Οι ΗΠΑ αφήνουν ελεύθερο τον Ασαντ να βομβαρδίζει

Οι ΗΠΑ αφήνουν ελεύθερο τον Ασαντ να βομβαρδίζει

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθερο πεδίο στην πολεμική αεροπορία του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία αφήνει η αμερικανική έμφαση στον βομβαρδισμό θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους».

Στην επαρχία Ιντλίμπ, αλλά και σε αυτή του Χαλεπίου, συριακά αεροσκάφη πραγματοποιούν τις τελευταίες δύο εβδομάδες εντατικούς βομβαρδισμούς θέσεων των αντικαθεστωτικών ανταρτών. Οι επιθέσεις αυτές σε εναέριο χώρο όπου τα αεροσκάφη των ΗΠΑ πετούν ελεύθερα, προκαλούν την οργή αμερικανικών κύκλων, εχθρικά προσκείμενων στο μπααθικό καθεστώς της Δαμασκού. Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ενδείξεις ενίσχυσης των βομβαρδισμών από τη συριακή αεροπορία σε Ιντλίμπ, Χαλέπι και σε προάστια της Δαμασκού. «Θα ήταν ανόητο από μέρους τους να μην εκμεταλλευθούν τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα. Εστιάζουν πλέον την προσοχή τους στη Δύση, αφήνοντας ήσυχη την Ανατολή, όπου επιχειρούμε εμείς. Στην ουσία, επιτρέψαμε στο καθεστώς να εξοικονομήσει δυνάμεις, εξαπολύοντας επιθέσεις μόνο σε σημεία όπου απειλούνται κατοικημένες περιοχές», λέει ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι Αμερικανοί πιλότοι έχουν λάβει σαφείς διαταγές να αποφύγουν κάθε επαφή, μέσω ασυρμάτου ή ακόμη και οπτική, με συριακά αεροσκάφη. Η χρήση δεδομένων αεροπλοΐας, που προέρχονται από συμμαχικές χώρες, σημαίνει ότι τα αεροσκάφη των ΗΠΑ δεν χρειάζεται να ενημερώνουν τη συριακή αεροπορία για τις θέσεις τους, που μεταδίδονται στη Δαμασκό μέσω της Σαουδική Αραβίας.

Την κρίσιμη αυτή λεπτομέρεια μοιάζει, όμως, να αγνοούν τα στελέχη του καθεστώτος Ασαντ, που θεωρούν ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να δώσει προτεραιότητα στην καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους» αποτελεί νίκη της στρατηγικής του Ασαντ και έμμεση έκφραση στήριξης από τη Δύση.

Από τη μεριά του, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει αποκλείσει διαρρήδην σε δηλώσεις του κάθε ενδεχόμενο συντονισμό με τη Δαμασκό.

«Από επιχειρησιακής, στρατιωτικής άποψης, δεν υπάρχει ο παραμικρός συντονισμός με το καθεστώς Ασαντ. Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί εστιάζονται, άλλωστε, σε άνομες περιοχές της βόρειας Συρίας, από όπου ο στρατός του Ασαντ έχει προ πολλού υποχωρήσει», εξηγεί ο υποναύαρχος Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου. Παρά την ενίσχυση των αμερικανικών αεροπορικών βομβαρδισμών, όμως, το «Ισλαμικό Κράτος» συνέχιζε και χθες την προέλασή του, απειλώντας να καταλάβει το Κομπάνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή