Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν υπό πίεση

Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν υπό πίεση

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένη μεταβλητότητα (volatilty) παρουσίασε το χρηματιστήριο την προτελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Τη Δευτέρα η αγορά υπέστη σημαντικές απώλειες για να ακολουθήσει ένα τριήμερο ανοδικού μπαράζ των μετοχών με πρωταγωνιστές τις μετοχές των τραπεζών και ορισμένων εμποροβιομηχανικών τίτλων. Την Παρασκευή η αγορά κινήθηκε μάλλον αδιάφορα με πενιχρό τζίρο, ενώ η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της Hellas On Line προανήγγειλε τη συγχώνευσή της με τη Vodafone. Αναμένεται η αγγλική εταιρεία να υποβάλει δημόσια πρόταση για την HOL και να την οδηγήσει εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό. Στην αγορά επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις, αφενός λόγω του χαμηλού όγκου συναλλαγών και αφετέρου γιατί οι επενδυτές στρέφουν πλέον το βλέμμα τους στο επόμενο πενθήμερο όπου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν περίπου 170 ισολογισμοί των εισηγμένων για τα εξαμηνιαία αποτελέσματα του 2014.

Η χρηματιστηριακή εβδομάδα ξεκίνησε με ισχυρές απώλειες (2,51%). Αδύναμος κρίκος της αγοράς ήταν για άλλη μία συνεδρίαση οι τραπεζικές μετοχές. Ειδικότερα, η μετοχή της Eurobank υπέστη απώλειες 4,09% και υποχώρησε στα 0,305 ευρώ, ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας κατέγραψε απώλειες 3,33% και διολίσθησε στα 2,320 ευρώ. Ακολούθησαν σε πτώση οι τίτλοι της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς αντίστοιχα κατά 2,46% και 2,11%. Ο Γενικός Δείκτης, έπειτα από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις την προηγούμενη εβδομάδα όπου κατέγραψε άνοδο 6,43%, τη Δευτέρα διολίσθησε στις 1.086,50 μονάδες, με αποτέλεσμα να αφαιρεθούν 2 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς που διαμορφώθηκε στα 68,727 δισ. ευρώ.

Την Τρίτη ξεκινά ένα τριήμερο ανοδικό σερί για τη χρηματιστηριακή αγορά. Οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές έσπευσαν την Τρίτη να αγοράσουν μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης για να εκμεταλλευτούν τις χαμηλότερες τιμές των τίτλων μετά την ισχυρή πτώση (-2,51%) του Γενικού Δείκτη τη Δευτέρα. Το αποτέλεσμα ήταν το Χρηματιστήριο να επανακάμψει και να υπερβεί τις 1.100 μονάδες. Πιο συγκεκριμένα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης ενισχύθηκε 2,07% και διαμορφώθηκε στις 1.108,98 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα και ανήλθε στα 88,161 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων κεφάλαια ύψους 15,20 εκατ. ευρώ αφορούσαν την αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Η έλλειψη φρέσκων κεφαλαίων καθιστά ευάλωτη την αγορά στις ημερήσιες διακυμάνσεις μικρής ομάδας επενδυτών που επηρεάζουν στο μεγαλύτερο ποσοστό την πορεία του Γενικού Δείκτη.

Την Τετάρτη σημειώθηκε η δεύτερη διαδοχική ανοδική (0,99%) συνεδρίαση της εβδομάδας που κάλυψε τις απώλειες (-2,51%) της περασμένης Δευτέρας. Οι εμποροβιομηχανικές μετοχές πήραν χθες τη σκυτάλη της ανόδου από τις τράπεζες και οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στις 1.119,97 μονάδες.

Συνολικά κέρδη 5,27% και ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης κατά 3,517 δισ. ευρώ είναι η επίδοση του χρηματιστηρίου στις 3 συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις που κατεγράφησαν από την Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη. Ωστόσο, η ρηχή ελληνική αγορά δεν επιτρέπει εκτιμήσεις και ιδιαίτερες αναφορές, αφού η πλειονότητα των μετοχών παραμένει με μηδενική εμπορευσιμότητα. Την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 2,13%, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση των τριών τελευταίων συνεδριάσεων και αναρριχήθηκε στις 1,143,84 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 69,488 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων κεφάλαια ύψους 6,56 εκατ. ευρώ αφορούσε η αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 2,28%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,49%.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και για την ετήσια αναθεώρηση του χρηματιστηρίου από τον οίκο Ftse στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή