ΓΣΕΕ: Αντισυνταγματική η τροπολογία για τον ΟΜΕΔ

ΓΣΕΕ: Αντισυνταγματική η τροπολογία για τον ΟΜΕΔ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντισυνταγματική χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ τη νέα παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), με την οποία επαναφέρει μεν τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία, δυσχεραίνεται όμως η διαδικασία έκδοσης διαιτητικών αποφάσεων, δίνοντας τη δυνατότητα ακόμη και προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης στη Βουλή, επανέρχεται μεν το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ, καθώς η απαγόρευσή του είχε κριθεί αντισυνταγματική από το ΣτΕ, δυσχεραίνεται όμως η διαδικασία έκδοσης διαιτητικών αποφάσεων, ενώ προβλέπεται ακόμη και δυνατότητα έφεσης επί της αρχικής απόφασης ή και προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», ορίζεται Τριμελής Επιτροπή Διαιτησίας, η οποία θα ασχολείται με τις περιπτώσεις μονομερούς προσφυγής, και απαιτείται η ύπαρξη τεκμηρίωσης στην αιτιολογία της όποιας διαιτητικής απόφασης. Μάλιστα, η τύχη της απόφασης θα μπορεί να κριθεί σε δεύτερο βαθμό από πενταμελή επιτροπή του ΟΜΕΔ, εφόσον προσφύγει κατά της αρχικής απόφασης κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέλη (εργοδότες και εργαζόμενοι) και στη συνέχεια, εφόσον ένα από τα δύο συμβαλλόμενα μέλη το επιθυμεί και από τη Δικαιοσύνη.

Σε αυτό το σημείο μάλιστα, η ΓΣΕΕ επικεντρώνει την έντονη κριτική της, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια αντισυνταγματική τροπολογία που στερεί τα μέρη από το σύνολο της δικαστικής προστασίας, προβλέποντας για την ακύρωση μιας διαιτητικής απόφασης –εφόσον έχει προηγηθεί η διαδικασία της πενταμελούς επιτροπής– τη δυνατότητα προσφυγής κατευθείαν στο Εφετείο αντί του Πρωτοδικείου. Η Συνομοσπονδία που θεωρεί ότι με την τροπολογία καθίσταται εκ νέου απαγορευτική η προσφυγή στον ΟΜΕΔ, ζητεί την άμεση απόσυρσή της, εκτιμώντας ότι σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή