Δημόσια εμφάνιση Κιμ με μπαστούνι

Δημόσια εμφάνιση Κιμ με μπαστούνι

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Την επανεμφάνισή του πραγματοποίησε τη Δευτέρα στα κρατικά ΜΜΕ ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ύστερα από εξαφάνιση δύο και πλέον μηνών, που πυροδότησε φήμες γύρω από την κατάσταση της υγείας του.

Σε σειρά πρωτοσέλιδων φωτογραφιών στην εφημερίδα «Rodong Sinmun», ο πρόεδρος Κιμ εμφανίζεται χαμογελαστός και εναργής, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε συγκρότημα εργατικών κατοικιών. Ο Βορειοκορεάτης πρόεδρος ήταν περιστοιχισμένος από βοηθούς, ενώ φορά τη συνηθισμένη σκουρόχρωμη στρατιωτική στολή του. Νέο στοιχείο αποτελεί το μπαστούνι, που χρησιμοποιεί ο Κιμ και φαίνεται να επιβεβαιώνει τις υποθέσεις, που έκαναν λόγο για ορθοπεδικό πρόβλημα του 31χρονου ηγέτη.

Ο Κιμ είχε να εμφανισθεί δημόσια από τις 3 Σεπτεμβρίου, όταν είχε παρακολουθήσει συναυλία στην πρωτεύουσα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. Η φημολογία κορυφώθηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν ο Κιμ δεν εθεάθη στην εξέδρα των επισήμων της επετείου ίδρυσης του Κομμουνιστικού κόμματος. Η απουσία ανώτατου στελέχους από δημόσια εκδήλωση, στα σταλινικά καθεστώτα όπως της Βόρειας Κορέας, σήμαινε συνήθως ότι ο απών είχε «εκκαθαρισθεί».

Στο τηλεγράφημά του της Δευτέρας, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Πιονγιάνγκ, KCNA, ανέφερε ότι ο Κιμ πραγματοποίησε δύο επισκέψεις, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει πότε έγιναν οι επισκέψεις αυτές. Το κείμενο δεν έκανε καμία αναφορά στην υγεία του προέδρου ή στους λόγους της δίμηνης απουσίας του από το πολιτικό προσκήνιο.

Στο τηλεγράφημα του KCNA, ο πρόεδρος Κιμ φέρεται να επισκέφθηκε νέες εργατικές κατοικίες, που οικοδομήθηκαν για τους εργαζόμενους της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας και ενέργειας στο προάστιο Ουισόνγκ της Πιονγιάνγκ.

Εικόνες, τις οποίες προέβαλε χθες η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας, εμφανίζουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν να κάθεται καπνίζοντας τσιγάρο, ενώ οι σύμβουλοι και βοηθοί του στέκονται γύρω του.

Η σειρά αυτή ανακοινωθέντων για τις δραστηριότητες του Κιμ ενδέχεται να αποτελεί καθησυχαστικό μήνυμα με αποδέκτη τις ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας. Ο πρόεδρος επιθυμεί με την εμφάνισή του να διαλύσει τις φήμες, που τον θέλουν εκτός δράσης, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τον ρόλο του ως επικεφαλής του στρατού.

Την Παρασκευή, η βορειοκορεατική αεράμυνα κατέρριψε μπαλόνια με προπαγανδιστικό υλικό, τα οποία είχαν αποστείλει Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές. Το περιστατικό κατέληξε, όπως συνήθως γίνεται, σε ανταλλαγή πυρών πυροβολικού μεταξύ των δύο πλευρών χωρίς θύματα. Σε δηλώσεις τους τη Δευτέρα, κυβερνητικοί παράγοντες στη Σεούλ προειδοποίησαν τον Βορρά με «ισχυρή απάντηση», σε περίπτωση νέας ομοβροντίας πυροβολικού.

Είχε συμβεί και το 2012

Τα σενάρια για σοβαρό πρόβλημα υγείας του Κιμ είχαν πυροδοτήσει οι ίδιοι οι Βορειοκορεάτες, όταν η κρατική τηλεόραση είχε αναφέρει στα μέσα Σεπτεμβρίου ότι ο πρόεδρος ένιωθε «αδιάθετος».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κιμ εξαφανίζεται από την κοινή θέα. Τον Ιούνιο του 2012, έξι μήνες μετά την άνοδό του στην εξουσία, ο Κιμ «εξαφανίσθηκε» για 23 ημέρες, με τα κρατικά ΜΜΕ να τηρούν σιγή ιχθύος για το πρόγραμμά του. Ο Κιμ πραγματοποίησε επανεμφάνιση τον Ιούλιο, για να φωτογραφηθεί στο μοναδικό ενυδρείο – δελφινάριο της Βόρειας Κορέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT