Ο Μπερλουσκόνι «στοιχειώνει» το Κυρηνάλιο

Ο Μπερλουσκόνι «στοιχειώνει» το Κυρηνάλιο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Μόνιμη φιγούρα στο πολιτικό προσκήνιο της Ιταλίας αποδεικνύεται ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που διαψεύδει έτσι όσους υποστήριζαν ότι ο αειθαλής πολιτικός έχει πλέον φθάσει στο τέλος της σταδιοδρομίας του.

Παρά τον κυκεώνα δικαστικών υποθέσεων που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια, ο Μπερλουσκόνι συνεχίζει να «στοιχειώνει» την πρωθυπουργική κατοικία στο Κυρηνάλιο Μέγαρο. Εκεί, ο κατάδικος Μπερλουσκόνι -που εκτίει ποινή κοινωνικής εργασίας σε οίκο ευγηρίας- συναντήθηκε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι για να συζητήσουν καίρια ζητήματα της μεταρρύθμισης του εκλογικού νόμου.

Παρότι η δημοτικότητα του πρώην δημάρχου της Φλωρεντίας, Ρέντσι, βρίσκεται στα ύψη, όπως έδειξε και το ιδιαίτερα ικανοποιητικό ποσοστό του Δημοκρατικού Κόμματος στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, ο 39χρονος πρωθυπουργός χρειάζεται τη στήριξη των βουλευτών της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι για την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου.

«Μπορούμε να πούμε ότι ο Ματέο Ρέντσι διατηρεί εν ζωή πολιτικά τον Μπερλουσκόνι, ενώ ίσως και να θεωρεί ότι είναι ο καλύτερός του φίλος. Ο Ρέντσι βρίσκεται επί ξυρού ακμής, καθώς χρειάζεται τον Μπερλουσκόνι και τις ψήφους της Φόρτσα Ιτάλια για να αντιμετωπίσει τυχόν διαρροές από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του», λέει ο Τζιανφράνκο Πασκουίνο, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Η στέρηση της βουλευτικής έδρας του Μπερλουσκόνι, μετά την καταδίκη του για φοροδιαφυγή, τον απομάκρυνε ξαφνικά από τις εξελίξεις στο κόμμα του, δημιουργώντας κενό εξουσίας στους κόλπους της Φόρτσα Ιτάλια.

Εσωκομματικοί αντίπαλοι του Καβαλιέρε κατηγορούν δύο γυναίκες, μέλη του «μαγικού κύκλου» στενών συνεργατών και συμμάχων του Μπερλουσκόνι, για προσπάθεια χειραγώγησής του και σφετερισμού της εξουσίας. Πρώτη «ύποπτη» είναι η σύντροφος του Μπερλουσκόνι, Φραντσέσκα Πασκουάλε, που διαχειρίζεται με ατσάλινη πυγμή την πρόσβαση στον πρώην πρωθυπουργό. Παρότι 50 χρόνια μικρότερή του, η Πασκουάλε έχει αναλάβει τον ρόλο του στενότερου συμβούλου του 77χρονου Μπερλουσκόνι, εξοργίζοντας τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Φόρτσα Ιτάλια.

Δεύτερη στον κατάλογο αυτό είναι η 42χρονη Μαρία Ροζάρια Ρόσι, γνωστή στους εχθρούς της με το προσωνύμιο «βοηθός νοσηλεύτρια», καθώς δεν εγκαταλείπει ποτέ το πλευρό του ηλικιωμένου γόη. Η Ρόσι διορίσθηκε πρόσφατα διοικητική διαχειρίστρια του κόμματος, προκαλώντας κύματα φθόνου μεταξύ των στελεχών.

Τι ζητούν οι «αντάρτες»

Παρότι τα μέλη του «μαγικού κύκλου» θα ήθελαν ο Μπερλουσκόνι να παραμείνει επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια, έστω ως επίτιμος αρχηγός, οι «αντάρτες» του κόμματος, με επικεφαλής τους τον πρώην προστατευόμενο του Καβαλιέρε, Ραφαέλε Φίτο, ζητούν την υιοθέτηση πιο ανοιχτών και δημοκρατικών εσωκομματικών διαδικασιών και τη διενέργεια προκριματικής εκλογικής αναμέτρησης. Η εσωκομματική αντιπαράθεση στη Φόρτσα Ιτάλια έχει πείσει πολλούς βουλευτές να διακόψουν την καταβολή των συνδρομών τους, ύψους 800 ευρώ τον μήνα, δημιουργώντας μαύρη τρύπα στα ταμεία της Φόρτσα Ιτάλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή