Δύο εγκλήματα με αποδείξεις

Δύο εγκλήματα με αποδείξεις

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ασ’ τους, βρε, τους ανθρώπους. Ενα μήνα έχουν για να κερδίσουν πέντε φράγκα και να βγάλουν τον χειμώνα».

Η ατάκα άναψε φωτιά στο τραπέζι της ταβέρνας. Ο σερβιτόρος είχε λίγο νωρίτερα εμφανίσει ως λογαριασμό το χειρόγραφο δελτίο παραγγελίας και κάποιος από την παρέα τού ζήτησε ευγενικά να φέρει κανονική απόδειξη. Κι αυτό προκάλεσε την επίμαχη ατάκα της φίλης που καθόταν δίπλα του, η οποία μάλιστα του απηύθυνε και το εξής απίστευτο ερώτημα: «Και τι έχεις να κερδίσει εσύ, αν πληρώσει εκείνος ΦΠΑ;».

Ο σύντομος καυγάς που ακολούθησε μου ξανάρθε στο μυαλό από δύο ειδήσεις στο χθεσινό φύλλο της «Κ». Τις αναπαράγω γιατί νομίζω ότι συνδυαστικά περιγράφουν τον απόλυτο παραλογισμό στον οποίο ζει η χώρα. «Η υπερφορολόγηση αύξησε τα έσοδα κατά 555 εκατ. ευρώ στο επτάμηνο», ήταν ο χθεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Κ». Από δε το ρεπορτάζ προκύπτει το εξής ασύλληπτο: ότι στελέχη του υπoυργείου Οικονομικών είχαν υποεκτιμήσει τα έσοδα που θα είχε η νέα φοροεπιδρομή σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους (με τους νέους συντελεστές, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ κ.λπ.), με συνέπεια οι προαναφερθέντες να έχουν ήδη καταβάλει φέτος μισό δισ. ευρώ περισσότερους φόρους απ’ όσους επεδίωκαν να εισπράξουν οι αρμόδιοι!

Πάμε τώρα στον έτερο τίτλο: «Μεγάλη φοροδιαφυγή σε εστίαση, τουρισμό. Από τους ελέγχους ώς τις 17 Αυγούστου προέκυψαν παραβάσεις στο 20% των επιχειρήσεων, με κυριότερη τη μη έκδοση αποδείξεων για την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ».

Δεν ξέρω αν συμφωνείτε, αλλά εκτιμώ ότι σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα οι δύο αυτοί τίτλοι θα είχαν επιφέρει αποπομπές ή ακόμη και παραιτήσεις. Κι όμως, ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης, παραδόξως δεν ανοίγει ρουθούνι για την εγκληματική ανικανότητα των υπευθύνων που διαρκώς επιβεβαιώνεται. Διότι τι άλλο από έγκλημα συνιστά να ομολογούν οι αρμόδιοι ότι λόγω λάθους αφαίμαξαν από τη μεσαία τάξη μισό δισ. ευρώ σε ένα 7μηνο και την ίδια στιγμή άλλοι ομόλογοί τους να ανακοινώνουν εν είδει διαπίστωσης ότι, παρά τα μέτρα που υποτίθεται λαμβάνουν, το 1/5 των επιχειρήσεων εξακολουθεί να φοροδιαφεύγει;

Καθώς κάποιοι μπορεί να βρίσκουν υπερβολικούς τους χαρακτηρισμούς, αξίζει να επαναλάβω 2-3 στοιχεία ενός εξαιρετικού ρεπορτάζ που είχε κάνει τον Νοέμβριο του 2013 ο Θάνος Τσίρος στο «Κ» και επίσης δεν συγκίνησε κανέναν. Ο συνάδελφος είχε την ευφυέστατη ιδέα να υπολογίσει τους συνολικούς φόρους που καταβάλλει ένας μισθωτός με ιδιόκτητο διαμέρισμα 120 τ.μ., ένα Ι.Χ. 1.600 κυβ.εκ. και μηνιαίο εισόδημα 1.500 ευρώ. Αφού υπολόγισε ότι, μετά τις κρατήσεις, το καθαρό του εισόδημα είναι 1.116 ευρώ, άρχισε να αφαιρεί τους άλλους φόρους που υποχρεωτικώς του επιβάλλει το κράτος. Το χαράτσι για το ακίνητο, τα τέλη κυκλοφορίας, τον φόρο της βενζίνης και του πετρελαίου, τα «συμπαρομαρτούντα» της ΔΕΗ, τα δημοτικά τέλη κ.ο.κ. Κάνοντας τους υπολογισμούς, κατέληξε ότι στον εν λόγω μισθωτό μένουν ακριβώς 500 ευρώ για τα «λοιπά» του έξοδα (σούπερ μάρκετ, ένδυση, υπόδηση, φροντιστήρια παιδιών κ.λπ.). Φευ, όμως, και γι’ αυτά καταβάλλει έμμεσους φόρους. Ξέρετε ποιο ήταν το τελικό συμπέρασμα του ρεπορτάζ; Οτι από τα 1.500 ευρώ, τα 880 (δηλαδή το 60%) καταλήγουν απευθείας στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ας διαφωνήσει λοιπόν κάποιος τώρα ότι είναι έγκλημα η ομολογία των υπευθύνων ότι εκ λάθους φορολόγησαν περαιτέρω τους μισθωτούς το τελευταίο 7μηνο και η ανικανότητα των συναδέλφων τους να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή έστω από τη μη έκδοση αποδείξεων. Κατά τα λοιπά, όσοι δεν μπορούμε να αποκρύψουμε ούτε ένα ευρώ από το κράτος παρακολουθούμε έκπληκτοι την κυβέρνηση να επιχαίρει που θα επιστρέψει κάποια ψίχουλα από όσα η ίδια πλέον ομολογεί ότι εκ λάθους αφαίμαξε, και πρέπει παράλληλα να δηλώνουμε και ευχαριστημένοι μπροστά στον κίνδυνο να έρθει στα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει βρει τον παγκοσμίως άγνωστο τρόπο να μειώσει του φόρους αυξάνοντας το κράτος!

ΥΓ.: Παρεμπιπτόντως, ο αμερικανοτραφής της παρέας, παρακολουθώντας τον καυγά τού προλόγου, έθεσε στο τραπέζι το εξής ερώτημα που θα είχε ενδιαφέρον να απαντήσουν οι φωστήρες του υπ. Οικονομικών. «Είναι τόσο δύσκολο», είπε, «να υποχρεώσετε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις να πληρώνονται μόνον με πλαστικό χρήμα; Αν το κάνατε, θα είχατε τελειώσει άπαξ διά παντός με την ιστορία των αποδείξεων, καθώς οι πάντες θα ελέγχονταν από το τραπεζικό σύστημα και ουδείς θα μπορούσε να φοροδιαφύγει»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή