ΗΠΑ: Προσπάθεια να δοθεί πολιτική φωνή στους μαύρους

ΗΠΑ: Προσπάθεια να δοθεί πολιτική φωνή στους μαύρους

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ. Μια «επικίνδυνη» πρόχειρη κατασκευή έκανε την εμφάνισή της στο Φέργκιουσον, στο υποβαθμισμένο προάστιο του Σεντ Λούις του Μιζούρι, όπου συνεχίζονται οι καθημερινές διαδηλώσεις με αφορμή τη δολοφονία του 18χρονου μαύρου Μάικλ Μπράουν από τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον: ένα περίπτερο για την εγγραφή ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο αποκλεισμός των χαμηλότερων κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων από τις κάλπες είναι διαδεδομένο φαινόμενο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η αποξένωση από τις τοπικές αρχές είναι εμφανής στα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο Φέργκιουσον.

Στο προάστιο αυτό, που κατοικείται κατά 63% από μαύρους, ο δήμαρχος είναι λευκός, το ίδιο και πέντε από τα έξι μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ομοίως και ο εκλεγμένος εισαγγελέας και οι 50 από τους 53 αστυνομικούς του τοπικού τμήματος. Στις τελευταίες εκλογές, η προσέλευση στις κάλπες στο Φέργκιουσον δεν ξεπέρασε το 12%.

Τη Δευτέρα, ο μαύρος ακτιβιστής και πρώην υποψήφιος πρόεδρος Τζέσι Τζάκσον συναντήθηκε με τοπικούς ιερείς προκειμένου να συντονίσουν την προσπάθεια εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους. «Πέντε χιλιάδες νέες ψήφοι θα μεταμορφώσουν την πόλη από κάτω προς τα πάνω», είπε ο Τζάκσον.

Ενδεχόμενη ευρύτερη συμμετοχή των χαμηλότερων στρωμάτων στην εκλογική διαδικασία μπορεί να έχει συνέπειες για τα εκλογικά αποτελέσματα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, πάντως, αυτοί που ανησυχούν είναι κυρίως οι τοπικοί αξιωματούχοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

«Αν αυτό (η εγγραφή νέων ψηφοφόρων) δεν τροφοδοτεί τα πολιτικά πάθη, τότε δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να το κάνει», είπε ο διευθυντής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Μιζούρι, Ματ Γουίλις, στην ιστοσελίδα breitbart news. «Δεν είναι απλά αηδιαστικό, είναι και εντελώς ανάρμοστο».

Τα σχόλια του Γουίλις εξόργισαν προοδευτικούς αρθρογράφους, που υπενθύμισαν ότι στο Φέργκιουσον κάθε νύχτα γίνονται μάχες. «Εν μέσω μιας τέτοιας κατάρρευσης, πώς είναι δυνατόν να παραπονιέται κάποιος επειδή ακτιβιστές παροτρύνουν τον κόσμο να ενδιαφερθεί για την πολιτική προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ρίζες του χάους;», έγραψε ο Σάιμον Μαλόι στην ιστοσελίδα Salon.cοm. «Κηρύττουν την πίστη στο πολιτικό σύστημα και ενθαρρύνουν τον κόσμο να δράσει στο πλαίσιο των καθιερωμένων πολιτικών πρακτικών. Δεν είμαι σίγουρος με ποια λογική αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί “αηδιαστικό και εντελώς ανάρμοστο”.

Η τελευταία διαδήλωση, το βράδυ της Τρίτης, ήταν ειρηνική, με έντονη αστυνομική παρουσία, μέχρι τη στιγμή που η αστυνομία έλαβε εντολή να τη διαλύσει κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών και συλλαμβάνοντας 47 άτομα.

Δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες στο Φέργκιουσον, ενώ η γηραιότερη προσαχθείσα ήταν η 90χρονη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Χέντι Επσταϊν. Στο περιθώριο κάποιων διαδηλώσεων σημειώθηκαν λεηλασίες καταστημάτων.

Χθες ξεκίνησε η συνεδρίαση του ειδικού μεικτού σώματος δικαστικών και ενόρκων (grand jury) που θα αποφασίσει αν θα απαγγελθούν κατηγορίες στον 28χρονο αστυνομικό Γουίλσον, ο οποίος μέχρι στιγμής βρίσκεται σε υποχρεωτική άδεια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή