Οι ΗΠΑ είχαν προσπαθήσει να απελευθερώσουν τον Φόλεϊ

Οι ΗΠΑ είχαν προσπαθήσει να απελευθερώσουν τον Φόλεϊ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεπιτυχής στάθηκε η εγκεκριμένη από τον πρόεδρο Ομπάμα προσπάθεια Αμερικανών κομάντος στις αρχές του καλοκαιριού να απελευθερώσουν Αμερικανούς ομήρους, μεταξύ τους και ο αποκεφαλισθείς Τζέιμς Φόλεϊ, που κρατούνταν από ισλαμιστές αντάρτες στη βόρεια Συρία.

Την επιχείρηση σε συριακό έδαφος πραγματοποίησαν, με έγκριση του Ομπάμα, 24 κομάντος των SEAL στις αρχές του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων την Τετάρτη, περίπου 24 κομάντος των SEAL μετέβησαν με ελικόπτερο εντός συριακού εδάφους, με στόχο τον εντοπισμό και τη διάσωση των ομήρων.

Αν και οι κομάντος εντόπισαν το σημείο όπου πίστευαν ότι κρατούνται οι όμηροι από το «Ισλαμικό Κράτος», διαπίστωσαν αφού εισέβαλαν σε αυτό, ότι ο Φόλεϊ και οι άλλοι κρατούμενοι είχαν μετακινηθεί.

«Δεν είμαστε βέβαιοι για τους λόγους της μετακίνησης. Μέχρι να φθάσουμε στο σημείο, ήταν πολύ αργά, ενώ χρειάσθηκε να πολεμήσουμε σκληρά για να φθάσουμε εκεί», είπε αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Ενας άνδρας των ειδικών δυνάμεων τραυματίσθηκε ελαφρά στον αστράγαλο κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης ανταλλαγής πυροβολισμών, προτού η ομάδα ανέβει στα ελικόπτερα της επιστροφής. Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι σημαντικός αριθμός τρομοκρατών βρήκε τον θάνατο από την επιχείρηση.

Για πρώτη φορά

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ παραδέχονται τη διενέργεια στρατιωτικών επιχειρήσεων εντός συριακού εδάφους, ενώ αξιωματούχοι του Πενταγώνου εξέφραζαν χθες τη διαφωνία τους με την επιλογή του προέδρου Ομπάμα για δημοσιοποίησή της.

Η σύμβουλος του προέδρου για αντιτρομοκρατικά θέματα, Λίζα Μόνακο, λέει: «Η κυβέρνηση εκτίμησε ότι είχε στα χέρια της ικανά στοιχεία, ενώ μόλις παρουσιάσθηκε η ευκαιρία, ο πρόεδρος ενέκρινε την επιχείρηση. Η προσπάθειά μας στέλνει σαφές μήνυμα σε όσους απεργάζονται το κακό των πολιτών μας, ότι θα τιμωρηθούν».

Για την επιχείρηση, συνεργάσθηκαν πολλοί κλάδοι των ενόπλων δυνάμεων, ενώ στο έδαφος επιχειρούσαν μέλη των SEAL του ναυτικού και της ειδικής αντιτρομοκρατικής μονάδας του στρατού, Δύναμη Δέλτα (Delta Force).

Την ίδια στιγμή, μοίρα επιθετικών και μεταγωγικών ελικοπτέρων προσέφερε κάλυψη στην ομάδα των κομάντος.

Ούτε στιγμή

Η απόφαση του Ομπάμα να διατάξει την επιχείρηση στη Συρία υπογραμμίζει τις δυσκολίες της ανάκτησης ομήρων από τα χέρια τρομοκρατών. Ο πρόεδρος, σύμφωνα με συμβούλους του, δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να ικανοποιήσει το αίτημα του ISIS για λύτρα 132 εκατ. δολαρίων με σκοπό την απελευθέρωση του Φόλεϊ και άλλων συμπατριωτών του.

«Οι ΗΠΑ και η κυβέρνησή μας επιμένει στην πάγια πολιτική της θέση να μη συναλλάσσεται με τρομοκράτες και να μη συζητάει τα αιτήματά τους. Κάτι τέτοιο, όπως όλοι ξέρουμε, θα διακινδύνευε τις ζωές περισσότερων Αμερικανών πολιτών», λέει ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή