Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Δικαιώματα, ισότητα και ιθαγένεια, 2014-2020»

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Δικαιώματα, ισότητα και ιθαγένεια, 2014-2020»

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για διακρατικά έργα πρόληψης και καταπολέμησης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της ομοφοβίας και άλλων μορφών μισαλλοδοξίας.

Σήμερα θα παρουσιάσουμε τα βασικά στοιχεία της νέας πρόσκλησης του ευρωπαϊκού προγράμματος «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια, 2014-2020». To πρόγραμμα υποστηρίζει δράσεις όπως:

– Ανάλυση δεδομένων, στατιστικών, ανάπτυξη κοινών μεθοδολογιών, δεικτών, μελετών, ερευνών, αξιολόγησης αντίκτυπου κ.λπ.

– Δράσεις κατάρτισης όπως ανταλλαγές προσωπικού, εργαστήρια, σεμινάρια κ.λπ.

– Δράσεις αμφίδρομης μάθησης, συνεργασίας, διάχυσης, ανταλλαγές, καινοτομικές προσεγγίσεις κ.λπ.

– Παρέχει υποστήριξη σε κύριους εταίρους όπως είναι τα κράτη-μέλη που εφαρμόζουν την κοινοτική νομοθεσία και πολιτικές.

Στόχος

Oπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, η συγκεκριμένη πρόσκληση υποβολής προτάσεων έχει ως στόχο να συγχρηματοδοτήσει διακρατικά έργα που είναι σύμφωνα με τον ειδικό στόχο του προγράμματος Δικαιωμάτων, Ισότητας και Ιθαγένειας:

– Για βέλτιστες πρακτικές που αφορούν την πρόληψη και την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της ομοφοβίας και άλλων μορφών μισαλλοδοξίας. Οι σχετικές δράσεις θα πρέπει να απολήγουν, για παράδειγμα, στην εκπόνηση υψηλής ποιότητας εγχειριδίου που συνοψίζει τις βέλτιστες πρακτικές, οι οποίες δύνανται να αποσταλούν σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ή ακόμη σε μια σειρά σεμινάρια κατάρτισης.

– Για την παρακολούθηση και αξιολόγηση εγκλημάτων μίσους και διαδικτυακών ομιλιών μίσους. Σε αυτήν την περίπτωση, τα έργα θα πρέπει να επικεντρωθούν στην παρακολούθηση και συλλογή στοιχείων αναφορικά με την ύπαρξη ρατσιστικών, ξενοφοβικών και ομοφοβικών ιστοσελίδων στις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες, στην κοινοποίηση βέλτιστων πρακτικών με επιτυχημένους μηχανισμούς αναφορών, καθώς και στην ευρεία διάχυση των αποτελεσμάτων στους εμπλεκόμενους φορείς και στο ευρύ κοινό προκειμένου θύματα ή μάρτυρες ρατσιστικών ή ξενοφοβικών περιστατικών να προσφύγουν στις αρμόδιες αρχές. Σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις θα πρέπει να εξασφαλίζουν τη στενή συνεργασία και τον συντονισμό όλων των σχετικών δρώντων (π.χ. υπουργεία, αστυνομικές και διωκτικές αρχές, ΜΚΟ) και να προβλέπουν μια αποτελεσματική στρατηγική επικοινωνίας με τις αρμόδιες δημόσιες αρχές.

Επιλέξιμοι φορείς

Η πρόσκληση είναι ανοικτή σε ενδιαφερόμενους φορείς από όλες τις συμμετέχουσες χώρες στο πρόγραμμα (όλα τα μέλη της Ε.Ε. καθώς και το Λιχτενστάιν και η Ισλανδία). Οι αιτούντες μπορεί να είναι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Επισημαίνεται η ανάγκη δημιουργίας διευρυμένων συμπράξεων και εταιρικών σχέσεων με τη συμμετοχή εταίρων από τουλάχιστον 5 διαφορετικές επιλέξιμες χώρες.

Επιλέξιμες δράσεις

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, τα σχέδια πρέπει να εστιάζονται στα εξής:

– Την παρακολούθηση και τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την ύπαρξη ρατσιστικών / ξενοφοβικών / ομοφοβικών ιστοσελίδων στις χώρες που συμμετέχουν.

– Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών με μηχανισμούς για επιτυχή υποβολή εκθέσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βασίζονται σε στοιχεία που παρέχουν τρίτοι, καθώς και σε ανώνυμες ή διαδικτυακές καταγγελίες.

– Ανάπτυξη αποτελεσματικών μηχανισμών υποβολής καταγγελιών από τα θύματα των εγκλημάτων μίσους (θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη βιωσιμότητα του μηχανισμού πέρα από τη διάρκεια ζωής του έργου) και / ή δημιουργία δικτύων αναφοράς.

Οι προτάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν την ευρεία διάδοση των αποτελεσμάτων στα ενδιαφερόμενα μέρη σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες και στο ευρύτερο κοινό, με στόχο να ενθαρρυνθούν τα θύματα ή μάρτυρες των περιστατικών ρατσιστικής ή ξενοφοβικής βίας να τα καταγγέλλουν.

Οι προτάσεις θα πρέπει να εξασφαλίζουν τη στενή συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ όλων των σχετικών φορέων όπως υπουργεία, υπηρεσίες, εισαγγελία, αστυνομία και τις ΜΚΟ στις συμμετέχουσες χώρες.

Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μια στρατηγική για το πώς θα γίνει μια αποτελεσματική προσέγγιση των εμπλεκομένων δημόσιων αρχών και να προβλεφθεί μια ανάλυση της πιθανής παρακολούθησης της συνέχειας του έργου.

Η χρηματοδότηση πρέπει να χορηγείται σε μερικά μεγαλύτερα έργα που θα καλύπτουν ιδανικά όλες τις συμμετέχουσες χώρες, και σε κάθε περίπτωση, ένα μεγάλο αριθμό από αυτές.

Και για τις δύο προτεραιότητες, δεν θα χρηματοδοτηθούν από την επιτροπή:

– Μεμονωμένες χορηγίες / υποτροφίες για συμμετοχή σε εργαστήρια, σεμινάρια, συνέδρια, μαθήματα κατάρτισης κ.λπ.

– Δραστηριότητες που στηρίζουν μεμονωμένα πολιτικά κόμματα.

– Παροχή οικονομικής υποστήριξης σε τρίτους.

– Νομικές ενέργειες ενώπιον των εθνικών ή διεθνών δικαστηρίων, ανεξάρτητα από τους λόγους, ή στόχων.

Προϋπολογισμός δράσεων

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης έχει καθοριστεί ως εξής:

– 1.500.000 ευρώ για τις βέλτιστες πρακτικές.

– 3.850.000 ευρώ για τα εγκλήματα μίσους.

Ανώτατο ποσοστό επιδότησης: 80% του επιλέξιμου κόστους του έργου.

Η αιτούμενη επιδότηση δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από 300.000 ευρώ.

Δεν έχει προβλεφθεί ανώτερο επίπεδο αιτούμενης επιδότησης.

Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέχρι τη 12η Νοεμβρίου 2014 μέσω του διαδικτυακού συστήματος PRIAMOS. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εγγραφούν και να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα προτού υποβάλλουν το έντυπο της αίτησης.

Κριτήρια αξιολόγησης

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της πρόσκλησης, οι επιλέξιμοι υποψήφιοι θα αξιολογηθούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

1. Συνάφεια με τις προτεραιότητες της πρόσκλησης (25 βαθμούς).

2. Ποιότητα της προτεινόμενης δράσης (25 βαθμούς). Το κριτήριο αυτό αξιολογεί την προτεινόμενη μεθοδολογία για την υλοποίηση των δράσεων, την κατανομή των πόρων, το χρονοδιάγραμμα, την καταλληλότητα των προβλεπόμενων δράσεων, τη στρατηγική για την παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου, την ανάδειξη των αβέβαιων γεγονότων και των μέτρων για τον μετριασμό των κινδύνων, τον εντοπισμό ηθικών ζητημάτων και προτεινόμενων δράσεων για την αντιμετώπισή τους.

3. Ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία του έργου (15 βαθμούς). Το κριτήριο αυτό αξιολογεί τη συνεισφορά του έργου στην υλοποίηση του κοινοτικού δικαίου και των ενωσιακών πολιτικών και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τα δικαιώματά του, στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών-μελών και στη βελτίωση της διασυνοριακής συνεργασίας, στη διάχυση βέλτιστων πρακτικών και στο δυναμικό του για τη δημιουργία πρακτικών εργαλείων για την αντιμετώπιση διασυνοριακών ή ενωσιακών προκλήσεων.

4. Προσδοκώμενα αποτελέσματα, διάχυση, βιωσιμότητα και μακροπρόθεσμη απήχηση (25 βαθμούς). Το κριτήριο αυτό αξιολογεί τη στοχευμένη στρατηγική διάχυσης που θα διασφαλίσει ότι οι εμπειρίες από την υλοποίηση του έργου θα φθάσουν στο ευρύ κοινό και τις ομάδες στόχους.

5. Αποδοτική αξιοποίηση πόρων (10 βαθμούς). Σε αυτό το κριτήριο εξετάζεται η αποδοτική αξιοποίηση του αιτούμενου ποσού σε σχέση με το εύρος και το είδος των δράσεων και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα καθώς και το μέγεθος της εταιρικής σχέσης. Επίσης, εξετάζεται η καταλληλότητα των δαπανών διαχείρισης και συντονισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή