Δεκατρείς οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί της Ρωσίας που κατέρρευσαν

Δεκατρείς οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί της Ρωσίας που κατέρρευσαν

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η κατάρρευση των ταξιδιωτικών οργανισμών στη Ρωσία, μια εξέλιξη που επηρεάζει άμεσα και τον ελληνικό προορισμό. Χθες στη λίστα με τους πτωχευμένους οργανισμούς προστέθηκε ο tour operator Solvex Τοur στην Αγία Πετρούπολη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέα Ανδρεάδη, αυτή την περίοδο βρίσκονται στη χώρα μας περί τους 3.000 με 4.000 τουρίστες οι οποίοι είχαν κλείσει τα πακέτα τους με το εν λόγω γραφείο. Συνολικά στη χώρα μας και σε άλλους προορισμούς όπως στη Βουλγαρία είχε διακινήσει αυτή την περίοδο 8.000 με 9.000 Ρώσους τουρίστες.

Προτεραιότητα

Με αφορμή το γεγονός, ο ΣΕΤΕ εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι προτεραιότητα παραμένει η ομαλή εξυπηρέτηση των Ρώσων που διακινήθηκαν από τον Solvex και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, έως ότου αυτοί επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ο σύνδεσμος είχε εκτιμήσει από τις αρχές Αυγούστου ότι ο κύκλος των πτωχεύσεων στη ρωσική αγορά θα συνεχισθεί. Τώρα επισημαίνει εκ νέου ότι «διανύουμε μια περίοδο αυξημένης επικινδυνότητας ως προς την πιθανότητα πτωχεύσεων στη ρωσική τουριστική αγορά».

Aπό την πλευρά του ο γ.γ. του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς απέστειλε επιστολή στον επικεφαλής του Rosotourism κ. Σαβόνοφ ζητώντας τη συνδρομή της ρωσικής πλευράς προκειμένου να εξασφαλιστεί ο επαναπατρισμός των Ρώσων και να διευθετηθούν όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες που αφορούν τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, με αφορμή την πτώχευση της Solvex Tour στην Αγία Πετρούπολη, η Solvex Travel στη Μόσχα ανάρτησε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της υποστηρίζοντας ότι η ίδια είναι μέρος του ομίλου εταιρειών Solvex ως ανεξάρτητη νομική οντότητα και συνεχίζει τις δραστηριότητές της στο ακέραιο.

13 πρακτορεία

Σύμφωνα με στοιχεία που μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μέσα στο έτος έχουν πτωχεύσει τουλάχιστον δεκατρία ταξιδιωτικά γραφεία, εκ των οποίων τα δώδεκα από τις 16 Ιουλίου έως σήμερα. Τα γραφεία που πτώχευσαν είναι τα Voyage Inart, Neva, Windrose World, Expo Tour, Labirint, IntAer, Nordic Star, Atlas, Milan Tour, Santa Lucia, Αviacharter-DV, Lime Travel και Solvex Tour.

Σε ό,τι αφορά την τελευταία πτώχευση, ο ΣΕΤΕ συνιστά στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις «να αντιμετωπίσουν ψύχραιμα την κατάσταση διασφαλίζοντας τη θετική εικόνα του ελληνικού τουρισμού, όπως έπραξαν και στις προηγούμενες αντίστοιχες πτωχεύσεις», προτρέποντας παράλληλα την ελληνική Πολιτεία «να ενισχύσει άμεσα και ουσιαστικά τις εταιρείες που πλήττονται σοβαρά από τις εξελίξεις». Επίσης, ευελπιστεί πως «με τη σταδιακή βελτίωση της ρωσοουκρανικής κρίσης, τη σταθεροποίηση της οικονομίας στην περιοχή, το σπάσιμο της “φούσκας” και την αναμενόμενη εξυγίανση και αναδιάρθρωση των δικτύων διάθεσης, σύντομα θα αναφανούν και πάλι οι εξαιρετικές προοπτικές της Ρωσίας, ακόμη και της Ουκρανίας». Ο σύνδεσμος θεωρεί για το 2015 ότι θα είναι δύσκολη η ανάκαμψη της εισερχόμενης κίνησης από τις παραπάνω αγορές αλλά μεσοπρόθεσμα και συγκεκριμένα έως το 2021 εκτιμά ότι οι αφίξεις θα φθάσουν έως 2,5 εκατ. Φέτος, οι αφίξεις από τη Ρωσία εκτιμάται ότι θα περιορισθούν πέριξ του 1,1 εκατ.

Οι διαδοχικές πτωχεύσεις των ρωσικών tour operators δεν ήρθαν ως κεραυνός εν αιθρία στην τουριστική αγορά. Ηταν μια εξέλιξη που συζητούσαν ευρέως ως σοβαρή πιθανότητα για τη φετινή σεζόν οι τουριστικοί επιχειρηματίες και οφείλεται σε μια σειρά συνδυαστικών γεγονότων. Η ανησυχία για κραδασμούς στη ρωσική αγορά ξεκίνησε με την πτώση της ισοτιμίας του ρουβλιού έναντι του ευρώ και των άλλων νομισμάτων. Στη συνέχεια όμως καθοριστικοί παράγοντες για την πτώση του εξερχόμενου τουρισμού που χτύπησαν την αγορά των ταξιδιωτικών γραφείων ήταν οι καταιγιστικές εξελίξεις με την Ουκρανία, οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η «στροφή» των Ρώσων σε εγχώριους προορισμούς διακοπών, η προτροπή του Κρεμλίνου σε ιδιωτικές εταιρείες να προαγοράσουν πακέτα διακοπών στην Κριμαία και η ταυτόχρονη απαγόρευση μετάβασης στο εξωτερικό προς το στρατιωτικό προσωπικό και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT