Στα χαμηλότερο επίπεδα του 2014 το Χρηματιστήριο

Στα χαμηλότερο επίπεδα του 2014 το Χρηματιστήριο

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τέταρτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση του χρηματιστηρίου προκάλεσε τη βύθιση του Γενικού Δείκτη στο χαμηλότερο επίπεδο (1.035,43 μονάδες) για το 2014. Από τις 31 Δεκεμβρίου 2013 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 10,95% ενώ καταγράφεται και μείωση 2,013 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία της αγοράς. Η εικόνα αστάθειας διατηρήθηκε και τη Δευτέρα, ενώ η εφαρμογή του Τ+2 στις συναλλαγές από Τ+3 που ίσχυε μέχρι την Παρασκευή σχεδόν περιόρισε το trading, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί και η καθαρή αξία των συναλλαγών στα 50,3 εκατ. ευρώ.

Οταν εισέρχεται στην πραγματική οικονομία ο παράγοντας πολιτική, τότε δημιουργείται μία εύφλεκτη κατάσταση λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι οι εγχώριοι επενδυτές έχουν εγκαταλείψει εδώ και χρόνια την καθημερινή ενασχόλησή τους με την αγορά και συνεπώς δεν μπορούν να επηρεάσουν την τάση της. Από την πλευρά των ξένων επενδυτών, η πλειοψηφία των περισσότερων από τα 450 hedge funds που έχουν σήμερα κωδικούς στο Χρηματιστήριο έχουν ιδιαίτερα βραχύ ορίζοντα και ιδιαίτερα τώρα που βλέπουν ότι ακόμη και με ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αποφύγει τις εκλογές.

Στο ξεκίνημα της χθεσινής συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης έφθασε να ενισχύεται έως και 1,10% στις 1.061,25 μονάδες για να επικρατήσουν στη συνέχεια οι πωλητές και ο Γενικός Δείκτης να υποστεί απώλειες 1,36%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,29%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,87%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank Properties (2,17%), του Ελλάκτορα (1,95%), της ΓΕΚ Τέρνα (1,88%), του ΟΤΕ (1,44%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Jumbo (-3,88% στα 10,150 ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT