Παραμένει η ένταση στο Χονγκ Κονγκ

Παραμένει η ένταση στο Χονγκ Κονγκ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε η καταρρακτώδης βροχή της προηγούμενης νύχτας ούτε ο εορτασμός της εθνικής επετείου σε ολόκληρη τη Λαϊκή Κίνα εμπόδισαν τους διαδηλωτές να κατακλύσουν για πέμπτη κατά σειρά ημέρα το κέντρο του Χονγκ Κονγκ, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή τους με το Πεκίνο γύρω από τον τρόπο ανάδειξης του νέου κυβερνήτη τους, το 2017.

Οι φήμες που κυκλοφορούσαν ευρέως, και ήθελαν τις αστυνομικές δυνάμεις να διαλύουν βίαια τους διαδηλωτές του κινήματος Occupy Central πριν από τον εορτασμό της χθεσινής επετείου, αποδείχθηκαν αβάσιμες. Επωφελούμενοι της χθεσινής αργίας, χιλιάδες πολίτες του Χονγκ Κονγκ, μεταξύ των οποίων πολλοί οικογενειάρχες με τα παιδιά τους, κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης όπου συνεχίζονταν οι ειρηνικές διαδηλώσεις, με την αστυνομία σε διακριτική απόσταση. Ομαλά διεξήχθη εξάλλου και ο επίσημος εορτασμός της 1ης Οκτωβρίου, προς τιμήν της νίκης των κομμουνιστών στον κινεζικό εμφύλιο, το 1949, αν και ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Λεούνγκ Τσουν Γινγκ -κόκκινο πανί για τους διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούν την παραίτησή του- έγινε δέκτης έντονων αποδοκιμασιών.

Παρά την «εκεχειρία» λόγω των εορτασμών της χθεσινής ημέρας όμως, η ένταση παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και πολλοί φοβούνται ότι τα χειρότερα έπονται. Τις ανησυχίες για ενδεχόμενη κλιμάκωση ενίσχυσε και το «τελεσίγραφο» που απηύθυνε στον κυβερνήτη της πόλης ένας εκ των ηγετών του φοιτητικού κινήματος, καλώντας τον να παραιτηθεί άμεσα υπό την απειλή της κατάληψης δημοσίων κτιρίων.

«Θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας αν ο Λεούνγκ δεν παραιτηθεί απόψε ή το αργότερο μέχρι αύριο βράδυ», δήλωσε ο Λέστερ Σαμ. Κάποιες αποστάσεις φάνηκε να παίρνει από τη διαγραφόμενη ριζοσπαστικοποίηση των διαδηλώσεων ο συνιδρυτής του κινήματος Occupy Central Τσαν Κι Μαν. Πανεπιστημιακός με φήμη μετριοπαθούς, ο Τσαν δήλωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση για κλιμάκωση θα αποτελούσε «πρωτοβουλία των φοιτητών» και τους κάλεσε να περιοριστούν σε ειρηνικές μορφές αγώνα.

Ομιλία του Σι

Σε πολύ διαφορετική ατμόσφαιρα κύλησε ο επίσημος εορτασμός της εθνικής επετείου στην κεντρική πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου. Χιλιάδες πολίτες παρακολούθησαν τις εορταστικές εκδηλώσεις απέναντι από το μαυσωλείο του θεμελιωτή της «νέας Κίνας», Μάο Τσε Τουνγκ. Μιλώντας ενώπιον 3.000 αξιωματούχων, στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι τα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος «δεν επιτρέπεται να χάνουν ούτε για μια στιγμή την εμπιστοσύνη τους στον λαό ή να απομακρύνονται από αυτόν» και κάλεσε σε επαγρύπνηση γιατί, όπως είπε, «ένα έθνος μπορεί να δοξασθεί στον πόλεμο και να αφανισθεί στην ευημερία».

Στο μεταξύ, το κίνημα υπέρ των ελεύθερων εκλογών στο Χονγκ Κονγκ έχει αρχίσει να ερεθίζει δημοκρατικά αντανακλαστικά στο Μακάο και τη νησιωτική Ταϊβάν, την επιστροφή της οποίας στον εθνικό κορμό επιδιώκει το Πεκίνο. Την Τετάρτη, περίπου 2.000 διαδηλωτές στο κέντρο της Ταϊπέι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους ομοεθνείς τους στο Χονγκ Κονγκ, ενώ ανάλογη διαδήλωση σημειώθηκε στο Μακάο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή