Νέες εκδόσεις

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΤΣΙΑΡΑΣ

Διεξοδικό Συντακτικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας

εκδ. Αρετή, σελ. 1.420

Το συντακτικό στη διδασκαλία των αρχαίων ήταν συνήθως εφιάλτης για τους μαθητές. Ισως γιατί ποτέ κανείς δεν μας είπε ότι έχει μια αυστηρά μαθηματική λογική. Ο συγγραφέας αυτού του ογκώδους τόμου έχει αφιερώσει τη ζωή του στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων. Και έχει κάνει μακροχρόνια έρευνα για να φτιάξει αυτόν τον τόμο, που συμβάλλει στη λύση των δύσκολων συντακτικών προβλημάτων, στην κατανόηση των κειμένων, στη σωστή μετάφρασή τους. Παρά τον όγκο του, είναι εύχρηστο και ευχάριστο στην ανάγνωση, με πολλούς συγκεντρωτικούς πίνακες-εργαλεία. Ενα βιβλίο που δεν καταγράφει μόνο θεωρία, δίνει και λύσεις σε προβλήματα.

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΝΔΥΛΑΚΗΣ

Η πρώτη αγάπη

επίμετρο: Κέλη Δασκαλά

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σελ. 256

Εις τας δυσμάς του βίου του, ο «πατέρας του νεοελληνικού χρονογραφήματος» Ιωάννης Κονδυλάκης (1862-1920) κάνει μια τεράστια στροφή. Αποφασίζει να γράψει «για τον εαυτό του». Ετσι, ο εμπνευστής του όρου «μαλλιαρός» στρέφεται στη δημοτική, φτιάχνοντας μια νουβέλα που σπαρταρά από ζωή, αποτυπώνοντας στις σελίδες της τα ήθη μιας επαρχιακής κοινωνίας. Με τον ρομαντικό ανορθολογισμό της, η πρώτη αγάπη αναδεικνύει τον έρωτα για το απόλυτο, κατέχεται από θλίψη για το ακατόρθωτο, ριγώντας ταυτόχρονα για το αναπόφευκτο τέλος του θανάτου.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΠΑΙΔΙΚΑ

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ

Ο Χορός των Στρουθοκαμήλων

εικόνες: Λάμπρος Κατσαντώνης

εκδ. Μίνωας, σελ. 92

«Τα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά με τα ευρηματικά ονόματα, τα φαντάζομαι όλα στη σειρά σαν μια μεγάλη πομπή. Πνευστά, έγχορδα, τύμπανα, φωνές βραχνές ή λαμπερές να διασχίζουν το Βάρβαρο παιανίζοντας τη μαγεία ως πιθανότητα». Τα λόγια του συνθέτη Νίκου Ξυδάκη για τα βιβλία του Ε. Τριβιζά εκφράζουν ένα από τα συναισθήματα που προκαλεί το διάβασμά τους. Τα παιδιά λατρεύουν ακόμη τον Τριβιζά. Κι εκείνος συνεχίζει να εφευρίσκει νέους ήρωες για να τα διασκεδάσει. Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί η νέα σειρά βιβλίων του με οικολογικά μηνύματα «Πράσινη κλωστή δεμένη».

ΣΑΝΤΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

ΜΕΛΕΤΕΣ

Γ. ΦΑΡΙΝΟΥ – ΜΑΛΑΜΑΤΑΡΗ

Το σχοίνισμα της γραφής

Παπαδιαμαντ (ολογ)ικές μελέτες

εκδ. Gutenberg

σελ. 318

Οπως ο κριτικός εκδότης και μελετητής του παπαδιαμαντικού έργου Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλος, έτσι και η καθηγήτρια Γ. Φαρίνου-Μαλαματάρη συνέδεσε αξεδιάλυτα το όνομά της με την «κορυφή των κορυφών». Οι μελέτες της δεν σταματούν να εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας γύρω από τον μεγάλο Σκιαθίτη, την πρόσληψή του από την κριτική και την υποδοχή του από τους αναγνώστες σε μια προσπάθεια να απαντηθούν τα αναρίθμητα ερωτήματα πάνω στο μυστήριον της γραφής ενός νοσταλγού ψυχογράφου και ρεαλιστή ιχνογράφου της ζωής στο γραφικό νησί και στο κλεινόν άστυ.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

MELANIE WALLACE

To γαλάζιο άλογο ονειρεύεται

μτφρ.: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη

εκδ. Πόλις, σελ. 324

Ενα παρηκμασμένο οχυρό στην αμερικανική Δύση λίγο καιρό μετά τη λήξη του Εμφυλίου μεταξύ Βορείων και Νοτίων έχει επιλέξει η Melanie Wallace ως το σκηνικό του πρώτου, σκοτεινού μυθιστορήματός της, το οποίο κυκλοφόρησε δεύτερο μετά τον «Χειμώνα». Οταν η Αμπιγκεϊλ Μπιούελ «διασώζεται» με τη βία και απομακρύνεται από τη νέα, ινδιάνικη οικογένειά της, παίρνει όρκο σιωπής και αρνείται να αναγνωρίσει την ύπαρξη των «πολιτισμένων» απαγωγέων της. Μοναδικός της σύντροφος το σπάνιο, κυανόστικτο άλογό της, που παραμένει μόνιμα στο πλευρό της. Γύρω τους, το στρατόπεδο βυθίζεται σιγά σιγά στο χάος.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT