Στον Γαργηττό ο τάφος του βασιλιά Ευρυσθέα

Στον Γαργηττό ο τάφος του βασιλιά Ευρυσθέα

Κύριε διευθυντά

Κατά τον γραμματικό των πρωτοβυζαντινών χρόνων Στέφανο Βυζάντιο, στον Γαργηττό τάφηκε το σώμα του Ευρυσθέα (Στεφ. Βυζ., Ησύχιος). Ο Ευρυσθέας είναι μία από τις φυσιογνωμίες – κλειδιά της ελληνικής μυθολογίας. Γιος του Σθενέλου και της Νικίππης και εγγονός του Περσέα. Σύμφωνα με την παράδοση, ή με χρησμό, στις Μυκήνες έπρεπε να βασιλεύει ένας απόγονος του Περσέα. Τη διαδοχή του Σθενέλου τη διεκδικούσαν δύο, ο γιος του Ευρυσθέας και ο Ηρακλής. Oμως ο Ευρυσθέας γεννήθηκε μερικές ώρες πρωτύτερα και η βασιλεία πέρασε σε αυτόν. Αυτό στάθηκε και η αφορμή, κατά τον μύθο, της ρήξης του Ευρυσθέα με τον Ηρακλή. Ο Ηρακλής γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θήβα και αναδείχτηκε σε μεγάλο πολεμιστή. Μετά τον πόλεμο κατά των Ορχομενίων, κατά τον μύθο, τον έπιασε μανία και σκότωσε τα παιδιά του. Το Μαντείο των Δελφών στο οποίο ζήτησε χρησμό, του είπε ότι έπρεπε να κατοικήσει στην Τίρυνθα και να υπηρετήσει 12 χρόνια τον βασιλιά των Μυκηνών Ευρυσθέα για να εξιλεωθεί. Eτσι ο Ηρακλής τέθηκε στη διάθεση του Ευρυσθέα, ο οποίος τον διέταξε τότε να εκτελέσει τους δώδεκα άθλους. Oταν ο Ηρακλής τους έφερε εις πέρας, ο Ευρυσθέας φοβήθηκε και τον διέταξε να εγκαταλείψει τη χώρα. Μετά τον θάνατο του Ηρακλή, ο Ευρυσθέας συνέχισε τη δίωξη της μητέρας και των παιδιών του Ηρακλή και απαίτησε από τον Κήυκα, τον βασιλιά των Τραχινών που φιλοξενούσε τον ίδιο και την πολεμική του ομάδα, να του παραδώσει τους Ηρακλείδες, τα παιδιά και οι απόγονοι του Ηρακλή. Ο Κήυκας υποχώρησε στις αξιώσεις του Ευρυσθέα και για να αποφύγουν την παράδοσή τους στον Ευρυσθέα οι Ηρακλείδες εγκατέλειψαν την Τραχίνα και έφτασαν στην Αττική.

Ο Θησέας τους έδωσε άσυλο. Ο Ευρυσθέας απαίτησε και από τους Αθηναίους την παράδοση των Ηρακλειδών. Εκείνοι αρνήθηκαν και ο Ευρυσθέας τους κήρυξε πόλεμο. Στον πόλεμο αυτόν ηττήθηκε ο Ευρυσθέας από τους Ηρακλείδες. Τότε ο Ευρυσθέας προσπάθησε να σωθεί με τη φυγή, αλλά ο γιος του Ηρακλή, Yλλος, τον πρόλαβε στις Σκιρωνίδες Πέτρες (Κακιά Σκάλα) και τον σκότωσε. Εκεί του έκοψε το κεφάλι. Yστερα το σώμα του Ευρυσθέα το έθαψαν στον Γαργηττό, ενώ το κεφάλι του στον Μαραθώνα, η δε περιοχή ονομάστηκε Κεφαλή Ευρυσθέα.

Νεκταριος Καλαντζης – Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, δημοτικός σύμβουλος Παλλήνης

Αμφίπολη

Κύριε διευθυντά

Eκθαμβη η παγκόσμια κοινή γνώμη ίσταται προ του εντυπωσιακού μεγέθους και του περίτεχνου διακόσμου του «Τύμβου του Καστά». Η αρχαιολογική σκαπάνη, στην περίπτωση της Αμφιπόλεως, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά, μετά τους «Βασιλικούς Τάφους» της Βεργίνας, ότι η Μακεδονία υφίσταται «εν λίθοις φθεγγομένοις και μνημείοις σωζομένοις». Λέγω δε Μακεδονία και παραλείπω το ελληνική, γιατί η Μακεδονία είναι μία και ενιαία, δεν υφίσταται δε, ούτε Μακεδονικό Eθνος, ούτε Μακεδονική γλώσσα. Τούτο το μαρτυρούν αφ’ ενός μεν τα λόγια του ιδίου του Βασιλιά των Μακεδόνων Αλεξάνδρου Α΄, υιού του Αμύντα, ο οποίος έλεγε «Αυτός τε γαρ Eλλην γένος ειμί τωρχαίον και αντ’ ελευθέρης δεδουλωμένην ουκ αν εθέλοιμι οράν την Ελλάδα», αφ’ ετέρου δε η διακήρυξη του πατέρα της Γεωγραφίας Στράβωνος «Eστι μεν ουν Ελλάς και η Μακεδονία». Την ιστορική αυτή πραγματικότητα δεν την αναιρεί ούτε η επιχειρούμενη παραχάραξη της ιστορίας, ούτε η «προπαγάνδα» των Σκοπίων, αλλ’ ούτε η ημιμάθεια και η άγνοια, σκόπιμη ή όχι, της διεθνούς διπλωματίας.

Εναγωνίως τώρα ο Ελληνισμός αναμένει να πληροφορηθεί την ταυτότητα του «Τάφου» της Αμφιπόλεως. Την αγωνία αυτή του Ελληνισμού, αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης, θέλω δε να πιστεύω και των Σκοπίων, για άλλους όμως διαφορετικούς λόγους, δυστυχώς εκμεταλλεύονται τα διάφορα «μέσα ενημερώσεως», αλλά και πολλοί, ειδικοί ή όχι, επιστήμονες και πολιτικοί. Η «ειδησεογραφία» έχει κατακλύσει τα «διαδίκτυα» και μια σύγχυση επικρατεί. Ευτυχώς τον «εκτροχιασμό» αυτόν της φαντασιώσεως, ειδικών ή όχι, πέδησε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Κων. Τασούλας, ο οποίος χωρίς «μεγαλοστομίες» και «ανεμώλια έπη», με αίσθηση του καθήκοντος και με δωρική γλωσσική λιτότητα, παρ’ όλον ότι διαθέτει το χάρισμα της ευγλωττίας, διακήρυξε προς όλους αυτούς, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, οι οποίοι θέλησαν να «στρατοπεδεύσουν» στον χώρο του Τύμβου και να μονοπωλήσουν την ενημέρωση, ότι το έργο αυτό της ενημερώσεως για τα «ευρήματα» ανήκει αποκλειστικώς στο υπουργείο Πολιτισμού και ότι αυτό «θα ενημερώνει για ό,τι βρίσκεται και όχι για ό,τι δεν βρίσκεται».

Δημητριος Κων. Ριζος – Εφέτης επί τιμή

Μείωση τιμών στα φωτοβολταϊκά

Κύριε διευθυντά

Με μεγάλη έκπληξη στον τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ διάβασα ότι αλλάζει η τιμή αναφοράς (πωλήσεως) του Φ/Β συστήματος βάσει του Ν. 4254/14. Προσωπικά, αλλά όπως πιστεύω και μερικές χιλιάδες ακόμη προμηθευτές ανά την Ελλάδα, έκανα τους υπολογισμούς μου, είδα ότι με συμφέρει και υπέγραψα μία 25ετή σύμβαση με τη ΔΕΗ με εγγυημένη τιμή 0,495 ευρώ/Kwh. Το κόστος της εγκατάστασης ανήλθε σε 24.000 ευρώ και με μία ετήσια πρόσοδο της τάξης των 5.000 ευρώ περίπου, υπολόγισα ότι θα κάνω απόσβεση σε 5 έτη κατά προσέγγιση.

Αυτά βέβαια θα συνέβαιναν σε μία πράγματι ευρωπαϊκή χώρα και όχι στην τριτοκοσμική Ελλάδα. Η κυβέρνηση απλά πέρασε τον Ν.4254/14 από τη Βουλή, απέκτησε τη νομική κάλυψη που απαιτείτο, αλλά έχασε για άλλη μια φορά την αξιοπιστία της.

Oσον με αφορά, θα ήθελα να παραδεχθώ το λάθος μου, που δεν είναι άλλο από το ότι εμπιστεύθηκα το ελληνικό κράτος και αντί για 5 θα χρειασθούν 8 τουλάχιστον χρόνια, για να κάνω απόσβεση του κεφαλαίου μου.

Oσον αφορά την κυβέρνηση, δεν υπολόγισε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι μαζί με τις οικογένειές τους θα ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές.

Επιπροσθέτως θα ήθελα να κάνω και μια πρόταση στην κυβέρνηση και ειδικά στο οικονομικό επιτελείο της, με απώτερο σκοπό την αύξηση των εσόδων του κράτους, την εξής: Να περάσουν από τη Βουλή νόμο με τον οποίο θα αυξάνεται η ελληνική συμμετοχή από το 22% που είναι σήμερα, στο 42% στα κέρδη της Cosco. Προτείνω ακόμη να κάνει το ίδιο για όλες τις συμβάσεις-συμφωνίες που έχουν υπογραφεί στο παρελθόν με Eλληνες και ξένους επενδυτές ανεξαρτήτως, εφ’ όσον κρίνονται μη επικερδείς.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτό ήταν το τελευταίο χτύπημα μέχρι το επόμενο! Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ισοπέδωσης της μεσαίας τάξης.

Μανωλης Χονδροματιδης- Συνταξιούχος Τραπεζικός

Τα κόμματα έξω από τα ΑΕΙ

Kύριε διευθυντά

Τις προάλλες ο Γερμανός φιλόσοφος Oσκαρ Νεγκτ, δήλωσε στον Eλληνα ανταποκριτή: «Τρόμαξα όταν σε ένα ταξίδι μου στην Ελλάδα, διαπίστωσα ότι η συνείδηση για τη μεγάλη παράδοσή σας είναι πολύ πιο έντονη στους Γερμανούς από ό,τι στους Eλληνες». Αυτό είναι μια απλή ένδειξη της τραγικής κατάστασης της παιδείας, που εν πολλοίς οφείλεται στον αμαρτωλό νόμο-πλαίσιο, ο οποίος για 40 χρόνια διέλυσε τα ΑΕΙ και καριέρες δεκάδων χιλιάδων επιστημόνων. Πολλοί απορούν πώς ο συντάκτης του δεν έχει ακόμα αυτοκτονήσει από τις τύψεις. Σήμερα, βρισκόμαστε σε ένα διαλυμένο Πανεπιστήμιο χωρίς οργάνωση, με κομματικά θερμοκήπια, συνεχή κρούσματα ωμής βίας, απειλές, βανδαλισμούς, βουνό τα σκουπίδια, κανόνες ζούγκλας, τραμπουκισμούς, με καμένες διατριβές, με κτίσιμο των γραφείων καθηγητών, πανεπιστημιακό συνδικαλισμό, συνεχείς διαρρήξεις κτιρίων, παρεμβάσεις επικίνδυνων εξωπανεπιστημιακών στοιχείων, αδιαφορία για τη διαφύλαξη δημόσιας περιουσίας, με καταλήψεις που οδήγησαν στον εκφυλισμό και στην απαξίωση των ΑΕΙ.

Αυτά τα κωμικοτραγικά αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία. Οι καταλήψεις όχι μόνο γκρεμίζουν τα όνειρα του φοιτητή αλλά και χάνει τις προθεσμίες εγγραφής στα ξένα Πανεπιστήμια καθώς και 6.000 ευρώ σε κάθε απώλεια εξεταστικής. Οι πρωτοετείς φοιτητές θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι από τον εναγκαλισμό των χρεοκοπημένων κομμάτων, τα οποία άλλωστε, μας οδήγησαν στην πτώχευση και στη σημερινή κατάντια. Παγκοσμίως γίνεται δεκτό πως στην κορυφή βρίσκονται τα αμερικανικά πανεπιστήμια (Χάρβαρντ, Στάνφορντ, ΜΙΤ, Μπέρκλεϊ και Πρίνστον) μαζί με τα ιστορικά πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης με έμβλημα «η γνώση είναι δύναμη».

Περιττό να τονίσουμε ότι το Καποδιστριακό βρίσκεται στην 246η θέση… Oσο υπάρχει τέλμα και χαβαλές στα ΑΕΙ, τόσο τα διπλώματα θα είναι άχρηστα και θα αυξάνεται η ανεργία. Εάν δεν δημιουργήσουμε πρότυπα με στόχο την αριστεία, η πορεία της χώρας διαγράφεται τραγική. Συμπέρασμα, ο υπουργός Παιδείας πρέπει κατεπειγόντως να προωθήσει τροπολογία στη Βουλή, ώστε όσοι παρεμβαίνουν στο διδακτικό έργο των ΑΕΙ να τιμωρούνται με φυλάκιση και όσοι προξενούν ζημιές, να γίνεται κατάσχεση της περιουσίας τους. Αναμένω με ενδιαφέρον το σχόλιο του κ. υπουργού.

Γιωργος Τρανταλιδης- Δικηγόρος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT