Aνασυγκρότηση του κοινωνικού διαλόγου

Aνασυγκρότηση του κοινωνικού διαλόγου

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της ενδυνάμωσης του κοινωνικού διαλόγου σε όλη την Ευρώπη, κυρίως δε στην Ελλάδα που λόγω της κρίσης έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση, τάχθηκαν χθες οι κοινωνικοί εταίροι, στο πλαίσιο συνδιάσκεψης που πραγματοποιεί η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).

Στην ανάγκη ύπαρξης κοινωνικής και πολιτικής συμφωνίας για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού διαλόγου σε όλη την Ευρώπη αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέροντας ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε Ελλάδα και Ευρώπη σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι ο κοινωνικός διάλογος και ο θεσμικός ρόλος των εταίρων τέθηκε υπό αμφισβήτηση και υποστήριξε ότι σταδιακά αποκαθίσταται, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στη συμφωνία της Γενεύης.

Ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος επισήμανε ότι λόγω των μνημονίων, ο κοινωνικός διάλογος έχει περιθωριοποιηθεί, οι κοινωνικοί εταίροι έχουν αποδυναμωθεί και οι συμφωνίες τους δεν εισακούονται, επιρρίπτοντας ευθύνες και στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, οι οποίες όπως υποστήριξε «αγνόησαν επί της ουσίας κάθε συμφωνία ή και πρόταση των κοινωνικών εταίρων, με αποτέλεσμα οι δανειστές να καθορίζουν τις οικονομικές, κοινωνικές ή και πολιτικές εξελίξεις ακόμη και σε πεδία όπου ήταν ολοφάνερο ότι οι συνταγές ήταν λαθεμένες και το αποτέλεσμα καταστροφικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT