Εντονες πιέσεις στη Γαλλία, λόγω προϋπολογισμού

Εντονες πιέσεις στη Γαλλία, λόγω προϋπολογισμού

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλλική κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει ιδιαίτερη μεταχείριση και επιλεκτική εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, ήταν το χθεσινό μήνυμα του Eurogroup προς το Παρίσι, το οποίο άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στον προϋπολογισμό του. Πιέσεις, αλλά σαφώς λιγότερες, δέχεται και η κυβέρνηση του κ. Ρέντσι, ο οποίος χθες ανακοίνωσε πρόγραμμα μείωσης των φόρων κατά 18 δισ. ευρώ το 2015. Στη διαμάχη σχετικά με τον γαλλικό προϋπολογισμό παρενέβη χθες και ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, ο οποίος κάλεσε την Κομισιόν να τηρήσει σκληρή στάση έναντι της γαλλικής κυβέρνησης.

«Τα νούμερα που λαμβάνουμε από το Παρίσι δεν είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα», δήλωσε χθες ο κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφερόμενος στο προσχέδιο του γαλλικού προϋπολογισμού που προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μόνο το 2017, δηλαδή δύο χρόνια αργότερα από την προθεσμία που είχε δώσει η Κομισιόν στην κυβέρνηση Ολάντ. «Με κάθε σεβασμό προς τη Γαλλία, αυτό το χάσμα πρέπει να περιοριστεί», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, δήλωση ενδεικτική της ψυχρής υποδοχής που είχε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Γίρκι Κατάινεν, επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, υπενθύμισε ότι «καθήκον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διασφαλίσει την ίση μεταχείριση όλων των κρατών-μελών. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης και αξιοπιστίας», είπε ο Φινλανδός επίτροπος. Το πρόβλημα είναι ότι η ανοιχτή περιφρόνηση των Παρισίων προς τις δημοσιονομικές του υποχρεώσεις όντως πλήττει το κύρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ που εξακολουθεί να επιμένει στην εφαρμογή της λιτότητας.

Από την άλλη πλευρά, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο για τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να δεχτεί να προβεί σε σημαντικές αλλαγές στον προϋπολογισμό, διότι σε αυτή την περίπτωση θα θεωρηθεί ότι υποκύπτει στις πιέσεις του Βερολίνου και των Βρυξελλών. Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε χθες «αισιόδοξος» ότι θα βρεθεί λύση στην περίπτωση της Γαλλίας. Και αυτός, όμως, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να παραβιαστούν οι δημοσιονομικοί κανόνες. «Οι ευρωπαϊκοί κανόνες υπάρχουν για να τηρούνται», είπε ο κ. Σόιμπλε. O Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν άφησε χθες για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβει νέα μέτρα, λέγοντας ότι υπάρχει το απαραίτητο χρονικό διάστημα ώστε να διεξαχθούν θετικές συζητήσεις με την Κομισιόν. Η προθεσμία για την υποβολή των προσχεδίων προϋπολογισμού στην Κομισιόν λήγει αύριο, ενώ η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να ζητήσει αλλαγές και στην έσχατη περίπτωση να επιβάλει πρόστιμο ίσο με το 0,2% του ΑΕΠ.

Ο Βάιντμαν ζητεί αυστηρότητα από Κομισιόν

Την οργή των Γερμανών με τη στάση της Γαλλίας μάλλον εκφράζει καλύτερα ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, ο οποίος κάλεσε την Κομισιόν να εφαρμόσει με αυστηρότητα τους δημοσιονομικούς κανόνες. Στην περίπτωση που η Κομισιόν δεν προχωρήσει σε μέτρα κατά της Γαλλίας για παραβίαση των κανόνων, «τότε θα έχει τρωθεί σοβαρά η αξιοπιστία της», είπε ο κ. Βάιντμαν, υπενθυμίζοντας ότι η κρίση δημοσίου χρέους ξεκίνησε όταν οι αγορές άρχισαν ν’ αμφιβάλλουν για τη βιωσιμότητα χρέους ορισμένων χωρών. Παράλληλα ο κ. Βάιντμαν δεν παρέλειψε να επικρίνει, για ακόμη μία φορά τις τελευταίες εβδομάδες, τη νομισματική πολιτική που ακολουθούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι. Αναφερόμενος στα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, ο κ. Βάιντμαν εκτίμησε ότι «το Ευρωσύστημα έχει αγγίξει τα όρια της εντολής του με ορισμένα από αυτά τα μέτρα». Ακόμη περισσότερο αντίθετος είναι ο κ. Βάιντμαν με την προοπτική η ΕΚΤ ν’ αρχίσει ν’ αγοράζει μαζικά κρατικά ομόλογα στην προσπάθειά της να ενισχύσει τον πληθωρισμό που τον Σεπτέμβριο υποχώρησε μόλις στο 0,3% ενώ η στόχος είναι 2%. Και η Ιταλία αντιμετωπίζει πιέσεις όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2015, αλλά σε καμία περίπτωση της ίδιας έντασης με αυτές που αντιμετωπίζει το Παρίσι. Χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε περικοπές φόρων κατά 18 δισ. ευρώ ώστε να ενισχυθούν η ανάπτυξη και η απασχόληση το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT