Στα 22 εκατ. οι φετινές αφίξεις τουριστών

Στα 22 εκατ. οι φετινές αφίξεις τουριστών

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι φορείς από τον χώρο του τουρισμού δεν μπορούσαν να φανταστούν τη δυναμική της ανοδικής πορείας που διαγράφει φέτος η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση. Μάλιστα, χθες, το βράδυ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης (φωτ.) εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ξεπεραστεί και ο στόχος των 19,5 εκατ. αφίξεων (χωρίς να περιλαμβάνονται οι αφίξεις με κρουαζιέρα). Αυτό σημαίνει ότι περιλαμβανομένων των επισκεπτών με κρουαζιέρα δεν αποκλείεται το σύνολο των αφίξεων ξένων τουριστών στη χώρα φέτος να κινηθεί πιο κοντά στα 22 εκατ. Σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό στο 9μηνο – που αναμένεται η επίσημη δημοσιοποίησή τους από το ΣΕΤΕ – εμφανίζουν αύξηση κατά 14,3% ή κατά 1,65 εκατ. Μόνο τον Σεπτέμβριο, οι αφίξεις στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 23%, στη Θεσσαλονίκη κατά 12% και στο σύνολο της χώρας κατά 9%.

Το 18,87% των χρηματιστηριακών συναλλαγών του Σεπτεμβρίου πραγματοποίησαν οι 6 διεθνείς οίκοι που συμμετέχουν στην Αθήνα ως μέλη εξ αποστάσεως (remote members). Η Citigroup είχε μερίδιο 5,77%, ακολούθησε η UBS με ποσοστό 4,81% και στη συνέχεια συναντούμε την Credit Suisse (3,67%), την Deutsche Bank (2,97%), τη Societe Generale (1,16%) και την Bank of America (0,49%). H συρρίκνωση των συναλλαγών για τις 42 ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες που έχουν απομείνει συνεχίστηκε και τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα οι 10 πρώτες ΑΧΕ συγκέντρωσαν το 76,78%. Την πρώτη θέση κατέλαβε η Eurobank Equities (16,75%) και ακολούθησε η Euroxx (16,72%) και η θυγατρική της Εθνικής (NBG Securities) με μερίδιο 7,30%.

Ενημέρωση για τα «οικόπεδα»

Αντιπροσωπείες των ξένων πρεσβειών στην Ελλάδα κάλεσε χθες στο αμφιθέατρο του ΥΠΕΚΑ ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, για να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ΥΠΕΚΑ για την καλύτερη προώθηση του progect ενόψει της έναρξης του διαγωνισμού για τη δημοπράτηση των 20 «οικοπέδων» σε Ιόνιο και Κρήτη και των τριών χερσαίων στη Δυτική Ελλάδα. Η εκκίνηση του διαγωνισμού θα δοθεί με τη δημοσίευση της προκήρυξης στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η οποία, όπως είπε ο υπουργός, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Γιόρτασε τα γενέθλιά του στα έδρανα της Βουλής

Από τα έδρανα της Βουλής και παρακολουθώντας τη συζήτηση που άρχισε χθες για την ψήφο εμπιστοσύνης, πέρασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελης τα 59α γενέθλιά του. Το πρωί, δε, είχε συνεργασία με το επιτελείο του στον απόηχο της αναχώρησης της τρόικας και της ολοκλήρωσης του πρώτου κύκλου συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας. Πάντως, νομίζουμε ότι αν και η χθεσινή ημέρα γενεθλίων του υπουργού ήταν «βαριά», σίγουρα ήταν πολύ καλύτερη από την προχθεσινή, όταν μετά την πρωινή σύσκεψη με την τρόικα και την απογευματινή με τον πρωθυπουργό, ακολούθησε νέα συνάντηση με την τρόικα που διήρκεσε έως τα μεσάνυχτα.

Οι «4» του Βίσεγκραντ ψηφίζουν Κρήτη για διακοπές

H ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στην Κρήτη και οι εμπορικές συνεργασίες – εξαγωγές των πιστοποιημένων κρητικών προϊόντων ήταν το κύριο αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, χθες, μεταξύ εκπροσώπων της Περιφέρειας Κρήτης και των εκπροσώπων των πρεσβειών των τεσσάρων χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ, Πολωνίας, Σλοβακίας, Ουγγαρίας και Τσεχίας. Ο εντεταλμένος σύμβουλος της περιφέρειας για θέματα τουρισμού, Μιχάλης Βαμιεδάκης, ανέφερε ειδικά ότι η Κρήτη υποδέχεται πάνω από 200.000 τουρίστες από τις χώρες αυτές, ενώ υπάρχει μεγάλη δυναμική για περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Σλοβακίας Πίτερ Mιχάκο -η χώρα του οποίου προεδρεύει το διάστημα αυτό της ομάδας Βίσεγκραντ- επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «οι χώρες μας με τα 68 εκατ. κατοίκους αγαπούν την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κρήτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT