«Handelsblatt»: «Η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη και όχι περισσότερη λιτότητα»

«Handelsblatt»: «Η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη και όχι περισσότερη λιτότητα»

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοχευμένες επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζεται η Ελλάδα για να μην καταλήξει να μετατραπεί «σε πτωχοκομείο και γηροκομείο της Ευρώπης», σύμφωνα με άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

Οπως αναφέρεται σε χθεσινό της άρθρο, η επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν μπορεί να επιτευχθεί με περισσότερα προγράμματα λιτότητας. Η εφημερίδα αναδεικνύει τη σημασία επαναπροσανατολισμού της εκπαίδευσης, ώστε να ανταποκρίνεται στις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες και να ανακοπεί η φυγή των νέων και μορφωμένων Ελλήνων στο εξωτερικό και σημειώνει ότι η χώρα χρειάζεται στοχευμένες επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να πετύχει την αλλαγή.

«Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα θα γίνει το πτωχοκομείο και το γηροκομείο της Ευρώπης», υποστηρίζει ο αρθρογράφος. Μάλιστα, σημειώνει πως «στην πραγματικότητα, σε καμία περίπτωση η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, ακόμα κι αν τα περισσότερα διαγράμματα δείχνουν (ότι τα πράγματα κινούνται) προς τη σωστή κατεύθυνση». Συμπληρώνει, δε, πως «οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται και η χώρα σύντομα θα μπορεί να χρηματοδοτείται με υποφερτούς όρους από την αγορά, ενώ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει λόγο για “ιστορία επιτυχίας”». Ομως, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Ελληνες πληρώνουν μεγάλο τίμημα γι’ αυτό που ο κ. Σόιμπλε ονομάζει «σημαντική πρόοδο».

Στο πλαίσιο αυτό παραθέτει στοιχεία του ΟΟΣΑ σχετικά με την απώλεια θέσεων εργασίας και μεγάλου μέρους του εισοδήματος των νοικοκυριών, ενώ αναφέρει πως «σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέσσερις στους δέκα ανθρώπους στην Ελλάδα απειλούνται με φτωχοποίηση». Και προσθέτει πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας δεν είναι σε καμία περίπτωση το χρέος, παρ’ όλο που είναι υψηλό», αλλά «πολύ πιο ανησυχητικές είναι οι κοινωνικές αναταράξεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT