Eurobank: Πιο βιώσιμο το ελληνικό χρέος σε σχέση με 5 χρόνια πριν

Eurobank: Πιο βιώσιμο το ελληνικό χρέος σε σχέση με 5 χρόνια πριν

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δημόσιο χρέος της χώρας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι πριν από 5 χρόνια που ξεκίνησε η κρίση χρέους στην Ελλάδα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη της Eurobank που δημοσίευσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Λονδίνου (LSE, Hellenic Observatory, European Institute) με τίτλο «The Challenge of Restoring Debt Sustainability in a Deep Economic Recession: The case of Greece».

Στη μελέτη εξετάζεται η πορεία του δημόσιου χρέους κάτω από διάφορα σενάρια και υποθέσεις για την πορεία του ελλείμματος και της ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα πως παρά την αύξηση του λόγου χρέους-ΑΕΠ της Ελλάδας την τελευταία 5ετία, το δημόσιο χρέος της χώρας «είναι σήμερα πιο βιώσιμο σε σύγκριση με το αρχικό σημείο αναφοράς (2009) και αυτό που θα είχε προκύψει χωρίς την υλοποίηση (ή τη μερική υλοποίηση) του υφιστάμενου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».

Μάλιστα, η τράπεζα υποστηρίζει πως η βιωσιμότητα της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας θα βελτιωθεί περαιτέρω μέσω της παροχής ενός νέου πακέτου ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους από τους επίσημους δανειστές (OSI). Θέμα για το οποίο οι επίσημες διαβουλεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης της εν λόγω μελέτης υποδηλώνουν, μεταξύ άλλων, ότι η κατά το ήμισυ υλοποίηση ή η μη υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα οδηγούσε τον λόγο δημοσίου χρέους-ΑΕΠ της Ελλάδας σε επίπεδα μεταξύ 185% και 250% το 2020 και μεταξύ 215% και 360% το 2030. Και τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν ακόμα και υπό την υπόθεση ότι η χώρα θα τύγχανε:

1. Επαρκούς χρηματοδότησης με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους από τους δανειστές του επίσημου τομέα.

2. Επιπλέον ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους από μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί (PSI+, πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων κ.ά.).

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με προγενέστερες μελέτες της Eurobank, το OSI αναμένεται να περιλαμβάνει σημαντική επιμήκυνση του μέσου χρόνου ωρίμανσης των διμερών δανείων που έλαβε η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του 1ου προγράμματος προσαρμογής, περαιτέρω μείωση του επιτοκίου των δανείων αυτών και μετατροπή του από κυμαινόμενο σε σταθερό, καθώς και πολυετή περίοδο χάριτος στις πληρωμές τόκων επί των δανείων αυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT