Βάσει ιθαγενείας, είσοδος σε στρατιωτικές σχολές

Βάσει ιθαγενείας, είσοδος σε στρατιωτικές σχολές

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η ελληνική ιθαγένεια, και όχι η ελληνική καταγωγή, αποτελεί προϋπόθεση για την είσοδο στις στρατιωτικές σχολές, σύμφωνα με απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι μπορούν να συμμετέχουν στις εξετάσεις και να εισέρχονται στις στρατιωτικές σχολές όλοι οι Ελληνες ιθαγενείς, ασχέτως της καταγωγής τους.

Στην απόφαση αυτή μειοψήφησαν δύο σύμβουλοι που ήταν της άποψης ότι δεν έχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες δικαίωμα να γίνονται δεκτοί στις παραγωγικές σχολές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς αυτές «αποτελούν τον βασικό θεσμό που διαφυλάσσει την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και ιδίως σε περίοδο κρίσεως είναι απαραίτητο να διαθέτουν συνοχή και υψηλό ηθικό».

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ, πάντως, είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις με τις οποίες ως προσόν για την πρόσβαση θεσπίζεται, εκτός από την ιθαγένεια, και η καταγωγή. Οι σύμβουλοι επικαλούνται το άρθρο 4 του Συντάγματος το οποίο «εγγυάται την ίση πρόσβαση όλων των Ελλήνων στις δημόσιες λειτουργίες». Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει απόστρατοι αξιωματικοί ζητώντας να προστεθεί ως προϋπόθεση για είσοδο στις στρατιωτικές σχολές και η ύπαρξη ελληνικής καταγωγής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή