Απεβίωσε ο Αμερικανός με Εμπολα

Απεβίωσε ο Αμερικανός με Εμπολα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Με πολύ κουρασμένη φωνή, μιλώντας στο τηλέφωνο από την απομόνωση, η πάσχουσα από Εμπολα, βοηθός νοσηλεύτρια Τερέζα Ρομέρο είπε στην ισπανική εφημερίδα El Pais ότι θεωρεί πιθανότερο να μολύνθηκε με τον ιό ακουμπώντας το πρόσωπό της στην προστατευτική στολή της καθώς την έβγαζε, αφού είχε φροντίσει τον ιερέα Μανουέλ Γαρθία Μπιέχο.

Περισσότερο όμως από τη χρονική στιγμή της πρώτης μόλυνσης επί ευρωπαϊκού εδάφους, αυτό που απασχολεί τις ισπανικές υγειονομικές αρχές είναι το τι μεσολάβησε στις έξι ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων η 45χρονη Ρομέρο είχε πυρετό, αλλά δεν είχε διαγνωσθεί ως πάσχουσα από τη μολυσματική νόσο.

Και ακόμη ευρύτερα, γεννώνται ερωτήματα σε σχέση με την ικανότητα ακόμη και των πιο προηγμένων συστημάτων υγείας να αντιμετωπίσουν τον ιό. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες την υποχρεωτική μέτρηση της θερμοκρασίας των ταξιδιωτών που εισέρχονται στη χώρα από τη Δυτική Αφρική. Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο 42χρονος Τόμας Ερικ Ντάνκαν, ο πρώτος ταξιδιώτης από τη Λιβερία που ασθένησε στο Ντάλας του Τέξας στα τέλη Σεπτεμβρίου, υπέκυψε. Ο Ντάνκαν είχε μεταβεί στα επείγοντα του πρεσβυτεριανού νοσοκομείου του Ντάλας στις 24 Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι προήλθε από τη Δυτική Αφρική (αρχικά το νοσοκομείο είχε ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε), αλλά το προσωπικό στα επείγοντα περιστατικά τον είχε στείλει στο σπίτι του συνταγογραφώντας αντιβίωση. Δύο ημέρες αργότερα, ο Ντάνκαν ξαναπήγε στο νοσοκομείο με συμβατικό (όχι ειδικό) ασθενοφόρο και μέχρι να μπει στην απομόνωση είχε έρθει συνολικά σε επαφή με 48 άτομα. Από αυτούς, οι 10 που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο βρίσκονται σε εθελοντική καραντίνα μέχρι την παρέλευση του κρίσιμου διαστήματος των 21 ημερών.

Με συμβατικό ασθενοφόρο και τραυματιοφορείς που δεν φορούσαν προστατευτικές μάσκες έφθασε στο νοσοκομείο Αλκορκόν της Μαδρίτης και η Τερέζα Ρομέρο στις 6 Οκτωβρίου. Η Ρομέρο είχε τηλεφωνήσει από τις 30 Σεπτεμβρίου στην ειδική γραμμή αναφοράς του νοσοκομείου της, αλλά επειδή ο πυρετός της δεν έφθανε τη θερμοκρασία που έχει οριστεί ως πιθανή ένδειξη Εμπολα (38,6 βαθμούς), o συνάδελφός της στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής δεν ανησύχησε. Εν συνεχεία η νοσηλεύτρια, που βρισκόταν σε άδεια, αλλά δεν εγκατέλειψε τη Μαδρίτη, συνέχισε τη ζωή της, φροντίζοντας μόνο να χρησιμοποιεί διαφορετικό υπνοδωμάτιο και διαφορετικό μπάνιο από τον σύζυγό της, ο οποίος παρακολουθείται στενά για πιθανά συμπτώματα. Παρά τις διαμαρτυρίες φιλοζωικών οργανώσεων, ο σκύλος του ζεύγους υποβλήθηκε χθες σε ευθανασία για προληπτικούς λόγους.

«Είμαι καλύτερα, σήμερα δεν έχω πυρετό. Πρέπει να τα καταφέρω», είπε η Ρομέρο στο τηλέφωνο, ευχαριστώντας από καρδιάς τις συναδέλφους που την φροντίζουν στην απομόνωση.

Στη Σιέρα Λεόνε, αντιθέτως, η κατάσταση χθες ξεπέρασε τα όρια του τραγικού, καθώς τα συνεργεία που φροντίζουν για την απομάκρυνση των σορών των θυμάτων του Εμπολα προχώρησαν σε απεργία, ζητώντας καταβολή δεδουλευμένων, επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και καλύτερα μέτρα προστασίας. Χθες το μεσημέρι, η υφυπουργός Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι το ζήτημα λύθηκε. Σχεδόν 4.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του Εμπολα κυρίως στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής, όπου τα συστήματα υγείας είναι δραματικά υποστελεχωμένα. «Πρέπει να ξαναχτίσουμε ολόκληρο το σύστημα υγείας» παραδέχθηκε χθες η πρόεδρος της Λιβερίας, Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ. Προς ενίσχυση, αν όχι της υγείας, τουλάχιστον της ασφάλειας, η Βρετανία ανακοίνωσε χθες την αποστολή 700 στρατιωτών στη Δυτική Αφρική.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή