Οι καθυστερήσεις του ΤΑΙΠΕΔ πιέζουν το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι καθυστερήσεις του ΤΑΙΠΕΔ πιέζουν το Χρηματιστήριο Αθηνών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κωλυσιεργία που επέδειξε το ΤΑΙΠΕΔ τους καλοκαιρινούς μήνες αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό στις αρνητικές επιδόσεις που παρουσίασαν τον Σεπτέμβριο στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι μετοχές των εισηγμένων που ελέγχονται από το ελληνικό Δημόσιο. Είναι αξιοσημείωτο ότι από τη συνεδρίαση της 1ης Σεπτεμβρίου 2014 μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο της 6ης Οκτωβρίου, ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ κατέγραψε απώλειες 26,26%. Ακολούθησε η ΔΕΗ (-18,97%), ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (-15,9%), η ΕΥΑΘ (-13,61%), τα Ελληνικά Πετρέλαια (-13,87%) και ο τίτλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (-9,35%). Χωρίς να εμπλέκονται άμεσα οι παραπάνω εισηγμένες -και καθόλου τα Ελληνικά Πετρέλαια όπου υπάρχει ιδιωτικό management- στο τρέχον πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, είναι δεδομένο ότι αποτυπώνουν την τάση των ξένων κεφαλαίων που έχουν τοποθετηθεί στις εισηγμένες καθώς οι ξένοι επενδυτές διαπιστώνουν σχεδόν καθημερινά ότι ο πήχυς συνεχώς χαμηλώνει και περισσότερο ενδιαφέρει τα στελέχη του οργανισμού να περνάει ο χρόνος.

Είναι καθολικά αντιληπτό στη χρηματιστηριακή αγορά ότι εάν εξαιρέσουμε την πώληση του ΟΠΑΠ το περσινό καλοκαίρι και την πρόσφατη ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το ιπποδρομιακό στοίχημα, δεν έχει γίνει καμία μεγάλη αποκρατικοποίηση. Παράλληλα, οι αποφάσεις των δικαστηρίων να ματαιωθούν οι αποκρατικοποιήσεις των 2 εταιρειών ύδρευσης αποτέλεσε την αφορμή να καταγραφούν ρευστοποιήσεις από ξένα funds σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστούν και ίσως να δοκιμάσουν αργότερα όταν θα έχουν υποχωρήσει έτι περαιτέρω οι μετοχές. Οι απώλειες των 30 ημερών που καταγράφουν οι μετοχές είναι σημαντικές, αφού θα μπορούσαν να είναι οι ετήσιες απώλειες, και προεξοφλούν την τάση της αγοράς που παραμένει εγκλωβισμένη ανάμεσα στο πολιτικό ρίσκο και στις ανακοινώσεις των ευρωπαϊκών stress tests την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014.

Ωστόσο θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι και οι 6 εισηγμένες συνεχίζουν τα επενδυτικά τους προγράμματα για το τρέχον έτος, δίνοντας περισσότερη βαρύτητα στη μείωση του κόστους. Στην ΕΥΔΑΠ, για παράδειγμα, η διοίκηση αποπλήρωσε τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο και διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ταμειακά διαθέσιμα μεταξύ των εισηγμένων. Η ΕΥΑΘ, όπως και ο ΟΛΘ, θα δώσει και τη φετινή χρονιά μέρισμα ενώ το σοβαρό θέμα για τη ΔΕΗ αποτελεί η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που φθάνει σήμερα τα 1,7 δισ. ευρώ.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια, μέσω της πραγματοποίησης μελετών και επενδύσεων, στοχεύουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη βέλτιστη αξιοποίηση των μονάδων στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση όλων των πιθανών ωφελειών που προκύπτουν από τις συνέργειες των διυλιστηρίων του ομίλου, ιδιαίτερα μετά την εκκίνηση του νέου εκσυγχρονισμένου διυλιστηρίου Ελευσίνας.

Οπως σημειώνεται στην εξαμηνιαία έκθεση των Ελληνικών Πετρελαίων, στην Αίγυπτο, κατά το β΄ εξάμηνο του 2014, αναμένεται η εκτέλεση μιας υποχρεωτικής ερευνητικής γεώτρησης στην περιοχή West Obayed από την κοινοπραξία Ελληνικά Πετρέλαια – Vegas West Obayed, με βάση τα αποτελέσματα της οποίας θα εκτιμηθούν τα επόμενα επιχειρηματικά βήματα στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή