Σε βαρύ κλίμα το συνέδριο ΔΗΜΑΡ

Σε βαρύ κλίμα το συνέδριο ΔΗΜΑΡ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πραγματικά δύσκολα τώρα αρχίζουν για τον κ. Φώτη Κουβέλη. Το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ (αρχίζει την Πέμπτη) γίνεται υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες για τον ίδιο. Δημοσκοπικά το κόμμα του δεν φαίνεται να ξεκολλά από το ατιμωτικό 1,2% των ευρωεκλογών, η μεταρρυθμιστική πτέρυγα του πρώην γραμματέα, Σπ. Λυκούδη, έχει διαρρήξει οριστικά τις σχέσεις της μαζί του, ενώ ο ίδιος ο κ. Κουβέλης θα βρεθεί επιπλέον αντιμέτωπος και με αρκετά στελέχη του που φέρονται αποφασισμένα να του ασκήσουν σφοδρή κριτική ακόμη και για τους τελευταίους χειρισμούς του. Με πρώτο τον κ. Γιάννη Πανούση, ο οποίος έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα παραστεί στο συνέδριο μόνον για να επαναλάβει –παρουσία όλων πια– ό,τι του καταλογίζει ήδη. Πως ο κ. Κουβέλης δεν είχε, ούτε έχει πολιτικό σχέδιο, επικρίνοντάς τον επιπλέον τόσο για την επιλογή του να ξαναβάλει υποψηφιότητα στην προεδρία της ΔΗΜΑΡ, όσο και την προσωπική αμφισημία του γύρω από την προεδρική εκλογή.

Πέραν του κ. Πανούση, ωστόσο, υπάρχει μια σειρά βουλευτών και στελεχών που επίσης προεξοφλείται ότι θα ασκήσουν έντονη κριτική στον κ. Κουβέλη. Οχι μόνο για να ξεκαθαρίσει τις προσωπικές επιδιώξεις του, αλλά και να προαναγγείλει από τώρα ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει οποιονδήποτε διάδοχο του κ. Παπούλια για να προκληθούν εκλογές. Ηδη άλλωστε η μισή Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, και συγκεκριμένα οι κ.κ. Μαρία Γιαννακάκη, Μίνα Ξυροτύρη, Μαρία Ρεπούση, Γ. Κυρίτσης και Δ. Αναγνωστάκης, έχουν είτε υπαινιχθεί είτε και προαναγγείλει ότι επιθυμούν με κάθε τρόπο να ρίξουν την κυβέρνηση, ενώ οι προερχόμενοι από το λεγόμενο Αριστερό Δίκτυο λέγεται ότι θα προχωρήσουν ένα βήμα περισσότερο. Θα αξιώσουν από το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ να ζητήσει εδώ και τώρα εκλογές!

Πώς θα απαντήσει σε όλα αυτά ο κ. Κουβέλης. Επιχειρώντας να κερδίσει χρόνο. «Η προεδρολογία δεν με αφορά», θα ξαναπεί και θα επιδιώξει να παραπέμψει την τελική απόφαση για την προεδρική εκλογή «στην ώρα της». Σε ό,τι αφορά δε την αξίωση των «ακραίων» να αποφασίσει το συνέδριο «εδώ και τώρα εκλογές», οι συνεργάτες του κ. Κουβέλη έδιναν έως χθες μια πραγματικά αστεία (μέσα στην τραγικότητά της) απάντηση. «Θα μοιάζουμε σαν το μικρό αμνοερίφιο που προκαλεί τον δήμιό του να έρθει μια ώρα αρχύτερα το Πάσχα», έλεγαν.

Ο στόχος του κ. Κουβέλη δεν είναι μόνον προφανής, αλλά και μονόδρομος, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα. Επιδιώκει να συνεργαστεί με τους Οικολόγους προσβλέποντας μαζί τους να επανακτήσει ένα 3% που θα του επιτρέψει να παραμείνει «παίκτης» την επομένη των εκλογών. Κυρίως αν γίνουν τον Μάρτιο. Εκτιμά πως τούτο θα το επιτύχει προβάλλοντας την ανάγκη «η χώρα να αποκτήσει μια προοδευτική κυβέρνηση χωρίς τη Ν.Δ.», και υπονοώντας ότι σε μια τέτοια προοπτική η ΔΗΜΑΡ είναι απαραίτητη. Βάσει του σκεπτικού του, ο στόχος του δεν είναι ακατόρθωτος διότι το ακροατήριο όπου απευθύνεται δεν θα ψηφίσει ούτε το «δεξιό» ΠΑΣΟΚ ούτε το «απολιτίκ» «Ποτάμι». Με απλά λόγια, απευθύνεται σε ένα δυνάμει κοινό του ΣΥΡΙΖΑ που θα χρησιμοποιήσει, όπως πιστεύει, τη ΔΗΜΑΡ ως μετριοπαθές ανάχωμα στον κ. Τσίπρα. Το μόνο πρόβλημα για να επιτευχθεί ο στόχος του κ. Κουβέλη είναι η εκλογική ιστορία. Ουδέποτε τα τελευταία 50 χρόνια ένα κόμμα που συνετρίβη με 1,2% κατόρθωσε να ανακάμψει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή