Κτίρια γραφείων μετατρέπονται σε κατοικίες στο Αμστερνταμ

Κτίρια γραφείων μετατρέπονται σε κατοικίες στο Αμστερνταμ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κερδίζει διαρκώς έδαφος η μετατροπή παλιών κτιρίων γραφείων σε συγκροτήματα κατοικιών στις μεγάλες πόλεις της Ολλανδίας. Η συνεχής άνοδος της ζήτησης για αγορά ή ενοικίαση κατοικιών και η υπερπροσφορά γραφειακών χώρων αποτελούν τους δύο σημαντικότερους κινητήριους μοχλούς της εν λόγω τακτικής πολλών εταιρειών του κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης διαθεσιμότητας κενών γραφείων στην Ολλανδία αγγίζει το 17% και είναι από τους υψηλότερους σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας Syntrus Achmea RE&F, τα σχετικά έργα μετατροπής παλαιών κτιρίων γραφείων σε διαμερίσματα αφορούσαν περίπου 400.000 – 500.000 τ.μ. το 2013, μέγεθος αυξημένο κατά τουλάχιστον 50.000 τ.μ. σε σύγκριση με το 2012.

Ωστόσο, πρόκειται για μέγεθος τέσσερις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με την περίοδο της οικονομικής κρίσης, δείγμα της ζήτησης που καταγράφεται. Με βάση τον ρυθμό αυτό, προκύπτει ότι κάθε χρόνο γραφειακοί χώροι που αντιστοιχούν σε 65 γήπεδα ποδοσφαίρου μετατρέπονται σε κατοικίες. Η Syntrus Achmea συμμετέχει και αυτή στην εν λόγω αγορά, καθώς πρόσφατα εγκαινίασε ένα νέο έργο μετατροπής 22.000 τ.μ. γραφειακών χώρων σε 185 διαμερίσματα στην πόλη του Αμστερνταμ. Παρ’ όλα αυτά, η εν λόγω τάση μάλλον βρίσκεται ήδη στο απόγειό της και δύσκολα θα αυξηθεί περισσότερο στο μέλλον. Οπως προειδοποιούν οι αναλυτές, ο κύριος λόγος έχει να κάνει με τη σταδιακή έλλειψη κατάλληλων γραφείων για μετατροπή σε κατοικίες. Για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας μετατροπής, θα πρέπει ο σκελετός του κτιρίου να έχει τις απαιτούμενες αντοχές, κάτι που δεν ισχύει πάντα. Ταυτόχρονα, αρκετά κτίρια γραφείων βρίσκονται σε γειτονιές που δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για χρήση κατοικίας.

Σημειωτέον ότι το συνολικό απόθεμα της αγοράς γραφείων της Ολλανδίας ανέρχεται σε 50 εκατ. τ.μ., εκ των οποίων 7-8 εκατ. τ.μ. εκτιμάται ότι είναι κενά. Πάντως, όπως τονίζουν οι αναλυτές, τουλάχιστον το 50% των κενών γραφείων δεν πρόκειται να βρει καμία χρήση στο μέλλον, καθώς πρόκειται για κτίρια που κρίνονται ακατάλληλα είτε για γραφεία είτε για κατοικίες, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές των συγκεκριμένων ακινήτων έχουν υποχωρήσει κατά 50% ή και ακόμα περισσότερο, από το 2007 μέχρι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή