Ανακάμπτει η αγορά εμπορικών ακινήτων της Θεσσαλονίκης

Ανακάμπτει η αγορά εμπορικών ακινήτων της Θεσσαλονίκης

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά ανάκαμψης φαίνεται πως εισέρχεται η αγορά εμπορικών ακινήτων (εμπορικά κέντρα και εμπορικά καταστήματα) της Θεσσαλονίκης, αν κρίνει κανείς από την έντονη κινητικότητα που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες αναφορικά με τη δημιουργία νέων σημείων πώλησης και την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων.

Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη σε μια αγορά που έχει πληγεί σημαντικά από τις συνέπειες της κρίσης, καθώς η ζήτηση περιορίστηκε στους εμπορικότερους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενώ σημαντικό ήταν και το πλήγμα από την πτώχευση της αλυσίδας Fokas.

Σε ένα από τα ακίνητα που μίσθωνε η εν λόγω εταιρεία, αναμένεται να εγκαινιαστεί σήμερα το νέο πολυκατάστημα του ομίλου Attica Πολυκαταστήματα. Ο λόγος για το κτίριο επί της οδού Τσιμισκή 48-50, το οποίο προσφέρει συνολική επιφάνεια 7.000 τ.μ. Σε αυτό λειτουργεί πλέον το δεύτερο σημείο πώλησής του στη Θεσσαλονίκη, ο όμιλος Attica, ο οποίος αναζητούσε επί αρκετό διάστημα το κατάλληλο ακίνητο, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση και στο κέντρο της πόλης, μετά την επιτυχημένη είσοδό του στην αγορά, μέσω της παρουσίας του στο Mediterranean Cosmos, το εμπορικό κέντρο της Lamda Development.

Η Attica προχώρησε σε ανακατασκευή του ακινήτου που φιλοξενούσε τη Fokas, σε μια επένδυση της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι η εταιρεία εξασφάλισε την παρουσία της στο εν λόγω ακίνητο, μετά την επικράτησή της σε σχετικό διαγωνισμό που πραγματοποίησε η ιδιοκτήτρια Ι. Μ. Αγίας Θεοδώρας. Βάσει των όρων που προσφέρθηκαν, η αλυσίδα προχώρησε στην υπογραφή μισθωτηρίου συμβολαίου διάρκειας 12 ετών, με μηνιαίο ενοίκιο ύψους 105.000 ευρώ. Το νέο πολυκατάστημα αναμένεται να απασχολήσει περίπου 240 εργαζόμενους, εκ των οποίων τουλάχιστον 50 προέρχονται από τη Fokas. Σύμφωνα δε με τη διοίκηση της εταιρείας, κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, εκτιμάται ότι οι πωλήσεις του συγκεκριμένου καταστήματος μπορούν να ανέλθουν σε 18 εκατ. ευρώ.

Σε σχετική της έκθεση για την πορεία της αγοράς εμπορικών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, η Δανός & Συνεργάτες/BNP Paribas Real Estate, τόνισε ότι η πορεία της αγοράς χαρακτηρίζεται πλέον από τάσεις σταθεροποίησης. Αυτό αφορά τόσο τις τιμές των ενοικίων, οι οποίες πλέον έχουν ανακόψει την πτωτική τους τάση, όσο και την πορεία της ζήτησης, η οποία φαίνεται μάλιστα πως ανακάμπτει. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, η Δανός σημειώνει την έναρξη της λειτουργίας του μεγαλύτερου καταστήματος της αλυσίδας ένδυσης H&M στη Θεσσαλονίκη, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Κομνηνών. Πρόκειται για κατάστημα με συνολική επιφάνεια 4.000 τ.μ., το οποίο μάλιστα είναι το πρώτο που διαθέτει και τμήμα επίπλων.

Σύμφωνα με τη Δανός, σημαντικό στοιχείο είναι και το ότι τα εμπορικά κέντρα της πόλης, όπως το Mediterranean Cosmos, όσο και το Florida Park, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά διαθεσιμότητας. Κατά τους αναλυτές, το γεγονός αυτό σημαίνει ότι αν ένα εμπορικό κέντρο προσφέρει το σωστό μείγμα καταστημάτων, σε συνδυασμό με σούπερ μάρκετ, επαρκείς θέσεις στάθμευσης και χώρους εστίασης, είναι σε θέση να είναι βιώσιμο. Πάντως, όπως σημειώνει η εταιρεία «η κρίση έπληξε σημαντικά την αγορά εμπορικών ακινήτων της πόλης, με αποτέλεσμα να επιβιώσουν μόνο τα ακίνητα που βρίσκονται στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους».

Οσον αφορά την αγορά των εμπορικών κέντρων, η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει ένα ακόμα μέλος, το One Salonica Designers Outlet. Πρόκειται για το πρώην City Gate, το οποίο μετά την πώλησή του από το εξ Αυστραλίας ορμώμενο επενδυτικό fund της ΑPN Property Group, στον όμιλο Μαρινόπουλου, βρίσκεται στο στάδιο της αναμόρφωσης του μείγματος των καταστημάτων του, μια διαδικασία η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2015, με απώτερο στόχο το νέο κέντρο να είναι σε θέση να λειτουργήσει το αργότερο έως το Πάσχα.

Επί της ουσίας δημιουργείται ένα εκπτωτικό κέντρο, το οποίο θα συνδυάζεται με χρήσεις ψυχαγωγίας, καθώς στη θέση της αλυσίδας πολυκινηματογράφων Ster Cinemas, η οποία αποχώρησε λίγο πριν από την πώληση του κέντρου στον όμιλο Μαρινόπουλου, αναμένεται να λειτουργήσει η Village Cinemas, η οποία στην Ελλάδα βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία της εταιρείας Demco του ομίλου Κοντομηνά. Οι συνολικά οκτώ κινηματογραφικές αίθουσες (εκ των οποίων η μία θα είναι θερινή) αναμένεται να καταλάβουν επιφάνεια της τάξεως των 3.100 τ.μ. από τα συνολικά 30.000 τ.μ. εκμισθώσιμης επιφάνειας που θα προσφέρει το ανακαινισμένο κέντρο. Αντίστοιχα, 10.200 τ.μ. θα εξακολουθήσει να καταλαμβάνει το σούπερ μάρκετ Carrefour, το οποίο άλλωστε ακόμα και σήμερα παραμένει σε λειτουργία στο κέντρο. Επιπλέον 13.300 τ.μ. θα αφορούν τα εμπορικά καταστήματα, τα οποία θα έχουν όλα εκπτωτικό χαρακτήρα. Για τον σκοπό αυτό, ο όμιλος Μαρινόπουλου φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία με τον όμιλος Φάις, ο οποίος αντιπροσωπεύει σειρά εμπορικών σημάτων ένδυσης και αθλητικών ειδών, όπως επίσης και με τα Νotoscom.

Σε κάθε περίπτωση, το σημείο του κέντρου, σε συνδυασμό και με τον εκπτωτικό του χαρακτήρα αλλά και με την ύπαρξη σούπερ μάρκετ, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει θετικά για την επιστροφή του City Gate στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, δεδομένου ότι το κέντρο βρίσκεται δίπλα στην Εγνατία Οδό και πάνω στη Δυτική Είσοδο της πόλης, οι ιδιοκτήτες εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να προσελκύσουν και καταναλωτές από κοντινές πόλεις της Βορείου Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT