«Καθημερινή διαχείριση μικρών θανάτων»

«Καθημερινή διαχείριση μικρών θανάτων»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περασμένο Απρίλιο ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Βούρος συνελήφθη για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ. Η υπόθεση δεν αφορούσε τον ίδιο, αλλά τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του οποίου είναι καλλιτεχνικός διευθυντής.Τελικά, αφέθηκε ελεύθερος, καθώς οι οφειλόμενες εισφορές είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

Ηταν η πρώτη φορά που η κρίση των μεγάλων επιχορηγούμενων οργανισμών στην εποχή της ύφεσης αποκτούσε σχεδόν αστυνομικό περιεχόμενο.

Ο υπουργός Πολιτισμός Κώστας Τασούλας έχει προλάβει να σχηματίσει τους τέσσερις μήνες της θητείας του πλήρη αντίληψη μιας καθόλου εύκολης κατάστασης. «Καθημερινά κάνουμε διαχείριση ξαφνικών θανάτων. Μόλις σήμερα εκταμιεύσαμε ένα σημαντικό ποσό για να μη βρεθούμε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση με έναν οργανισμό που επιχορηγούμε».

Ο κ. Κώστας Τασούλας πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξει άρδην ο τρόπος και κυρίως τα κριτήρια με τα οποία δίνει το κράτος χρήματα. «Πριν από την κρίση, η λογική που πρυτάνευε ως προς την ετήσια επιχορήγηση των φορέων του πολιτισμού ήταν να “δώσουμε λίγο περισσότερο από πέρυσι”. Μέσα στην κρίση η λογική αντιστράφηκε: “Να δώσουμε λίγο λιγότερο από πέρυσι”. Σήμερα, που έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι η χώρα βγαίνει σταδιακά από την κρίση, νομίζω έχει έρθει η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τα κριτήριά μας με γνώμονα τη διάκριση. Να βοηθάμε και να επιβραβεύουμε όσους το αξίζουν. Να περάσουμε από ένα ουσιαστικά “τυφλό” σύστημα σε μια νέα περίοδο πραγματικής αξιολόγησης και ανταμοιβής».

Βρίσκω την ευκαιρία και τον ρωτάω για την Εθνική Λυρική Σκηνή. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Μύρων Μιχαηλίδης τόνισε, παρουσία του κ. Κώστα Τασούλα, ότι το πρόσφατο επίτευγμα του μηδενισμού του χρέους της ΕΛΣ βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς η διαρκώς μειούμενη κρατική επιχορήγηση καλλιεργεί εκ νέου το έδαφος για ένα νέο κύκλο ελλειμμάτων. Θα βοηθήσει το υπουργείο Πολιτισμού τη Λυρική Σκηνή, έναν οργανισμό που αποδεδειγμένα έβαλε τάξη στα οικονομικά του, παράγει έργο και έχει να επιδείξει μια άκρως δημιουργική εξωστρέφεια; «Πρέπει η Λυρική να μειώσει περαιτέρω τις δαπάνες της κι εμείς να κάνουμε μια κίνηση κι από τη δική μας την πλευρά για να τα βρούμε στη μέση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT