Κατά την ομιλία της Δευτέρας, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να χαθεί ο διαχωρισμός ανάμεσα στην αστυνομία και τον στρατό. «Νομίζω έχει έρθει η ώρα να αξιολογήσουμε το πώς οι κατά τόπους διωκτικές αρχές χρησιμοποίησαν τα κονδύλια που τους δόθηκαν για να διασφαλισθεί ότι τα υλικά που προμηθεύονται είναι πράγματι υλικά που χρειάζονται, γιατί υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον στρατό και την αστυνομία και δεν θέλουμε να θολώσουν αυτές οι διαχωριστικές γραμμές» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Το ξέσπασμα οργής στο φτωχό Φέργκιουσον, όπου το 70% του πληθυσμού είναι μαύροι, έχει προξενήσει έντονες αναζητήσεις στους κόλπους της κοινότητας των Αφροαμερικανών. Ο βετεράνος αστέρας του ΝΒΑ, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, με άρθρο του στο περιοδικό ΤΙΜΕ, επεσήμανε ότι οι ταραχές δεν έχουν μόνο φυλετική αλλά και ταξική διάσταση. «Δεν πρόκειται μόνο για ρατσισμό που ενυπάρχει στο σύστημα, αλλά για ταξικό πόλεμο.» έγραψε ο Αμπντούλ Τζαμπάρ. «Πού είναι το δικό μας Κεντ Στέιτ; Τι πρέπει να γίνει για να κινητοποιηθούν 4 εκατομμύρια φοιτητές σε ειρηνικές διαδηλώσεις; Γιατί αυτό χρειάζεται προκειμένου να υπάρξει πραγματική αλλαγή. Η μεσαία τάξη πρέπει να ενωθεί με τους φτωχούς και οι λευκοί με τους Αφροαμερικανούς σε μαζικές διαδηλώσεις για να διωχθούν διεφθαρμένοι πολιτικοί, να γίνει μποϊκοτάζ σε εταιρείες που αποτελούν άνδρα εκμετάλλευσης και να προαγάγει η νομοθεσία την οικονομική ισότητα και τις ευκαιρίες, τιμωρώντας αυτούς που τζογάρουν με το μέλλον μας. Αν δεν διαμορφώσουμε μια συγκεκριμένη ατζέντα, θα μαζευόμαστε ξανά και ξανά πλάι στις σορούς των δολοφονημένων παιδιών, γονιών και γειτόνων μας» έγραψε ο Αμπντούλ Τζαμπάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή