«Λερναία Υδρα» τα πλαστά πτυχία

«Λερναία Υδρα» τα πλαστά πτυχία

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξαφνιάστηκε πριν από μερικούς μήνες όταν εμφανίστηκε η μητέρα ενός οδηγού λεωφορείου στο γραφείο του, ζητώντας να επαναπροσληφθεί ο γιος της. Ο 40χρονος πατέρας δύο παιδιών και υπάλληλος της ΟΣΥ Α.Ε. είχε χάσει τη δουλειά του, καθώς αποδείχθηκε ότι το απολυτήριο λυκείου του ήταν πλαστό. Η μητέρα του έλεγε πως ο γιος της «παγιδεύτηκε» και ζητούσε επιείκεια. Τι είχε κάνει; Οπως πληροφορείται η στήλη, ο οδηγός είχε προσκομίσει απολυτήριο λυκείου της Δυτικής Αττικής. Η σφραγίδα του σχολείου στο έγγραφο ήταν αυθεντική, αλλά τα στοιχεία του μαθητή δεν υπήρχαν στις καταστάσεις του λυκείου. Οπως λέει στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο εμπλεκόμενος είχε συνεργαστεί με κάποιον από το σχολείο –άγνωστο με τι αντίτιμο– για να κατασκευάσουν το ψεύτικο απολυτήριο. Η έκκληση της μητέρας του οδηγού στο υπουργείο δεν έφερε αποτέλεσμα. Ο οδηγός δεν επανήλθε στη θέση του, αλλά δεν έγινε και περαιτέρω έρευνα για τον υπάλληλο του σχολείου, καθώς το δικό του αδίκημα είχε παραγραφεί λόγω συμπλήρωσης της δεκαετίας. Το γεγονός είναι ενδεικτικό της πραγματικής εικόνας του προβλήματος στο Δημόσιο και του πόσο δύσκολη είναι η προσπάθεια να λυθεί η συγκεκριμένη «εξίσωση»…

Υποβλήθηκε και επίσημα η προσφυγή Ελλήνων καταθετών και επενδυτών αξιογράφων κυπριακών τραπεζών κατά της Κύπρου στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά αρμοδίως, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν το αργότερο εντός 6 μηνών από τη μέρα υποβολής της προσφυγής, αλλά η διαδικασία θα είναι εξατομικευμένη. Συνεπώς, τα χρονικά περιθώρια δεν θα είναι και… ατελείωτα. Για την ιστορία, η όλη διαδικασία δεν θα είναι ιδιαίτερα μακρά, όπως συμβαίνει στα ελληνικά δικαστήρια, αλλά δεν θα είναι και σύντομη.

Λύση για το χρέος

Προβληματίζουν οι διακυμάνσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων. Και αναζητείται αντίδοτο. Ωστόσο, όπως επιμένουν όσοι ξέρουν, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Οσο παραμένει ανοικτό το ζήτημα, θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να υποστούν νέες απώλειες οι ιδιώτες επενδυτές, έστω και αν το χρέος που βρίσκεται στα χέρια τους είναι πολύ μικρό σε σχέση με το συνολικό. Μόλις απομακρυνθεί οριστικά αυτός ο κίνδυνος, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν και οι αναβαθμίσεις, καθώς τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και η προσαρμογή που έχει επιτευχθεί αυτά τα χρόνια μπορούν να υποστηρίξουν μία βαθμολογία εντός της «επενδυτικής κατηγορίας» και μεταξύ των βαθμίδων «ΒΒΒ» και «ΒΒ». Η οποία θα είναι πολλαπλά ωφέλιμη (και για τις τράπεζες…).

Από δικαστική κρίση οι αποκρατικοποιήσεις

Μπορεί τα μάτια όλων να είναι στραμμένα στην περίπτωση του Ελληνικού, ωστόσο, πέραν της συγκεκριμένης μεγάλης επένδυσης από το Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένεται να κριθεί το σύνολο των συμβάσεων για αποκρατικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, είτε αφορά λιμάνια, μαρίνες, πωλήσεις ακινήτων του Δημοσίου είτε εκχωρήσεις σε ιδιώτες δημοσίων επιχειρήσεων. Επίσης από δικαστική κρίση, ως προς τη συνταγματικότητα των αποκρατικοποιήσεων, θα περάσει από την Ολομέλεια του ΣτΕ όλο το «πακέτο». Εκεί είναι που θα κριθεί τι μπορεί να κρατήσει στην κυριότητά του το Δημόσιο και τι μπορεί να εκχωρήσει στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Εντονο το ενδιαφέρον Γιουνκέρ

Μια εβδομάδα μετά, οι πληροφορίες που αφορούν στην τρίτη συνάντηση του μελλοντικού προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν -Κλοντ Γιουνκέρ με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, την περασμένη Παρασκευή, επιμένουν ότι έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Ο κ. Σαμαράς είναι ο μόνος αρχηγός κράτους-μέλους που συναντιέται τρεις φορές σε διάστημα περίπου δύο μηνών με τον μελλοντικά ισχυρότερο παράγοντα της Ε.Ε. Ο κ. Γιουνκέρ, λίγο πριν αναλάβει το τιμόνι της Κομισιόν, προσπαθεί να αποκτήσει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί, ώστε να διευρύνει τον ορίζοντα γνώσης του σε θέματα που σχετίζονται με το ελληνικό πρόγραμμα. Ο ίδιος είναι επιφυλακτικός ώστε να μην παρερμηνευθεί η παρουσία του και γι’ αυτό προσπάθησαν και από το επιτελείο του να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι. Ο κ. Γιουνκέρ γνωρίζει πολύ καλά ότι με το που θα αναλάβει η καινούργια Επιτροπή στις αρχές του Νοεμβρίου θα πρέπει να ασχοληθεί άμεσα με τα καυτά θέματα. Ετσι έχοντας ακόμα μερικές εβδομάδες χρόνο πριν μπει σε πολύ εντατικό πρόγραμμα δουλειάς και «πριν τον πάρει η μπάλα» των ευθυνών, όπως λένε χαρακτηριστικά στενοί του συνεργάτες, βρήκε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον κ. Σαμαρά για το πού βρίσκονται οι ζυμώσεις για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος που εκπνέει στο τέλος του χρόνου, το ζήτημα του χρέους αλλά και για την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Βερολίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT