Διευκρινίσεις από το υπ. Οικονομικών για τη φορολόγηση παροχών σε είδος

Διευκρινίσεις από το υπ. Οικονομικών για τη φορολόγηση παροχών σε είδος

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευκρινίσεις μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το θέμα της φορολόγησης των παροχών σε είδος (κυρίως των εταιρικών κινητών) έδωσαν χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης και η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Κ. Σαββαΐδου. Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία λίγο πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης, η εγκύκλιος της ΓΓΔΕ προκάλεσε αναστάτωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Από νωρίς χθες το πρωί υπήρχε ανοιχτή γραμμή μεταξύ των συμβούλων του πρωθυπουργού και του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να πέσουν οι τόνοι λόγω τη δημοσιότητας που έλαβε το θέμα. Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι: «οποιεσδήποτε παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό πρόσωπο αυτού συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του στην αγοραία αξία τους, εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος. Ως αγοραία αξία νοείται το κόστος της παροχής που βαρύνει τον εργοδότη, αποδεικνύεται από τα κατά νόμο προβλεπόμενα δικαιολογητικά και καταχωρείται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης συναλλαγών του».

Ο κ. Μαυραγάνης επιχείρησε να σβήσει τη «φωτιά» που προκλήθηκε από την εγκύκλιο της κ. Σαββαΐδου, που ερμηνεύει επί της ουσίας το άρθρο 13 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που προβλέπει τη φορολόγηση συγκεκριμένων παροχών σε είδος που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι από τους εργοδότες, καθώς και αυτές που εξαιρούνται από τον φόρο. Το υπουργείο Οικονομικών στις εξηγήσεις που έδωσε τονίζει ότι οι παροχές σε είδος φορολογούνταν και με το προϊσχύον καθεστώς του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος από το 1994. Ωστόσο, ουδέποτε ο νόμος εφαρμόστηκε και ως εκ τούτου μέχρι σήμερα δεν φορολογούνταν οι παροχές σε είδος.

Επίσης το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι δεν φορολογούνται παροχές σε είδος, οι οποίες δίνονται σε όλο το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό μιας επιχείρησης σύμφωνα με επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, δεδομένου ότι οι συμφωνημένες αυτές παροχές καλύπτουν τις εργασιακές ανάγκες των εργαζομένων της επιχείρησης. Ωστόσο, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι: «το όφελος που προκύπτει για τους εργαζόμενους, διευθυντές, διαχειριστές, μέλη διοίκησης και συνταξιούχους των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνίας, ύδρευσης, παροχής αερίου, συνδρομητικών υπηρεσιών (π.χ. τηλεόραση) από την παροχή σε αυτούς ορισμένης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, νερού, φυσικού αερίου και συνδρομητικών καναλιών αντίστοιχα με μειωμένο τιμολόγιο ή άνευ ανταλλάγματος, θεωρείται παροχή σε είδος και φορολογείται».

Σχετικά με τα εταιρικά κινητά στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται ότι τα προγράμματα χρήσης κινητών τηλεφώνων που παρέχονται στους εργαζόμενους δεν φορολογούνται ανεξαρτήτως του ύψους τους, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια του φορολογουμένου ή του εργοδότη του. Ακόμη και σε περίπτωση υπέρβασης του κόστους του προγράμματος χρήσης ούτε το υπερβάλλον ποσό φορολογείται, με τη μόνη προϋπόθεση απλής βεβαίωσης του εργοδότη ότι και το υπερβάλλον αυτό ποσό αφορά σε επαγγελματική χρήση.

Στην ερμηνευτική εγκύκλιο πάντως επισημαίνεται ότι: «η παροχή της χρήσης εταιρικών συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας που γίνεται στους εργαζόμενους, διευθυντές, διαχειριστές και μέλη διοίκησης κατά το μέρος που υπερβαίνει το κόστος των προγραμμάτων χρήσης και υπό την προϋπόθεση ότι το υπερβάλλον ποσό του προγράμματος χρήσης χρησιμοποιείται για προσωπικούς τους σκοπούς και όχι για σκοπούς της επιχειρηματικής δραστηριότητας του εργοδότη, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές επιχειρήσεις καλύπτουν τη συγκεκριμένη παροχή στα προαναφερόμενα πρόσωπα με σκοπό την εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών τους, την αύξηση της παραγωγικότητάς τους και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών (επικοινωνία με πελάτες, συνεργάτες, κ.λπ.) ακόμα και πέραν του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου.

Ο διαχωρισμός της παροχής που εξυπηρετεί την επιχειρηματική δραστηριότητα του εργοδότη από την παροχή που εξυπηρετεί προσωπικούς σκοπούς των ανωτέρω προσώπων είναι εφικτός διότι κατά την έκδοση του λογαριασμού από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας παρέχεται ανάλυση ανά αριθμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT