Σε χαμηλά έτους ο PMI τον Σεπτέμβριο

Σε χαμηλά έτους ο PMI τον Σεπτέμβριο

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη χαμηλότερη τιμή του έτους βρέθηκε ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών για την τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα, ο δείκτης PMI. Σύμφωνα με τη Markit, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στις 48,4 μονάδες, κάτω δηλαδή από τις 50 μονάδες που αποτελεί το σημείο μηδενικής μεταβολής. Σημειώνεται ότι η διαμόρφωση του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει ανάπτυξη, ενώ όταν βρίσκεται κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει κάμψη.

Η υποχώρηση του δείκτη PMI στις 48,4 μονάδες, μετά τις 50,1 μονάδες του Αυγούστου, οφείλεται στο γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο μειώθηκε τόσο η παραγωγή όσο και οι νέες παραγγελίες προς τα εργοστάσια. Η εκ νέου εξασθένηση παραγωγής και νέων παραγγελιών συνέβαλε στην περαιτέρω μείωση των θέσεων εργασίας στον τομέα.

Σχολιάζοντας την υποχώρηση του δείκτη PMI ο οικονομολόγος της Markit, Φιλ Σμιθ, τόνισε: «Η γενική εικόνα του τομέα, όπως καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο, έδωσε την αίσθηση μια γενικότερης στασιμότητας, γεγονός μάλλον απογοητευτικό, δεδομένης της προόδου που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους. Οι εξελίξεις που σχετίζονται με τη βελτίωση του χρόνου παράδοσης των προμηθειών και τη μείωση των τιμών εισροών, παρότι παρέχουν μια νότα ανακούφισης για τις επιχειρήσεις, αποτελούν μικρή παρηγοριά για την εκ νέου αστάθεια που καταγράφηκε στα επίπεδα ζήτησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή