Λεπτές ισορροπίες μεταξύ δεσμεύσεων και παροχών στον νέο προϋπολογισμό

Λεπτές ισορροπίες μεταξύ δεσμεύσεων και παροχών στον νέο προϋπολογισμό

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προϋπολογισμό που ικανοποιεί τις δεσμεύσεις της χώρας το 2015, αλλά ταυτόχρονα ξεκινάει την αποκατάσταση μέρους των απωλειών που έχουν υποστεί οι πολίτες κατά τη διάρκεια της κρίσης, κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή. Στο κείμενο του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το επόμενο έτος, η οικονομία θα «τρέξει» με υψηλό ρυθμό, η ανεργία θα μειωθεί και παράλληλα θα προωθηθούν φοροελαφρύνσεις, ενώ θα αρχίσει και η σταδιακή αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων ορισμένων κατηγοριών.

Ωστόσο, δεν παύουν να υπάρχουν και κίνδυνοι στην εκτέλεσή του. Κίνδυνοι που προέρχονται τόσο από το εξωτερικό περιβάλλον (κυρίως οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη), αλλά και από το εσωτερικό της χώρας με επίκεντρο την οικονομική κατάσταση των φορέων της γενικής κυβέρνησης (ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κ.λπ.).

Το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 προβλέπει υπέρβαση του φετινού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα (στο 2% του ΑΕΠ αντί στόχου για 1,5% του ΑΕΠ), επίτευξη πλεονάσματος 2,9% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος (πολύ κοντά στον στόχο του 3% του ΑΕΠ) και μάλιστα χωρίς νέα μέτρα, καθώς και σταδιακή αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων.

Επίσης, η κυβέρνηση εκτιμά πως το 2015 η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 2,9%, ενώ η ανεργία (σε εθνικολογιστική βάση) θα μειωθεί στο 22,5% από 24,5% φέτος, οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 11,7% και η ιδιωτική κατανάλωση θα ενισχυθεί.

Αν και είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες για φοροελαφρύνσεις, το προσχέδιο προβλέπει μόνο τη μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης. Περιέχει, ακόμα, διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών. Ωστόσο, ανώτατος αξιωματούχος ανέφερε χθες πως τόσο οι φοροελαφρύνσεις όσο και γενικότερα η κατάρτιση του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού είναι υπό συζήτηση με την τρόικα ενόψει της κατάθεσής του έως τα τέλη Νοεμβρίου. Στο διάστημα που μεσολαβεί, θα εξετασθούν οι δυνατότητες για σταδιακές μειώσεις των συντελεστών φορολόγησης των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

«Η χώρα εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης και πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα φέρουν αύξηση στην απασχόληση, μείωση στην ανεργία και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, κατά την παρουσίαση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται η λήψη νέων μέτρων για το 2015, τα έσοδα από την άμεση και έμμεση φορολογία θα είναι αυξημένα κατά 1,7 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αύξηση αυτή θα προέλθει από τις καλύτερες εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και τις δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Οσον αφορά την εισφορά αλληλεγγύης, στο προσχέδιο προβλέπεται η επέκταση της εφαρμογής της στο 2015, αλλά θα είναι μειωμένη κατά 30% σε σχέση με φέτος. Στο σκέλος των δαπανών, για ακόμα μία χρονιά η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην περιστολή τους. Στο προσχέδιο προβλέπεται για το 2015 η μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 672 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014, χωρίς όμως να στηρίζεται σε μειώσεις μισθών και συντάξεων. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν ανοικτά την ανησυχία τους για πιθανή απόκλιση από τον νέο στόχο, κυρίως στην περίπτωση που ο αριθμός των νέων συνταξιούχων υπερβεί τις προβλέψεις που έχουν γίνει.

Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το 2015 αναμένεται οι δαπάνες του να ανέλθουν στα 6,4 δισ. ευρώ (όπως προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο) και τα έσοδά του στα 4,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT