Τρεις κάβοι στον δρόμο της κυβέρνησης

Τρεις κάβοι στον δρόμο της κυβέρνησης

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις μεγάλους κάβους στην πορεία για την ανάταξη του πολιτικού κλίματος και για τη δημιουργία όρων, ώστε να καταστεί ρεαλιστικός στόχος η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, καλείται να υπερβεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο πολιτικής αντεπίθεσης με αφετηρία τη χθεσινή ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Οι σταθμοί-ορόσημα στην ατζέντα του κ. Σαμαρά είναι:

– Η ταχύτερη δυνατή απορρόφηση των «κραδασμών» που προκάλεσε ο ΕΝΦΙΑ και αποτυπώνονται στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, μέσω των φοροελαφρύνσεων που επρόκειτο να ανακοινώσει χθες ο πρωθυπουργός, αλλά και με ένα δεύτερο κύμα μείωσης στοχευμένων φόρων που θα συνοδεύουν τον προϋπολογισμό του 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αρχικά σχεδίαζε να μην ανοίξει τα μεγάλα «χαρτιά» του στο πεδίο μείωσης της φορολογίας άμεσα, αλλά η επιβάρυνση του πολιτικού κλίματος λόγω ΕΝΦΙΑ τον οδήγησε στην επίσπευση των σχετικών ανακοινώσεων.

– Η απόκρουση των πιέσεων της τρόικας, η οποία αποτυπώθηκε στις συνομιλίες στο Παρίσι, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς ΔΝΤ, πέραν της «εκτός πολιτικής κοσμιότητας» επιμονής του για τα εργασιακά, με έμμεσο πλην σαφή τρόπο ζητήθηκε περαιτέρω μείωση της κατώτατης σύνταξης, με αποτέλεσμα να υπάρξει οξεία αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ έθεσε και ζήτημα ενιαίων συντελεστών ΦΠΑ, που εκ των πραγμάτων συνεπάγεται επιβαρύνσεις σε προϊόντα ευρείας λαϊκής κατανάλωσης.

– Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, που θα έχει πιθανότατα ως αφετηρία τη διάσκεψη που δρομολογεί το ΔΝΤ περί τα μέσα Νοεμβρίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η εκτίμηση πως εάν η κυβέρνηση κινηθεί με επιτυχία σ’ αυτό το «τρίγωνο του διαβόλου», μέχρι το τέλος του χρόνου το πολιτικό κλίμα θα έχει μεταστραφεί άρδην. Και ότι, ως εκ τούτου, θα έχει βάσιμες ελπίδες να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Επί του παρόντος, βεβαίως, η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου στρέφεται στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, που αποτελεί και το «διαβατήριο» προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Οπως αναφέρουν συνομιλητές του πρωθυπουργού, η πρωτοβουλία του ΔΝΤ να ζητήσει συνδιάσκεψη για το χρέος στα μέσα Νοεμβρίου εκ των πραγμάτων προσδιορίζει το συγκεκριμένο διάστημα ως καταληκτική ημερομηνία των συνομιλιών με την τρόικα, η πρώτη φάση των οποίων ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στο Παρίσι προκειμένου να συνεχιστεί στα τέλη του μηνός στην Αθήνα.

Η επερχόμενη διαπραγμάτευση αναμένεται επίπονη, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, στο Παρίσι, σε αντίθεση με τους εκπροσώπους της Κομισιόν που εστίασαν στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων και της ΕΚΤ που περιόρισαν τις παρεμβάσεις τους σε θέματα σχετικά με τις τράπεζες, όπως η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, το ΔΝΤ επί της ουσίας αμφισβήτησε με αιχμή τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο τη μεταρρυθμιστική βούληση της κυβέρνησης και επιχείρησε διεύρυνση της ατζέντας, βάζοντας στο τραπέζι ακόμη και θέμα μείωσης της κατώτατης σύνταξης.

Μάλιστα, κατά πληροφορίες, με αφορμή τα ανωτέρω στο συγκεκριμένο σημείο σημειώθηκε «έκρηξη» του συμβούλου του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου, που φέρεται να είπε πως «κανείς δεν μπορεί να ζήσει με τα λεφτά που λέτε», ενώ αντίστοιχα οξύς υπήρξε και ο εκ των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας. Παράλληλα, ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, ο ρόλος του οποίου υπήρξε καθοριστικός στο να περάσουν οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, ανέπτυξε τις ευρύτερες πολιτικές παρενέργειες που δημιουργεί η εμμονή της τρόικας σε ήσσονος σημασίας μεταρρυθμίσεις που, όμως, δυναμιτίζουν το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας. Μάλιστα και ο έτερος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κυρ. Πιερρακάκης, επισήμανε πως «η τρόικα μιλάει με μια κυβέρνηση, αλλά που στηρίζεται από δύο κόμματα», υπαινισσόμενος ότι οι αντοχές της «πράσινης» Κ.Ο. έχουν εξαντληθεί.

Αυτό ήταν και ένα από τα μεγάλα κέρδη της παρουσίας της ελληνικής αποστολής στο Παρίσι: ότι, δηλαδή, λειτούργησε ως ομάδα και όχι με λογικές κομματικού ανταγωνισμού ή πλειοδοσίας από πλευράς Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ. Ομως, το τελικό συμπέρασμα ήταν πως η επερχόμενη διαπραγματευτική μάχη με την τρόικα δεν θα πρέπει να δοθεί πρωτίστως με πολιτικά επιχειρήματα, αλλά με άλλους όρους: το ισχυρότερο χαρτί της κυβέρνησης στο Παρίσι αποδείχθηκε πως ήταν η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και η καλή πορεία του προϋπολογισμού το πρώτο επτάμηνο του τρέχοντος έτους. Αντιθέτως, επιχειρήματα προς την τρόικα όπως ότι «ανοίγετε τον δρόμο για τον Τσίπρα», ως φαίνεται, δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT