Προσφυγή ΔΣΑ για τη φορολόγηση των ακινήτων

Προσφυγή ΔΣΑ για τη φορολόγηση των ακινήτων

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνδικοφανή προσφυγή κατά της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα του Συλλόγου κατέθεσε στη ΔΟΥ Αθηνών ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, o οποίος καλείται να καταβάλει ΕΝΦΙΑ ύψους 60.000 ευρώ.

Με την προσφυγή του ο ΔΣΑ αμφισβητεί τη συνταγματικότητα του επίμαχου φόρου και επισημαίνει ότι η ορθή εφαρμογή και επιβολή του απαιτεί εκκαθάριση επί της πραγματικής αγοραστικής αξίας και όχι με το σύστημα αντικειμενικών αξιών. Ο ΔΣΑ ζητά επίσης να αναγνωρισθεί ότι ως επιστημονικός σύλλογος εξαιρείται από τη φορολόγηση για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των σκοπών του συλλόγου (κυρίως επιστημονικών και εκπαιδευτικών).

«Η φορολόγηση απρόσοδης ακίνητης περιουσίας», τονίζεται στην προσφυγή, «καταλήγει απροκάλυπτα στη (μερική) δήμευσή της και συνακόλουθα σε εκ πλαγίου παραβίαση των σχετικών συνταγματικών απαγορεύσεων και περιορισμών. Η δήμευση/απαλλοτρίωση περιουσιακού δικαιώματος και δη ακίνητης περιουσίας είναι δυνατή κατά το Σύνταγμα μόνο εφόσον καταβληθεί αντίστοιχη στην αξία του ακινήτου αποζημίωση, άρθρο 17. Σωρευτικά με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ παραβιάζονται τα άρθρα 4 παρ. 1 και 5, 17, 78 παρ. 1 του Συντάγματος».

«Η φορολόγηση με αντικείμενο την περιουσία πρέπει να ανταποκρίνεται στη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών».

Οπως υπογραμμίζεται, θα πρέπει τα εισοδήματα όχι μόνο να επαρκούν για καταβολή των φόρων, αλλά και ένα σημαντικό τμήμα αυτών να απομένει στον φορολογούμενο, κατ’ επιταγήν και της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της οικονομικής ελευθερίας (άρθρο 5 του Συντάγματος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή