ΔΝΤ: Το πλαφόν στα μπόνους δεν αρκεί

ΔΝΤ: Το πλαφόν στα μπόνους δεν αρκεί

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν αρκεί το πλαφόν στα μπόνους για να μην ενδίδουν τα τραπεζικά στελέχη σε υψηλό επενδυτικό ρίσκο, αλλά η αποζημίωσή τους θα πρέπει να συνδέεται με τον κίνδυνο χρεοκοπίας της τράπεζας. Ετσι, στα μπόνους των τραπεζικών θα πρέπει να ενσωματώνονται ομόλογα ή ακόμη και ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) της εκάστοτε τράπεζας όπου εργάζονται, προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Οι προτάσεις του ΔΝΤ συντάσσονται με τη Βρετανία που έχει διαφωνήσει με κανόνα της Ε.Ε., βάσει του οποίου τα μπόνους δεν μπορούν να υπερβαίνουν το διπλάσιο του βασικού μισθού.

Στην έκθεση για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, ορισμένα κεφάλαια της οποίας έχουν ήδη κυκλοφορήσει πριν την επίσημη δημοσίευση στις 8 Οκτωβρίου, το ΔΝΤ συστήνει την ενσωμάτωση ομολόγων στα μπόνους και όχι μόνο μετοχών και μετρητών. Μάλιστα, το ΔΝΤ υποστηρίζει πως το πλαφόν στα μπόνους δεν περιορίζει την ανάληψη επενδυτικού κινδύνου. Ενας δικαιότερος «συνδυασμός κινήτρων» για τα τραπεζικά στελέχη θα αποκαταστήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στους μετόχους και τους ομολογιούχους. Οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να καταστήσουν τη διοίκηση υπόλογη απέναντι και στους ομολογιούχους, εκτός των μετόχων, τονίζει ο οργανισμός. Το ΔΝΤ θεμελιώνει αυτήν την άποψη με το επιχείρημα ότι οι ομολογιούχοι μπορεί να μετατραπούν σε μετόχους εάν κριθεί αναγκαίο σε μια χρηματοπιστωτική κρίση, τονίζουν οι Financial Times. Ο οργανισμός συστήνει, επίσης, στις τράπεζες να εξετάσουν τη σύνδεση των μπόνους με τα ασφάλιστρα χρεοκοπίας (CDS) της εκάστοτε τράπεζας, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στις αποδοχές της ανώτατης διοίκησης και του κινδύνου κατάρρευσης. Ενας από τους λόγους που οδήγησαν στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09 ήταν πως το σύστημα αποζημίωσης των τραπεζικών ενθάρρυνε την ανάληψη υψηλού επενδυτικού ρίσκου. Στη Βρετανία, σήμερα, τα τραπεζικά στελέχη και οι χρηματιστές θα πρέπει να επιστρέφουν τα μπόνους της τελευταίας επταετίας σε περίπτωση κατάχρησης των μηχανισμών της αγοράς, σύμφωνα με κανόνα που θα ισχύει από τον Ιανουάριο του 2015. Αυστηρότεροι κανόνες έχουν, επίσης, επιβληθεί στις ΗΠΑ.

Παγώνουν τις έξτρα απολαβές

Μπόνους εκατομμυρίων ευρώ από πακέτα προηγούμενων ετών ανακαλεί η Deutsche Bank για πρώην και νυν στελέχη, καθώς το εποπτικό συμβούλιο της τράπεζας επιχειρεί να αποκαταστήσει τις ισορροπίες στη διοικητική κουλτούρα της υπό το βάρος πολυάριθμων δικαστικών περιπετειών. Το ύψος των μπόνους που «παγώνουν» υπολογίζεται στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ στο διάστημα της τελευταίας διετίας, οι δικαστικές δαπάνες και οι συμβιβαστικές λύσεις της τράπεζας έχουν ξεπεράσει, συνολικά, τα 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ηandelsblatt, η απόφαση για το πάγωμα των μπόνους ελήφθη από το εποπτικό συμβούλιο και επηρεάζει ακόμη και τους διευθύνοντες συμβούλους της τράπεζας, Ανσου Τζάιν και Γιούγκεν Φίτσεν, αλλά και τον πρώην επικεφαλής, Γιόσεφ Ακερμαν. Η τράπεζα εμπλέκεται σε 180 έρευνες ρυθμιστικών αρχών και 1.000 αγωγές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ ανά περίπτωση. Κατά συνέπεια έχει επηρεαστεί η κερδοφορία της τράπεζας, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες να αντεπεξέλθει στους νέους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή