Αντι-διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ και συγκρούσεις

Αντι-διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ και συγκρούσεις

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ. Αγανακτισμένοι οι οποίοι εναντιώνονται στις διαδηλώσεις υπέρ του εκδημοκρατισμού, που έχουν παραλύσει το Χονγκ Κονγκ το τελευταίο δεκαπενθήμερο, επεχείρησαν χθες να απομακρύνουν οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην περιοχή των διαδηλωτών. Περίπου 20 άνδρες, που φορούσαν χειρουργικές μάσκες προκειμένου να κρύψουν τα χαρακτηριστικά τους, προσπάθησαν να απομακρύνουν τα μεταλλικά εμπόδια που χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές, με κραυγές «ανοίξτε τον δρόμο» και «το Occupy Central είναι παράνομο».

Οδηγοί ταξί κόρναραν σε υποστήριξη, ενώ κάποιοι έφθασαν με τα οχήματά τους ώς τα οδοφράγματα προκειμένου να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό κεντρικών αρτηριών. Μια σειρά αστυνομικών κράτησε την αντιδιαδήλωση μακριά από τους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην άλλη άκρη των οδοφραγμάτων. Ενας από τους διαδηλωτές υποστήριξε ότι οι αντιδιαδηλωτές ήταν μέλη συνδικάτων του οργανωμένου εγκλήματος.

Χθες το απόγευμα η αντιδιαδήλωση είχε διαλυθεί, ενώ ο καταυλισμός των διαδηλωτών είχε ενισχυθεί με νέα αυτοσχέδια οδοφράγματα.

Οι χθεσινές συγκρούσεις αναδεικνύουν την όξυνση των εντάσεων ανάμεσα στις φοιτητικές διαδηλώσεις και στις Αρχές, αλλά και σε άλλους κατοίκους που έχουν ενοχληθεί από τις καταλήψεις κεντρικών σημείων. Οι διαδηλωτές, που είχαν την κοινή γνώμη του Χονγκ Κονγκ με το μέρος τους όταν ξεκίνησαν, πασχίζουν τώρα να διατηρήσουν την υποστήριξή τους, καθώς η πολιτική κρίση εισέρχεται στην τρίτη εβδομάδα της. Το κίνημα πολιτικής ανυπακοής αντιτίθεται στους περιορισμούς που θέτει το Πεκίνο στην πρώτη απευθείας εκλογή του κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ το 2017. Ζητούν να καταργηθεί η επιτροπή του Πεκίνου που θα εγκρίνει τις υποψηφιότητες και να παραιτηθεί ο υποστηριζόμενος από το Πεκίνο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Λιουνγκ Τσουν Γινγκ.

Ο Λιουνγκ δήλωσε χθες ότι οι Αρχές έχουν χειριστεί τις διαδηλώσεις «με τεράστιο βαθμό ανεκτικότητας». Δεν απάντησε σε ερωτήματα ως προς το πότε η αστυνομία θα εκκενώσει τους καταυλισμούς, δηλώνοντας μόνο ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή την κατάσταση να συνεχιστεί για πολύ καιρό».«Δεν θα παραιτηθώ», συμπλήρωσε.

Εχουν υπάρξει καταγγελίες ότι οι συμμετέχοντες στις αντιδιαδηλώσεις χρηματίζονται, χωρίς να είναι σαφές από πού. Τοπικός ραδιοσταθμός έπαιξε χθες ηχογραφημένη συνομιλία στην οποία ένας άνδρας, μάλλον οδηγός ταξί, συζητούσε να λάβει 2.000 δολάρια Χονγκ Κονγκ (258 δολάρια ΗΠΑ) προκειμένου να μετάσχει στις αντιδιαδηλώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή