Γαλλικοί βομβαρδισμοί κατά τζιχαντιστών

Γαλλικοί βομβαρδισμοί κατά τζιχαντιστών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσφέροντας έμπρακτη υποστήριξη στην εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS), η Γαλλία άρχισε από χθες επιλεκτικούς βομβαρδισμούς στόχων των τζιχαντιστών στο Βόρειο Ιράκ.

Οπως ανακοίνωσε αυτοπροσώπως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Ραφάλ βομβάρδισαν χθες αποθήκη επιμελητείας της τρομοκρατικής οργάνωσης στην περιοχή της Μοσούλης. Ο εκπρόσωπος των κουρδικών ενόπλων δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ, Χαλγκόρντ Χεκμάτ, διευκρίνισε ότι ο στόχος των βομβαρδισμών βρισκόταν στο Ταλ Μους, ανάμεσα στη Μοσούλη και το Ζουμάρ, εξέφρασε δε την ικανοποίηση της τοπικής, κουρδικής κυβέρνησης για τη γαλλική συμβολή στην κοινή προσπάθεια.

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των τζιχαντιστών προ πέντε εβδομάδων, σταματώντας την προέλαση του ISIS, μαχητές του οποίου, μετά την κατάληψη της Μοσούλης και της Τικρίτ, απειλούσαν και το Ιρακινό Κουρδιστάν. Εκτοτε, η αμερικανική αεροπορία έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 170 βομβαρδισμούς.

Τη διεθνή βοήθεια στον αγώνα της ιρακινής κυβέρνησης κατά του ISIS καλωσόρισε, επί της αρχής, ο θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών, αγιατολάχ Αλί Σιστανί, θέτοντας όμως όρια και προϋποθέσεις στην ξένη επέμβαση.

«Ακόμη κι αν το Ιράκ χρειάζεται βοήθεια από τους αδελφούς και τους φίλους του στην καταπολέμηση της μαύρης τρομοκρατίας, η προάσπιση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας των αποφάσεών του είναι ύψιστης σημασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σιστανί, Αμπντούλ Μεχντί Καρμπαλαΐ, στη διάρκεια του καθιερωμένου κηρύγματος της Παρασκευής.

Από την πλευρά του, το ISIS δημοσιοποίησε μέσω ιστοσελίδων τη δημιουργία ισλαμικής αστυνομίας, η οποία «θα εφαρμόζει τις αποφάσεις της θρησκευτικής δικαιοσύνης» στη Μοσούλη και την ευρύτερη επαρχία Νινευή, την οποία σε μεγάλο βαθμό ελέγχει. Εξάλλου, τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους εξαιτίας τεσσάρων βομβιστικών επιθέσεων στη Βαγδάτη, το Κιρκούκ και τη Μαχμουντίγια. Αλλοι 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας βομβιστικών επιθέσεων σε σιιτικά προάστια της Βόρειας Βαγδάτης, την Πέμπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT