O Μπαν Κι Μουν αποδοκιμάζει τους ισραηλινούς εποικισμούς

O Μπαν Κι Μουν αποδοκιμάζει τους ισραηλινούς εποικισμούς

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αποδοκιμασία των Ηνωμένων Εθνών για την εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη, που απειλεί να ναρκοθετήσει την ειρηνευτική διαδικασία, εξέφρασε ο γ.γ. του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η συνάντηση έγινε στην Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο περιοδείας του κ. Μπαν στη Μ. Ανατολή και μία ημέρα έπειτα από διεθνή διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, για την ανοικοδόμηση της παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας, ύστερα από τις καταστροφές που υπέστη κατά τον πρόσφατο πόλεμο με το Ισραήλ.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ χαρακτήρισε «ξεκάθαρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου την πρόσφατη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης για 2.600 πρόσθετες κατοικίες εποίκων στα νοτιοανατολικά περίχωρα της Ιερουσαλήμ και απηύθυνε «επείγουσα έκκληση» προς τον κ. Νετανιάχου να την ακυρώσει. Το εν λόγω εποικιστικό σχέδιο έχει ήδη καταδικασθεί από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. και απειλεί να αποκόψει τα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης από την κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία προβλέπεται να αποτελέσει την πρωτεύουσα του μελλοντικού, παλαιστινιακού κράτους στην προοπτική της ειρήνευσης.

Μία μέρα νωρίτερα, μιλώντας στη διάσκεψη του Καΐρου, ο κ. Μπαν είχε δηλώσει ότι όση σημασία έχει η οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, το σημαντικότερο είναι να αντιμετωπισθούν «οι ρίζες της αστάθειας στην περιοχή: μια κατασταλτική κατοχή, η οποία διαρκεί σχεδόν μισό αιώνα, η διαρκής άρνηση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και η έλλειψη οποιασδήποτε χειροπιαστής προόδου στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Από τη Ραμάλα, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Οχθη, ο Κορεάτης διπλωμάτης εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις ταραχές των τελευταίων ημερών στους ιερούς τόπους, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, κάνοντας λόγο για «προκλήσεις», οι οποίες απειλούν να προκαλέσουν νέα ανάφλεξη.

Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου υποστήριξε ότι ο πόλεμος στη Γάζα δεν είχε καμία σχέση με την ισραηλινή κατοχή, αλλά προκλήθηκε από τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον ισραηλινών πόλεων. Πρόσθεσε δε ότι η χώρα του δεν ευθύνεται για τις πρόσφατες ταραχές γύρω από το τέμενος Αλ Ακσα, καθώς δεν έχει αλλάξει τίποτα στο στάτους κβο των τελευταίων δεκαετιών.

Στη διάσκεψη του Καΐρου, συγκεντρώθηκε ποσό 5,4 δισ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Το Κατάρ προσέφερε ένα δισ., η Ε.Ε. 450 εκατ. και οι ΗΠΑ 212 εκατ. Σήμερα, ο κ. Μπαν θα επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας, για να διαμορφώσει προσωπική άποψη για τις προτεραιότητες της ανασυγκρότησης. Υπολογίζεται ότι περίπου 20.000 κατοικίες καταστράφηκαν στον πόλεμο του Ιουλίου – Αυγούστου, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 2.100 Παλαιστινίους και 73 Ισραηλινούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT