Επανεξετάσθηκε η απόφαση για το Ελληνικό

Επανεξετάσθηκε η απόφαση για το Ελληνικό

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δικαστική επανεξέταση της υπόθεσης για τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό προχώρησε χθες το Ελεγκτικό Συνέδριο μετά την πρώτη του απόφαση, από το αρμόδιο Κλιμάκιο, που οδήγησε σε αναστολή στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Μετά την έκδηλη αμηχανία που είχε προκληθεί από την απόφαση για το Ελληνικό, το ΤΑΙΠΕΔ κάνοντας χρήση των ευχερειών του νόμου ζήτησε δικαστική επανεξέταση, προκειμένου να επιτευχθεί δικαστική κρίση για να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο. Οι ανώτατοι δικαστές σε δικαστικό σχηματισμό Τμήματος και όχι Κλιμακίου, αυτή τη φορά, δίκασαν εκ νέου την υπόθεση που είναι και η πρώτη μεγάλη επένδυση που έχει οδηγηθεί σε δικαστική κρίση στο πλαίσιο της νομοθεσίας που δίδει αρμοδιότητες στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο όλων των μεγάλων συμβάσεων του Δημοσίου.

Υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας για την επένδυση στο Ελληνικό, πέραν του ΤΑΙΠΕΔ, παρενέβη το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και οι εκπρόσωποι της εταιρείας που έχει προκριθεί για την εκτέλεση του έργου. Κατά τάχθηκε συνήγορος που εκπροσώπησε στη δίκη την Περιφέρεια Αττικής. Από την πλευρά του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στη δίκη τα επιχειρήματα ανέπτυξε ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ενώ με πρόσθετα επιχειρήματα στήριξαν τη νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για την επένδυση και οι συνήγοροι της εταιρείας που συμβάλλεται με το Δημόσιο, συμφερόντων του ομίλου Λάτση. Ο αντεπίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου πρότεινε να απορριφθεί η επιχειρηματολογία που στήριξε και την αρνητική απόφαση του Κλιμακίου για την επένδυση περί αποκλεισμού από τη διαγωνιστική διαδικασία φυσικών προσώπων. Το επιχείρημά του ήταν πως φυσικά πρόσωπα είτε κατά μόνας είτε σε σύμπραξη με εταιρείες δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος μιας τόσο μεγάλης επένδυσης. Σε ό,τι αφορά όμως το σκέλος που σχετίζεται με ουσιώδεις τροποποιήσεις των όρων της διαγωνιστικής διαδικασίας, ο αντεπίτροπος ανέφερε πως εκεί υπήρξαν παραβιάσεις της νομοθεσίας.

Η απόφαση του δικαστηρίου που αναμένεται, όπως είναι φυσικό, με εξαιρετικό ενδιαφέρον, θα εκδοθεί το αργότερο ώς το τέλος Νοεμβρίου. Σε περίπτωση που το περιεχόμενό της είναι θετικό για να προχωρήσει η επένδυση, η δικαστική διαδικασία θα ολοκληρωθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν αποκλείεται να κριθεί η υπόθεση και από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου με την έναρξη του δικαστικού έτους, το Ζ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε εκδώσει αρνητική απόφαση, μπλοκάροντας την επένδυση στο Ελληνικό για λόγους ουσιαστικά τυπικούς, μεταξύ των οποίων και η παράλειψη κατά τη διαγωνιστική διαδικασία να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής και σε φυσικά πρόσωπα κατά μόνας ή σε σύμπραξη με εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT