«Φρένο» Σόιμπλε στον Γιουνκέρ στη χρήση κονδυλίων από τον ESM

«Φρένο» Σόιμπλε στον Γιουνκέρ στη χρήση κονδυλίων από τον ESM

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητική ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ως προς την αξιοποίηση 100 δισ. ευρώ από τα 450 δισ. που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για την τόνωση της αναιμικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, ενισχύοντας σενάρια για νέο χάσμα πολιτικών θέσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Αυτή τη φορά, ο κ. Σόιμπλε ήταν κατηγορηματικός σε εισήγηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, να αξιοποιηθούν κεφάλαια από τον ESM ως εγγυήσεις σε δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, τόσο ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, όσο και ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγερ, ήταν θετικοί ως προς την πρόταση του κ. Γιουνκέρ, αλλά ο κ. Σόιμπλε είπε ξεκάθαρα «ξεχάστε το».

Ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε πως αποστολή του ESM είναι η διάσωση του ευρώ σε ακραίες καταστάσεις και όχι η χρηματοδότηση έργων. Εκρουσε, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Ευρωζώνης να προστατεύσει το νόμισμά της. Οπως επισημαίνεται από το Der Spiegel, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε με εκνευρισμό ότι «μερικοί χάνουν τον ύπνο τους όταν γνωρίζουν πως κάπου παραπέρα υπάρχουν αναξιοποίητα χρήματα», μια τοποθέτηση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως έμμεση αναφορά στον κ. Γιουνκέρ.

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει στο σχετικό άρθρο πως ο κ. Γιουνκέρ είναι κατά βάθος ένας Σοσιαλδημοκράτης παρά το γεγονός πως ανήκει στην παράταξη των Χριστιανοδημοκρατών. Αυτός είναι ο λόγος, εξάλλου, που η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δεν ήταν σύμφωνη με την υποψηφιότητα του κ. Γιουνκέρ από την πλευρά των Συντηρητικών στις ευρωεκλογές. Πληροφορίες, δε, μαρτυρούν πως οι φόβοι της κ. Μέρκελ επιβεβαιώθηκαν από τις «άστοχες και λανθασμένες» προτάσεις του κ. Γιουνκέρ στα πρώτα βήματά του ως προέδρου της Κομισιόν. Η αρνητική προδιάθεση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στο πρόσωπο του κ. Γιουνκέρ διαπιστώνεται, επίσης, από δήλωση του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Μίχαελ Φουκς. Ο κ. Φουκς είπε πως ο κ. Γιουνκέρ θα πρέπει να προσέξει ώστε να μην ενισχύσει εξαρχής όλες τις προκαταλήψεις για την επιλογή του ως προέδρου της Κομισιόν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, ο κ. Σόιμπλε μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ υποστηρίζουν με σθένος πως μοναδική διέξοδος είναι η δημοσιονομική λιτότητα, αρνούμενοι την όποια συναίνεση σε μια χαλάρωση των στόχων για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των υπολοίπων κρατών-μελών. Αν και έχει υπαναχωρήσει η κρίση χρέους και έχουν διαλυθεί οι φόβοι για την κατάρρευση του ευρώ, η ανάπτυξη παραμένει αναιμική και η ανεργία συνεχίζει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Συν τοις άλλοις, οι έντονες αντιπληθωριστικές τάσεις ενισχύουν τα σενάρια αποπληθωρισμού που άπαξ και εμφανιστεί σε μια οικονομία δύσκολα αντιμετωπίζεται. Η ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο, είναι μεγάλη πηγή ανησυχίας για τις κυβερνήσεις των συγκεκριμένων κρατών-μελών αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε, που ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει αναγγείλει μέτρα για την ενίσχυση του τραπεζικού δανεισμού στην πραγματική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT