Αλέξης Τσίπρας: «Δεν δεσμευόμαστε από τις συμφωνίες σας»

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν δεσμευόμαστε από τις συμφωνίες σας»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απέναντι από οποιαδήποτε ενδεχόμενη συμφωνία επιτευχθεί από την κυβέρνηση με τους εταίρους το προσεχές διάστημα έθεσε χθες τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρας. «Οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί χωρίς δική μας συναίνεση δεν θα δεσμεύει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε καμιά συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη συνέχεια του μνημονιακού καθεστώτος και της λιτότητας εμείς δεν πρόκειται να βάλουμε την υπογραφή μας» δήλωσε από το βήμα της Βουλής, προσθέτοντας εμφατικά ότι «το λέω για να το ακούσουν και οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο και η Ουάσιγκτον».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό, εφόσον κατά τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία η κυβέρνηση δεν εξασφάλιζε την ψήφο τουλάχιστον 180 βουλευτών (την αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείται για προεδρική εκλογή), να προχωρήσει άμεσα σε προκήρυξη εκλογών. «Κάνω πρόβλεψη ότι ούτε με τα κιάλια δεν θα δείτε αυτό τον αριθμό. Τι θα κάνετε; Θα συνεχίζετε κλείνοντας το μάτι σε πρακτικές που απαξιώνουν και εξευτελίζουν το κύρος του κοινοβουλευτισμού, θα συνεχίζετε με πρακτικές που θυμίζουν το 1965 επί τέσσερις μήνες;» δήλωσε και πρόσθεσε ότι, εφόσον δεν προκηρυχθούν άμεσα εκλογές, η χώρα θα τεθεί σε καθεστώς παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου για το επόμενο τετράμηνο. «Να δείτε το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας και να το ξανασκεφτείτε. Δεν είναι η παραμονή σας για τέσσερις ακόμα μήνες το συμφέρον της χώρας» είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό. «Προχωρήστε συντεταγμένα και έγκαιρα σε εκλογές, που θα δώσουν εντολή ισχυρής κυβέρνησης και διαπραγμάτευσης, αλλά και περιθώρια ευρύτατης συναίνεσης στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Επικαλούμενος το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τις δημοσκοπικές μετρήσεις, αλλά και τις προτάσεις εκ μέρους βουλευτών της συγκυβέρνησης για σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού με συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση, αλλά και την ικανότητα διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση των επόμενων βημάτων της χώρας. «Πώς να πάτε και να διαπραγματευτείτε στο εξωτερικό όταν αμφισβητείστε; Το γνωρίζουν και έξω ότι είστε κυβέρνηση και πρωθυπουργός ορισμένου χρόνου, λήγει ο χρόνος σας το αργότερο σε τέσσερις μήνες. Πώς να έχετε κύρος και διαπραγματευτική δύναμη;» διερωτήθηκε. Επανέλαβε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί λύση για το χρέος με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολοίπου, «δεν ζητάμε ελεημοσύνη, αλλά αλληλεγγύη».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για κινδυνολογία. «Δεν μπορείτε να αποσταθεροποιήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ δίχως να αποσταθεροποιήσετε τη χώρα», είπε. Αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, τόνισε ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή «μετατρέπει το μνημόνιο σε καθεστώς αορίστου χρόνου». «Ιδού λοιπόν το νέο μνημόνιο, πείτε το όπως θέλετε», είπε.

Κατηγόρησε, τέλος, την κυβέρνηση ότι σε μια νέα δυναμική που αναπτύσσεται στην Ευρώπη, αυτή έχει επιλέξει να βρίσκεται απόλυτα ταυτισμένη με την πολιτική της κ. Μέρκελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή