Την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά και την έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή, χαρακτήρισε χθες επιτακτική ανάγκη ο κ. Στ. Θεοδωράκης. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ, κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς «να μην τολμήσουν να διαλύσουν τη Βουλή» πριν προχωρήσουν στις δύο αυτές αλλαγές, υπογραμμίζοντας ότι ειδικώς η συνταγματική αναθεώρηση δεν πρέπει να αναβληθεί για άλλα πέντε χρόνια.
Ενδεικτικά, μάλιστα, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε και δύο συνταγματικές αλλαγές που όλοι παραδέχονται ότι πρέπει να γίνουν και όλο τις αναστέλλουν. Την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και τη μετατροπή του άρθρου για τις ανεξάρτητες αρχές για να επανακτήσουν τον ρόλο τους. Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, υπενθύμισε την πάγια πρότασή του να εφαρμοστεί στην Ελλάδα το γερμανικό μοντέλο και κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ξαφνικά ξέχασε πόσο ληστρικό είναι το μπόνους των 50 εδρών στον νικητή, τώρα που διεκδικεί τη νίκη.
Ο πρόεδρος του «Ποταμιού» τάχθηκε επίσης υπέρ της ανάγκης η Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καταλόγισε τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση ότι «παίζουν με τον θεσμό» αντί να αντιληφθούν την ανάγκη εκλογής ενός πραγματικά άξιου Ελληνα στην ανώτατη πολιτειακή θέση. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός του σε μια μελλοντική κυβέρνηση, ουδόλως το απέκλεισε, καθώς -όπως είπε- το «Ποτάμι» δεν γεννήθηκε για να διαμαρτυρηθεί, αλλά για να βοηθήσει. Περιέγραψε όμως ως αυτονόητους όρους για να συζητήσει οποιαδήποτε συνεργασία «τα πρόσωπα που θα αναλάβουν νευραλγικά πόστα να μην έχουν ακροδεξιές ή σταλινικές αντιλήψεις και να μην υποστηρίζουν την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.», κρατώντας έτσι σαφείς αποστάσεις από τις ακραίες πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, απηύθυνε έκκληση συστράτευσης σε «αριστερούς μεταρρυθμιστές και φιλελεύθερους προοδευτικούς» να ενταχθούν στο «Ποτάμι», τονίζοντας ότι είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει προστάτες και σχέσεις με τον παλαιοκομματισμό. Μήνυμα που είχε προφανείς αποδέκτες και όσους αποχώρησαν προσφάτως από τη ΔΗΜΑΡ.