Πίεση στο Βερολίνο για αλλαγή πολιτικής μετά τα αρνητικά στοιχεία

Πίεση στο Βερολίνο για αλλαγή πολιτικής μετά τα αρνητικά στοιχεία

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα αφ’ ότου έγινε γνωστό πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη ήπιων μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης υπό το βάρος των πιέσεων από πλευράς του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και της ίδιας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, νέα αρνητική εξέλιξη ήρθε να εντείνει την ανησυχία ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία φλερτάρει με την ύφεση: η «βουτιά» 5,8% που σημείωσαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Αύγουστο, η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2009, όταν η Ευρωζώνη βρισκόταν στην αρχή της κρίσης χρέους. Η εξέλιξη ολοκληρώνει ένα δυσοίωνο συνδυασμό επιβράδυνσης της ανάπτυξης, υποχώρησης της βιομηχανικής παραγωγής και επιδείνωσης του οικονομικού αισθήματος. Προκαλεί, έτσι, τη συντονισμένη αντίδραση των σημαντικότερων οικονομικών ινστιτούτων της χώρας που, συστρατευόμενα με τους διεθνείς οργανισμούς, υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας και καλούν εν χορώ την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική.

Τάσσονται υπέρ της μείωσης των εταιρικών φόρων, της αύξησης των δαπανών για έργα υποδομής και για την παιδεία, αλλά και της λήψης μέτρων για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων. Ο Φέρντιναντ Φίχτνερ του ινστιτούτου DIW τόνισε πως «υπάρχουν πλεονάσματα που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε επενδύσεις». Σύμφωνα με το DIW, η Γερμανία πάσχει από ετήσιο έλλειμμα επενδύσεων ύψους 80 δισ. ευρώ ύστερα από δεκαετίες μείωσης των δαπανών για έργα υποδομής. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι επενδύσεις αντιπροσώπευαν το 23% του γερμανικού ΑΕΠ και σήμερα έχουν μειωθεί γύρω στο 17%.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε χθες την πάγια θέση του πως μια αύξηση των δαπανών θα ήταν το «λάθος φάρμακο» στην αναιμική ανάπτυξη της Ευρωζώνης και απέκλεισε το ενδεχόμενο να διολισθήσει η Γερμανία σε ύφεση. Από την πλευρά της, πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση διερευνά τρόπους για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις.

Ως προς την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, τα οικονομικά ινστιτούτα υποβαθμίζουν τώρα τις προβλέψεις τους στο 1,3% για το τρέχον έτος και στο 1,2% για το 2015 από τις προηγούμενες του 1,9% και 2,0% αντιστοίχως. Φαίνονται, έτσι, ακόμη πιο απαισιόδοξα από το ΔΝΤ, που στην αρχή της εβδομάδας υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Γερμανίας στο 1,4% για το 2014 και στο 1,5% για το 2015 από τις προηγούμενες για 1,9% και 1,7% αντιστοίχως.

Εχουν προηγηθεί συρρίκνωση 0,2% της γερμανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο, μείωση της βιομηχανικής παραγωγής 4% τον Αύγουστο και πτώση 5,7% των βιομηχανικών παραγγελιών. Η πτώση των εξαγωγών οδήγησε, άλλωστε, σε μείωση του εμπορικού πλεονάσματος στα 17 δισ. ευρώ από τα 22,2 δισ. ευρώ.

Τα γερμανικά ινστιτούτα δεν παραλείπουν να καυτηριάσουν τον στόχο της κυβέρνησης Μέρκελ για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2015 χαρακτηρίζοντάς τον «σχέδιο γοήτρου χωρίς άμεση οικονομική σημασία». Επικρίνουν, όμως, και την επιλογή της να εισαγάγει κατώτατο μισθό και να επιτρέψει την συνταξιοδότηση ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων στα 63 έτη με δικαίωμα για πλήρη σύνταξη. Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters χωρίς να την κατονομάζει, η τελευταία αυτή απόφαση θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας κατά 100.000 άτομα το 2015, ενώ η θέσπιση κατώτατου μισθού θα προσθέσει ακόμη 200.000 ανέργους.

Ζιν: Εσωτερική υποτίμηση στον Νότο

Την επώδυνη διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης προτείνει στους λαούς του Νότου της Ευρώπης ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν, αν θέλουν να ξαναγνωρίσουν την ανάπτυξη. Προειδοποιεί για παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας με αναιμική ανάπτυξη εάν οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης δεν αναβαθμίσουν την παραγωγικότητά τους και δεν ολοκληρώσουν τα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Μιλώντας στο δίκτυο CNBC, ο κ. Ζιν προειδοποίησε πως η Ευρωζώνη κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μια «χαμένη δεκαετία». Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, η Ευρωζώνη «έχασε ήδη μία δεκαετία εξαιτίας των τεράστιων ροών κεφαλαίων στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, που δεν ήταν τόσο παραγωγικές» και «έφαγαν» αυτά τα κεφάλαια αντί να τα χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή