Kira Kazantzev: Γιατί όλοι ασχολούνται με τη νέα Μις Αμερική;

Kira Kazantzev: Γιατί όλοι ασχολούνται με τη νέα Μις Αμερική;

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Kira Kazantzev είναι ξανθιά, νέα και καλλίγραμμη. Φαινομενικά είχε όλα τα προσόντα για να διεκδικήσει τον τίτλο της πιο ωραίας Αμερικάνας, όμως πολλοί από τους συμπατριώτες της δεν χάρηκαν ιδιαίτερα όταν τελικά κατέκτησε τον τίτλο της ‘Μις Αμερική 2015’. Τα social media γέμισαν με αρνητικά σχόλια- όχι για την εξωτερική της εμφάνιση για την οποία κυρίως κρινόταν στον διαγωνισμό-αλλά για τις απόψεις της και την καταγωγή της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται ρατσιστικά σχόλια για νικήτρια του εν λόγω διαγωνισμού, αφού και η περσινή εστεμμένη δεν ‘πήρε την έγκριση’ πολλών Αμερικάνων λόγω της Ινδικής καταγωγής της. Είναι όμως η πρώτη φορά που μια νικήτρια του διαγωνισμού προκαλεί για τις απόψεις της αλλά και για την προσωπικότητά της, αφού θεωρήθηκε ανατρεπτική και ιδιαίτερη. Δεν είναι τόσο το ρώσικο επίθετο που προκάλεσε την δυσαρέσκεια για την στέψη της όσο το γεγονός ότι η Kira απέχει κατά πολύ από τα πρότυπα του διαγωνισμού. Όχι εμφανισιακά αλλά ιδεολογικά. Οι αμερικάνοι μέσα από τα social media έδειξαν ότι προτιμούν εστεμμένες που αντικατοπτρίζουν συγκεκριμένα πρότυπα που δεν υπερβαίνουν τα κατεστημένα. Μήπως τελικά το μήνυμα της ‘παγκόσμιας ειρήνης’ που  προωθούσαν τόσο καιρό οι γυναίκες μέσα από τον διαγωνισμό ομορφιάς ήταν ένα ‘πέπλο’ συγκάλυψης που βοηθούσε τους πολίτες να σκεπάσουν όλους τους επίκαιρους, κοινωνικούς ή προσωπικούς προβληματισμούς τους;

Η Kazantsev μιλάει τρεις γλώσσες, τέλειωσε το κολέγιο και σύντομα θα ξεκινήσει τις σπουδές της στη Νομική σε ένα από τα καλύτερα, αμερικάνικα πανεπιστήμια. Τι ήταν αυτό που έκανε τον κόσμο να την χαρακτηρίσει ‘τρελή’ και ‘χαζή’ στο Twitter; Η 23χρονη δουλεύει εθελοντικά στο τοπικό της Planned Parenthood, τον οργανισμό που βοηθά τις γυναίκες σε θέματα σεξουαλικής παιδείας και αντισύλληψης. Αντί, λοιπόν, να προωθήσει  ένα κοινότυπο μήνυμα κατά της πείνας ή του πολέμου από την σκηνή του Miss America αποφάσισε να μιλήσει για τη βία κατά των γυναικών μέσα στο σπίτι τους. Η Kira προκάλεσε τη συντηρητική μερίδα των Αμερικάνων που αντιτίθενται στις εκτρώσεις μέσα από την εθελοντική της δράση και εξόργισε όσους έχουν μάθει να καλύπτουν μέσα στα πλαίσια της μικρής ή μεγαλύτερης κοινωνίας που ζουν προβλήματα  όπως η ενδοοικογενειακή βία.

Η Kira μίλησε, επίσης, ανοιχτά για την κακοποίηση που βίωσε σε παλιότερη της σχέση στο κολέγιο εξηγώντας ότι τότε δεν ήξερε που να απευθυνθεί. Όπως χαρακτηριστικά είπε «μάλλον το είχα ψάξει στο Google αλλά δεν είχα την κατάλληλη ψυχολογία. Ένιωθα μόνη και αβοήθητη. Δεν πίστευα ότι κάποιος μπορεί να με καταλάβει». Είναι δύσκολο να διανοηθεί κανείς πώς με το προφίλ που η ίδια επέλεξε να δείξει μέσα από τα media (είτε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είτε όχι) υπήρξαν κάποιοι που την χαρακτήρισαν ως ‘bimbo’. Οι περισσότεροι δεν στάθηκαν σε όσα είχε να πει αλλά σε ό,τι έβλεπαν. Το γεγονός ότι έδωσε μια περίεργη- για τα δεδομένα του διαγωνισμού- επίδειξη ταλέντου σίγουρα δεν βοήθησε.Η 23χρονη κοπέλα προτίμησε να κάνει κάτι που την εκφράζει παρά να ακολουθήσει τα ‘comme il faut’ βήματα των υπόλοιπων διαγωνιζόμενων. Εμπνευσμένη από την ταινία Pitch Perfect όπου η πρωταγωνίστρια Anna Kendrick έδωσε μια παρόμοια παράσταση χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι, η Kira τραγούδησε το ‘Happy’ του Pharell Williams καθισμένη οκλαδόν και δημιουργώντας μουσικούς ήχους με το ποτήρι. Οι τηλεθεατές σάστισαν όταν είδαν την υποψήφια για τον τίτλο της Μις Αμερικής να ‘τσαλακώνει΄ την εικόνα της, κυρίως γιατί δεν ανέχονται κανέναν να τσαλακώνει οτιδήποτε θεωρείται αμερικάνικο. Μπορεί η Kira να έδειξε κάτι διαφορετικό στο αμερικάνικο κοινό, όμως δεν σκέφτηκε ότι πολλοί χρήστες των social media αντιδρούν άμεσα, χωρίς να σκεφτούν και με λογική αγέλης. Και η ‘αγέλη’ στην προκειμένη περίπτωση φοβήθηκε ότι μέσα από μια χαριτωμένη, ξανθιά και κάπως προβληματισμένη γυναίκα μπορεί να φανεί το πραγματικό πρόβλημα της αμερικανικής κοινωνίας: ο συντηρητισμός και ο στρουθοκαμηλισμός.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή