Απο τουρκικές βάσεις οι επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

Απο τουρκικές βάσεις οι επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία θα επιτρέψει στα αμερικανικά και συμμαχικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις της, περιλαμβανομένης και μίας σημαντικής εγκατάστασης σε απόσταση 100 μιλίων απο τα σύνορα της Συρίας, για επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Την πληροφορία επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία μία στρατιωτική ομάδα των ΗΠΑ για να επεξεργαστεί τις λεπτομέρεις της εκπαίδευσης και να συζητήσει το είδος των αποστολών για τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι τουρκικές βάσεις.

Η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα διήμερων συνομιλιών στην Αγκυρα, μεταξύ των τοπικών αρχών και το Τζον Αλεν, του απόστρατου αμερικανού στρατιωτικού που συντονίζει τις συμμαχικές ενέργειες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χάγκελ, ο οποίος ταξιδεύει στη Νότιο Αμερική, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει πρόσβαση σε τουρκικές αεροπορικές βάσεις, μεταξύ των οποίων η βάση του Ιντσιρλικ στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ο δρόμος για την επίτευξη της συμφωνίας άνοιξε όταν τρείς βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν σε κυβερνητικό κέντρο επαρχίας βορειοανατολικά της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα τον θάνατο 60 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 120. Πολλά απο τα θύματα ήταν πρόσφυγες που αναζήτησαν καταφύγιο στην περιοχή και είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο για να παραλάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι ιρακινές δυνάμεις αγωνίζονται να απομακρύνουν το Ισλαμικό Κράτος απο τα εδάφη τους, στο βόρειο και κεντρικό Ιρακ.

Ενισχύσεις στο Κομπάνι

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ έστειλαν την Κυριακή ενισχύσεις στο Κομπάνι, την πόλη της βόρειας Συρίας στη μεθόριο με την Τουρκία όπου οι κουρδικές δυνάμεις προβάλλουν σθεναρή αντίσταση και η οποία έχει γίνει για τον κόσμο το σύμβολο της μάχης εναντίον του ΙΚ.

Οι κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) προωθήθηκαν χθες κατά περίπου 50 μέτρα προς την κατεύθυνση του γενικού επιτελείου τους απ' όπου οι τζιχαντιστές τους είχαν απωθήσει την Παρασκευή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το ΙΚ εκτόξευσε 11 ρουκέτες εναντίον του κέντρου του Κομπάνι, διευκρίνισε αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να υπερτερούν, καθώς είναι περισσότεροι και καλύτερα οπλισμένοι. Ελέγχουν περίπου το 40% της πόλης, κυρίως τον ανατολικό τομέα καθώς και νότιες και δυτικές συνοικίες.

Η λυσσαλέα αντίσταση των κουρδικών δυνάμεων υποχρέωσε ωστόσο το ΙΚ να φέρει ενισχύσεις από τη Ράκα και το Χαλέπι, τα προπύργιά του στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

"Στέλνουν ακόμη και ανθρώπους που δεν έχουν πολλή πείρα από μάχες", δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου. "Είναι γι' αυτούς μια κρίσιμη μάχη. Αν δεν καταφέρουν να πάρουν το Κομπάνι, η εικόνα τους θα πληγεί σοβαρά (…). Έχουν ρίξει όλο το βάρος τους σ' αυτή τη μάχη".

Οι υπερασπιστές του Κομπάνι από την πλευρά τους δεν μπορούν να λάβουν ενιχύσεις επειδή η Τουρκία έχει αποκλείσει τα σύνορά της, εμποδίζοντας κυρίως τους Κούρδους της Τουρκίας να σπεύσουν προς βοήθειαν των πολιορκημένων ομοεθνών τους.

Η στάση αυτή της Άγκυρας έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες φιλοκουρδικές ταραχές στην Τουρκία, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 34 ανθρώπους.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε πάντως χθες, Κυριακή, πως η χώρα του θα ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν επανέλαβε τη "βαθιά ανησυχία (του) για την κατάσταση μέσα και γύρω" από το Κομπάνι και κάλεσε "όλα τα μέρη να αναλάβουν δράση για να εμποδίσουν μια σφαγή αμάχων".

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή