Πρώτο κρούσμα του Εμπολα στις ΗΠΑ

Πρώτο κρούσμα του Εμπολα στις ΗΠΑ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πρώτη διάγνωση κρούσματος του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί πλέον πραγματικότητα, καθώς διαγνώστηκε ένα κρούσμα της αρρώστιας στο Ντάλας του Τέξας. Ο ασθενής είχε ταξιδέψει από τη Λιβερία, όπου προσβλήθηκε από τον ιό, και βρέθηκε στις ΗΠΑ πριν από δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με αξιωματούχους του νοσοκομείου Τexas Ηealth Presbyterian ο εν λόγω ασθενής νοσηλεύεται τώρα στην απομόνωση.

Περισσότεροι από τρεις χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταλήξει μέχρι σήμερα χτυπημένοι από τον ιό του Εμπολα στη Δυτική Αφρική. Μεταξύ των προσβεβληθέντων από τον θανατηφόρο ιό συγκαταλέγονται και κάποιοι Αμερικανοί εθελοντές ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην πληγείσα περιοχή. Ολοι τους έχουν αναρρώσει, αφού επέστρεψαν και νοσηλεύθηκαν στις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων και Πρόληψης επισημαίνει πως ο ιός του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα βρίσκεται υπό έλεγχο σε Νιγηρία και Σενεγάλη καθώς δεν έχουν σημειωθεί νέα κρούσματα εκεί επί περισσότερο από ένα μήνα.

Ειδικότερα, για το «αμερικανικό κρούσμα» ο επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Ειδικών Λοιμώξεων και Πρόληψης (CDC) Τόμας Φρίντεν δήλωσε, μιλώντας προς δημοσιογράφους, ότι «ο ασθενής που διαγνώστηκε στις ΗΠΑ έφυγε από τη Λιβερία στις 19 Σεπτεμβρίου και έφτασε στις ΗΠΑ την επόμενη ημέρα, προκειμένου να επισκεφθεί συγγενείς του χωρίς, ωστόσο, να εμφανίζει μέχρι τότε οποιοδήποτε σύμπτωμα του λοιμώδους νοσήματος. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου και στις 28 του ίδιου μήνα εισήχθη στο νοσοκομείο και νοσηλεύτηκε σε απομόνωση». Η νόσος, η οποία δεν είναι μεταδοτική πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, μεταδίδεται μέσα από την επαφή με τα σωματικά υγρά του αρρώστου.

Οι εθελοντές των ανθρωπιστικών οργανώσεων που προσβλήθηκαν από τον ιό Εμπολα στη Δυτική Αφρική επέστρεψαν στις ΗΠΑ για θεραπεία. Ομως η περίπτωση στο Τέξας είναι η πρώτη εμφάνιση κρούσματος της νόσου σε άνδρα ο οποίος βρισκόταν επί αμερικανικού εδάφους. Αξιωματούχος του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται ο ασθενής τόνισε στους δημοσιογράφους ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα διέθετε τις απαραίτητες διαδικασίες που επιβαλλόταν να τεθούν σε εφαρμογή σε τέτοια περίπτωση.

Σύμφωνα με κάποιες πρώτες πληροφορίες, ο ασθενής ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση δεν είχε σχέση με τη νοσηλεία ασθενών με Εμπολα στη Λιβερία, όπως συνέβη με τους άλλους Αμερικανούς πολίτες που προσβλήθηκαν από την ασθένεια.

Ηδη, οι αρμόδιοι φορείς δημόσιας υγείας προσπαθούν να βρουν ποιοι ήταν αυτοί που ήλθαν σε επαφή μαζί του όταν η ασθένεια ήταν μεταδοτική. Πρόκειται κυρίως για μέλη της οικογένειάς του αλλά και κάποιους τρίτους. Ολοι αυτοί που θα μπορούσαν να έχουν προσβληθεί από το νόσημα πρόκειται να παρακολουθηθούν επί 21 ημέρες, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο θα εμφανίσουν τα συμπτώματα της νόσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή